Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() stern BMW Member BMW 325 TDS Katowice | 2004-10-28 00:00:05 Można wspomniane szyby zdjąć, są na zaczepach. ![]() |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-10-28 06:58:52 nie w kazdej e36 szyby sa na zaczepach, kumpel ma klejone ale mozliwe ze nie ma oryginalnych. |
![]() bemOLKA BMW Member BMW Marki | 2005-05-08 13:54:00 a ja mam problem z jedną tylnią lampą.. zaszła jakimś syfkiem i rdzą w środku, wlaciwie jest taka odkąd pamiętam. Chciałam wyczyścić nawet porozkręcałam, ale niestety ma podwójną szybkę i tam gdzie jest owy syf się dostać nie mogę ![]() vivat zgrzewane lampy! :| |
![]() bemOLKA BMW Member BMW Marki | 2005-05-08 19:16:55 Hm.. własnie tak sie zastanawiam, czy ich nie rozkleic (tylko jak pisałam ja mam tylnie) bo mam dosyć tego syfku... no i w nocy jest nieczytelny... ![]() |
![]() bemOLKA BMW Member BMW Marki | 2005-05-10 17:07:08 A moze ktos z Was ma lepszy patent na te swiatelka (tylnie), moze ich wcale nie trzeba rozklejac tylko ja jestem zbyt slepa zeby zobaczyc jakieś śrubki? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() bemOLKA BMW Member BMW Marki | 2005-05-11 09:13:52 ![]() |
![]() lukasz_xyz BMW Member 530d Belchatow | 2005-05-11 11:17:36
i słusznie, tylko szkoda Twojej pracy przy tym rozklejaniu, poszukaj jakichś używanych.. |
![]() vicia BMW Friend BMW E36 / 316i / M40 Jelenia Góra (Lubawka) | 2005-06-08 11:49:28 Czy jak ścięgne całe przednie reflektory w celu wyczyszczenia to będę musiał jecheć na regulację świateł, czy nic się nie poprzestawia ??
Mam regulacje elektryczną lamp jeśli to ważne. |
![]() kriters BMW Member BMW 525 tds Piotrków Trybunalski | 2005-06-08 12:29:18 Teoria mówi, że nawet po wymianie żarówki powinno się jechać na regulacje. A w praktyce stań na przeciwko jakiejś ściany, włącz światełka, na ścianie zaznacz jak ci śwecą. Potem rozbierz lampę wyczyść i złóż ją zpowrotem do kupy. Następnie stań autkiem w tym samym miejscu na przeciw ściany włącz świała i już będziesz wiedzial czy czeka cię regulacja czy też nie. |
![]() vicia BMW Friend BMW E36 / 316i / M40 Jelenia Góra (Lubawka) | 2005-06-12 08:55:39 Witam ponownie.
Mam już ściągnięte światełka i leżą rozebrane i umyte przedemną. Mam ptyanie czym i gdzie je uszczelnić aby mi nie parowaly. Na łączeniu tego plastiku z tą szybą, czy na łączeniu tego "plastiku zaspolinego z szybą" do pozostałej części reflektora ? I jeszcze jedno, czym najlepiej wyczyścić odblaski świateł i soczewkę ? A po umyciu światełek nadal mam chropowate z zewnątrz. Pewnie to jest delikatne poobijanie. Myślałem, że to się umyje, ale lipa ![]() |
![]() k1cyprys 125p 1972 Kraków | 2006-11-04 22:14:55 mam podobny problem jak koledzy... o tyle o ile drogowe sa czyste to soczewki od mijania sa czarne, a u kolegi duuuzo czystsze... czym wymyc soczewki zeby bylo dobrze? plyn do szyb, benzynka extrakcyjna czy moze jeszcze cos innego? no i czy do mycia samych soczewek tez musze rozbierac z przodu klosze czy da sie dostac od tylu? pozdr |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2006-11-05 12:12:45 Żeby lampy nie parowały wystarczy że zdejmiesz te dekielki które zasłaniają żarówki i kable. U mnie pomogło, zmieniłem swego czasu lamy na nowe, i zaczeły parować, wyjołem te dekle i odrazu przestało parować. Poprostu para wodna musi mieć gdzie uciekać, a jak lampa będzie super szczelna to wszystko co będzie się skraplało i będzie parowało nie ma gdzie uciekać i lampa jest zaparowana. To tak samo jak z szybami w samochodzie, żeby nie parowało jak stoisz na postoju w zimie i siedzisz w samochodzie to żeby szyby nie zaparowały wystarczy uchylić okno, czyli rozszczelnić samochód.
Jeśli chodzi o soczewke to chyba można ją wyciągnąć bez zdejmowania szkieł. Ona jest przykręcona na 4 śruby. |
![]() k1cyprys 125p 1972 Kraków | 2006-11-05 13:05:40
dzieki, tak tez sprobuje ![]() |
mibhell BMW Head Moderator E36 320iT www.silesiaparts.pl | 2006-11-05 17:01:19
Nie tyle istotne czym a sam fakt wyczyszczenia jest wazny... przerabialem w E30 i w E32 tez bede musiał :/ i ile soczewka nie jest mechanicznie uszkodzona lub zszarzała to gitara jesli jest to polerka soczewki, ktos w gliwicach to robi chyba...
Wydaje mi sie ze myslenie jest błedne.. ni po to BMW uszczelnia lampy zeby je rozszczelniac ![]() Pamietaj ze przy takiej rozszczelninej lampie wszystko znacznie szybciej zacznie korodowac od wilgoci własnie ![]() ![]() ![]() pozdr [ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2006-11-05 17:06:04 ] |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2006-11-05 21:12:31 Mibhell, ale ja nie twierdze że tak musi być i że to jest jedyne słuszne rozwiązanie, ja tylko napisałem jak to u mnie było i co pomogło, może i u innych też pomoże. A jeśli chodzi o szczelność lamp to bierzmy pod uwagę ze relketor w środku to nie próżnia, jest zrobiony szczelnie ale nie do końca, jak się przyjrzysz tym dekielkom to zobaczysz że one mają takie kanaliki, właśnie po to żeby powietrze i para mogły uciekać, żeby była wentylajca. W lampie jest powietrze które przez różnice temperatur (na zawnątrz i wewnątrz lampy) zaczyna się skraplać przez co powstaje para na wewnątrzen stronie szkła lampy, a powietrze zaczyna się skraplać bo nie ma odpowiedniej wentylacji. Ale to jest oczywiście tylko moje zdanie i moge się mylić.
A jeśli chodzi o szybsze brudzenie się lampy to masz racje, napewno przez zdjęcie tych dekli pył i kurz szybciej zanieczyszczą całe wnętrze lampy, no ale coś za coś |
zwirowaty gliwice | 2006-11-07 13:13:01 przednie sie bardzo latwo daja wymontowac i rozkrecic, wtedy mozna czysci do woli ALE UWAGA!! CHROMIK JEST BARDZO DELIKATNY! ZWYKLA BAWELNIANA SZMATKA I ZADNEGO DETERGENTU!!
CO DO TYLNICH LAMP MAM DOBRY PATENT BEZ ROZKLEJANIA! ALE TO 5 ZLOTYCH ![]() ![]() |
![]() Ghost_24 BMW Member BMW E-36 Pinczow | 2006-11-09 00:15:30 ja czyscilem odblaski koszulka, ktora mialem na sobie ![]() ![]() pozdrawiam P.S BemOlka mam tylne lampy w stanie igla moge ci opchnac ![]() |