Poziom plynu chlodzacego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zauwazylem ze na rozgrzanym silniku mam prawie po korek plynu w zbiorniczku wyrownawczym, a na zimnym przepisowo do kreski

czyzby uszczelka pod glowica???

help

a moze zapowietrzony????

a może płyn sie rozszerza?

Odopiedziałeś sobie sam!Chyba?!

to do OMEGAFAN( to ze plyn pod wplywem temp zwieksza swoja objetosc jest dla mnie oczywiste wiec nawet o tym nie pisalem )ale nie o tyle

temat zostal rozwiazany

dzisiaj komp mi pokazal po odpaleniu zimnego silnika Kühlmittel Stand ale chyba z 2 razy tylko, potem odpalalem i nic juz nie pokazuje co prawda plyn jest troche ponizej kreski ale bylem na przegladzie nikt nie powiedzial ze powinienem uzupelnic wiec pytanko czym ewentualnie najlepiej to uzupelnic
pozdro

takim samym płynem lub wodą destylowaną. Plyn siee rozszerza

no moze sie i rozszerza, ale raczej nie o tyle, jeszcze w zadnym samochodzie tak nie mialem aby o tyle sie zwiakszal poziom plynu, no ale jestem mlody i moge sie nie znac

Cytat:
2005-06-13 11:14:37, BBronx pisze:

jaki plyn mam to nie wiem
z ta woda to napewno ? nie pogarsza w zaden sposb wlasciwosci plynu ?

nawet jak sie rozszerzy to i tak mam troche ponizej kreski wiec moze dlatego na zimnym mi sie kontrolka zapalila

pozdro

Cytat:
2004-10-31 11:12:51, tgk pisze:
temat zostal rozwiazany

to moze napisz jak, zeby tego typu pytania sie nie powtarzaly...

jak nie wiesz jaki masz plyn w chlodnicy to pewnie i nie wiesz kiedy byl wymieniany? W takim razie najlepiej bedzie jak go sobie wymienisz, koszt niewielki a pewnosc wieksza. Jak dolejesz wody do plynu traci on wtedy swoje wlasciwosci pod wzgledem zamarzania, no ale mamy "cieplo" wiec i tak nie zamarznie

Cytat:
2005-06-13 13:22:34, brutal-23 pisze:
jak nie wiesz jaki masz plyn w chlodnicy to pewnie i nie wiesz kiedy byl wymieniany?
.....
Jak dolejesz wody do plynu traci on wtedy swoje wlasciwosci pod wzgledem zamarzania, no ale mamy "cieplo" wiec i tak nie zamarznie

z plynem jest wszystko ok tyle wiem

a to przed zima i tak bede wymienial
albo dolewal antyloda

pozdro

Tez mi wczoraj jak stałem na stromej górce pokazało za mało płynu chłodzącego. Jak zjechałem na róny teren było ok i potem na obwodowej bez problemu ale chciałbym uzupełnić płyn bo jest trochę pod kreską.

Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2005-06-13 11:14:37, BBronx pisze:

--------------------------------------------------------------------------------

jaki plyn mam to nie wiem
z ta woda to napewno ?

Czy ta woda destylowana to poważna propozycja bo jaki mam płyn nie wiem i nie chcę nic mieszac. Własciwości płynu były sprawdzone miesiąc temu i było ok więc dolanie 0,1 l wody nie powinno mu zaszkodzić.

Więc ta woda destylowana to na poważnie?

tak czytam i czytam i chyba się dowiedzialem, iż mam zepsuty czujnik tego płynu bo u mnie jest ok 1 cm poniżej kreski i nic mi się nie pojawia na kompie.

Cytat:
2005-06-13 17:23:49, Diro pisze:
tak czytam i czytam i chyba się dowiedzialem, iż mam zepsuty czujnik tego płynu bo u mnie jest ok 1 cm poniżej kreski i nic mi się nie pojawia na kompie.

u mnie przy takiej ilosci tez

co do destylowanej to jasne, ale lepiej jest jezdzic na plynie, aczkolwiek znam ludzi co maja zwykla karowne zalana i tez jezdza - jeszcze

A ja mam inny problem
mam poziom powyżej kreski ok 1cm i co jakiś czas wyświetla mi komunikat o sprawdzenie stanu płynu. Kiedy upuściłem do kreski nic się nie zmieniło i komunikat co jakiś czas się powtarza. Nie mam pojęcia co jest grane? Może to czujnik?

Cytat:
2007-01-19 22:35:04, katanos pisze:
Nie mam pojęcia co jest grane? Może to czujnik?

Pomyśl sam - skoro masz odpowiedni poziom płynu a co jakiś czas wyswietla Ci komunikat o zbyt niskim poziomie płynu to na 99% to właśnie czujnik winny będzie . Miałem to samo. I raczej go nie naprawisz - jest to "rtęciowy" mini styk. Wymiana zbiorniczka.

Cytat:
2005-06-13 17:06:42, Arco pisze:
Tez mi wczoraj jak stałem na stromej górce pokazało za mało płynu chłodzącego. Jak zjechałem na róny teren było ok i potem na obwodowej bez problemu ale chciałbym uzupełnić płyn bo jest trochę pod kreską. Czy ta woda destylowana to poważna propozycja bo jaki mam płyn nie wiem i nie chcę nic mieszac. Własciwości płynu były sprawdzone miesiąc temu i było ok więc dolanie 0,1 l wody nie powinno mu zaszkodzić. Więc ta woda destylowana to na poważnie?

co do wody destylowanej to słyszałem wypowiedź fachowca chyba z orlenu... jeśłi nie masz wycieków płynu chłodzącego a poziom płynu się obniżył to znak że odparowało troche wody, dlatego lepiej uzupelnić to woda destylowaną niż płynem chłodzącym, bo zwiększa się gęstość "czegoś tam"... w kazdym razie odparowuje właśnie woda zwarta w płynie a nie te "magiczne dodatki"...