Malowanie konsoli ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
czy ktos z was malowal konsle lub jakies inne elementy plastikowe laierem ??
kupilem do testow kawalek tej folii termokurczliwej i probowalem okleic jakas stara konsole ale jest to bardzo ciezkie mimo ze na rysunkach na allegro oklejone przykladowe elementy np lusterka czy fragmenty konsoli wygladaja super !

Stad moje pytanie - moja konsola - ta miedzy fotelami jet troszke podrapana przez poprzdnia wlascicielke i zamierzam ja rozmontowac i pomalowac chyba na czarno jakims laierem tylko jeszcze nie wiem czy matowym czy z polyskiem i czy wtedy trzeba dawac jakis podklad i czy potem na wlasciwa warstwe lakieru daje sie lakier bezbarwny ???

A moze komus udalo sie okleic taka konsole lub jakas ina o dosc duzej powierzchni ?

Bede wdzieczny za wszelkie rady

Pozdrawiam

Kup lakier strukturalny w spray'u i lakier bezbarwny w spray'u. Ja malowalem elementy tapicerki własnie tymi lakierami firmy BOLL i przyznam, że efekt jest bardzo dobry. Po odtłuszczeniu nakladasz kilka warstw struktury w odpowiednich odstępach czasowych (również odległości) i na koniec jedna lub dwie warstwy lakieru bezbarwnego, w zależności od wymaganego efektu (połysk). Operacja dość prosta przynosząca bardzo dobre efekty.

co to znaczy strukturalny ??
nie musiales dawac wczesniej zadnego podkladu lub matowic elemntow plastikowych bo te ktore ja chce malowac maja taka dziwna strukture w kazdym razie nie sa idealnie gladkie ???

a i jeszcze o co chodzi z tymi odlegloscciami ???

Pozdrawiam !!

[ wiadomość edytowana przez: spoon dnia 2004-10-25 22:10:07 ]

Strukturalny - jest to określenie efektu uzyskanego z danego lakieru, tzn efekt mory - tworzywa sztucznego. To są lakiery w wiekszości przypadków przeznaczone do malowania elementów plastikowych i metalowych, nie wymagaja specjalnego podkładu. Wystarczy zmatowanie powierzchni lub dokladne odtłuszczenie. Regulując odległość malowania uzyskujesz drobniejszą lub grubsą strukturę, spryskując powierzchnię z większej odległości (około 35-50cm) uzyskujesz efekt zbliżony do mchu, natomiast z mniejszej (20-40cm) powstaje duża mora .

wielkie dzieki
mam nadzieje ze nie bedzie klopotu z zakupem tego lakieru w sklepie z farbami

pozdrawiam

Możesz mieć problemy, nie każda firma handluje tymi akcesoriami, ale pytaj, napewno gdzieś znajdziesz. Mają chyba na swojej www (raczej na pewno sieć dystrybutorów i sklepów), tam powinieneś znaleźć. Dobrze zaopatrzone sklepy powinny mieć asortyment tej firmy. Nie jest najtańsza ale jej produkty się sprawdzają.