[fiat argenta] ile oleju w misce?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam kolegow z FSOAK, chcialbym przed zima zmienic olej w nowym nabytku argencie 2.0 ie. auto ma "szeroka" miske, czy ktos mi powie ile litrow oleju mam kupic? filtr oleju jaki? polonez125 czy inny typ?
aha no i co sie leje do wspomagania kierownicy??
dzieki.

Oleju - wchodzi coś ponad 4 l. Kup 5l bedizesz miał ew na dolewke Co do filtra - taki sam jak w PN, DF, skodach.
Do wspomy - jakkolwiek sie to nie nazywa - to samo co do automatycznych skrzyń. Ma byś ślicznie czerwone i mieć napis dextron II

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Miska Argenty ma 5 litrów pojemności. Mowa oczywiście o płaskiej.
Pozdrawiam

Do „szerokiej” miski z bocznymi kieszeniami wchodzi jak już wspomniano ok. 5 l oleum. Filtr oleju – standardowy najzwyklejszy do poloneza. Do wspomagania leje się ATF (odpowiednik owego dextrona II) – olej, jak każdy inny do kupienia na każdej stacji Orlenu i do układu wspomagania ZF montowanego w argentach potrzeba go w ilości 1 litra.

Cytat:
2004-10-25 20:13:25, Mruk pisze:
Miska Argenty ma 5 litrów pojemności. Mowa oczywiście o płaskiej. Pozdrawiam

wejdzie nawet 6. ale jak wlejesz 5 to tez sobie przygotuj simmeringi na wymiane.

Pacan, od zawsze leję 5 litrów bo urzywam tylko tych misek, ewentualnie orginalnego Abartha, jak zapene wiesz miska Argenty jest produkcyjną wersją miski Abarthowskiej,i nie miałem nigdy problemu z tego powodu,ale powiem Ci więcej, nie miałem też problemu z legendarną czwartą panewką, co często "oszczędni" przypłacają remontem silnika.
Pozdrawiam