Zapłon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie czy można, jak to zrobić i czy to coś da???
jak przestawić zapłon w c20ne tak, aby wykorzystać fakt, że gaz ma więcej oktanów od benzyny???

[ wiadomość edytowana przez: LUK dnia 2004-10-25 16:27:26 ]

[ wiadomość edytowana przez: LUK dnia 2004-10-25 16:28:14 ]

Nie wiem jak rozumieć brak odpowiedzi Czy tak, że się tego nie da zrobić czy nikt nie wie jak.

Generalna zasada mówi, że zapłon można przyśpieszyć przy zasilaniu gazem właśnie ze względu na jego wyższą liczbę oktanową.
Wielkość tego przyśpieszenia należy ustalić metodą prób i błędów dla konkretnego auta, aby nie wystąpiło spalanie stukowe.
Napewno to działa w silnikach gażnikowych. Ja przed remontem góry silnika ( głowica, uszczelniacze zaworowe) miałem ustawione 18 stopni ( mechanik ustawiał na ucho ). Auto jeździło bardzo ładnie i nie słyszałem dzwonienia w żadnej sytuacji na drodze.
Teraz mam ustawione ok 10 st. i popróbuje delikatnie, ile można podnieść , bo silnik gorzej zapala i jest nieco mułowaty.

Cytat:
2004-10-26 15:34:39, Dandre pisze:
Generalna zasada mówi, że zapłon można przyśpieszyć przy zasilaniu gazem właśnie ze względu na jego wyższą liczbę oktanową. Wielkość tego przyśpieszenia należy ustalić metodą prób i błędów dla konkretnego auta, aby nie wystąpiło spalanie stukowe. Napewno to działa w silnikach gażnikowych. Ja przed remontem góry silnika ( głowica, uszczelniacze zaworowe) miałem ustawione 18 stopni ( mechanik ustawiał na ucho ). Auto jeździło bardzo ładnie i nie słyszałem dzwonienia w żadnej sytuacji na drodze. Teraz mam ustawione ok 10 st. i popróbuje delikatnie, ile można podnieść , bo silnik gorzej zapala i jest nieco mułowaty.

A jak to najlepiej zrobić w aucie z wtryskiem? Myśle, że też się da, ale oczywiście trzebaby go podpiąć do jakiegoś kompa

Nie trzeba podpinac do kompa tylko zwyczajnie odkrecasz mocowanie aparatu zaplonowego i przekrecasz go w odpowiednia strone.Dla dokladnego ustawienia trzeba podlaczys lampe stroboskopową zablokowac mozliwosc korekty kąta zaplonu przez ECU.odpalic silnik i sprawdzic kąt.

Jest coś takiego nazywa się wariator,wyprzedza zapłon w zakresie od 3-24 stopni na stałe lub w zakresie obr.1100-2100-apropo kręcenia aparatem to czysta chałtura