Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
malco Poznań | 2004-10-27 10:06:01 Witam,
Czy ktoś z Was, mógłby mnie oświecić jaki model świecy trzeba kupić dla Starletki? I co ile kilometrów trzeba je wymieniać? Bo ja już od conajmniej 30tys mam te same świece... Tu jest info, że świece zapłonowe są do wymiany już pod 15-20 tys a tu, że po 30tys, Jak to więc jest Waszym zdaniem? Jakie są objawy, że już pora wymieniać świece? Pozdrawiam Marcin PS: Przeszukiwałem forum, ale nic nie znalazłem ![]() [ wiadomość edytowana przez: malco dnia 2004-10-27 10:27:25 ] |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2004-10-27 14:56:58
Hej! 30tys to nie jest dużo - tak mi się wydaje jeśli jest inaczej poprawcie mnie. Co do objawów i wymiany świec to najczęściej są to problemy z odpaleniem samochodu (benzyna-tak było u mnie) np. w mojej Corolli nie grzała jedna świeca i już był lekki problem- wymieniłam i jest OK. Myślę, że u Ciebie będzie tak samo. Jeśli nie masz póki co jakiś wielkich kłopotów to nie martw się na zapas i trzymaj kasę na co innego. Co do reszty Twoich pytań to mam nadzieję, że koledzy pomogą ![]() |
![]() Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2004-10-27 15:41:31
Co do rodzaju świecy, to musiałbym sprawdzić w książce. Sam producent jest ok, zresztą mówi się, że w toyocie egzamin zdają tylko NGK i DENSO ![]() Klucz do wymieny świec powinieneś mieć w fabrycznym zestawie narzędzi (chyba ze zabrał go poprzedni włąściciel). Jeśli nie, to dostaniesz go w każdym motoryzacyjnym,, znajduje się też w większości zestawów kluczy nasadowych z "grzechotką" (nawet tych z promocji po 20zł). Musisz jedynie uważac aby po odkręceniu starych nie wrzucić nic do cylindra no i nie przeholować przy dokręcaniu nowych, inaczej zerwiesz gwint. Najlepiej zrób to tak: dokręcasz nową świecę reką do oporu (aż oprze się kołnierzem o głowicę) a potem ok. 45 stopni dokręcasz kluczem-to wystarczy, aby "zagnieść" podkłądkę. Nie pomyl tylko kolejności przewodów wysokiego napięcia ![]() |
![]() ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2004-10-27 20:41:27
Do Starlety 4EFE dedykowane są świece NGK BKR5EYA lub Denso K16R-U. Jeśli jesteś laikiem a potrafisz nalać sobie paliwa czy zmienić koło to ze świecami też sobie poradzisz ![]() Generalnie w naszym (ba ja mam to samo auto) typie silnika świece umieszczone są głeboko w głowicy, więc klucz powinien mieć z 15-20 cm, rozmiar typowy dla świec, nie pamiętam niestety jaki teraz. Klucz taki ma kształt litery T z dyndającą nasadką. Klucz ma gumową obejmę, żeby odkręconą świeczkę wyciągnąć do góry, z odkręceniem możesz mieć problem, jak dawno nie były ruszane, nawet klucz się może wygiąć/skręcić (ja tak miałem). Jak wyjmiesz to sprawdzasz czy świeczki są czyste i bez nagaru, i z odpowiednimi odstępami elektrody. Z kolei wkręcając najlepiej robić to na równym podłożu (zawczasu tak postaw auto), delikatnie po prostu zawiesić je żeby były równo, opuscic i z wyczuciem wkręcać żeby trafić w gwint (groźnie to brzmi ale pewnie trafisz), dokręcasz nie za mocno jak już wyżej koledzy pisali żeby zagnieść kołnierz nowej świecy. Powodzenia, a jak będziesz miał problem to się możemy kiedyś spotkać przy dziennym swietle i zobaczyc co tam siedzi u Ciebie w tych świeczkach ![]() |
malco Poznań | 2004-10-28 15:11:08 Cze,
Dzieki za posty, ciesze sie ze moge na Was liczyc ![]() Jak cos kupie i zaloze to sie pochwale jak mi poszlo ![]() Dzieki Marcin |