MotoNews.pl

Jak sprawdzic ile mam paliwa w baku??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
bardzo powazna prosba....kto ma pomysl jak sprawdzic ile mam zupy w baku?auto zwiozlem z niemiec, jutro bede zakladal gaz a jako ze z kasa bieda to nie chce lac do pelna za 150zl gdyby okazalo sie ze w baku pusto...
rezerwa sie pali, wskazowka pokazuje ponad pol...poczytalem na forum ze skonczenie sie paliwa bardzo szybko zabija pompe...
dzieki bardzo
pozdrawiam

Hmm, ciekawa sprawa Nie bardzo wiem jak to sprawdzic w inny sposob niz dolewajac do pelna, moze pompe wyjac i zajrzec? ale ja dzisiaj moge cos nie myslec, bo chory jestem

U mnie kiedy mam z pol baku benzyny (a zdarzaja sie i takie dni ) zlysze jak mi chlupie pod samochodem kiedy np. hamuje, natomiast jak pali mi sie juz rezerwa jest cisza i spokoj.

Mysle, ze rozwiazaniem problemu bedzie sprawdzenie instalacji elektrycznej, moze cos tam sie stalo, ale niestety nie mam pojecia jak dzialaja obydwa wskazniki, ze jeden pokazuje co innego, niz drugi Stawialbym jednak na oblukanie pompy...

Nie rozumiem problemu.

Zalej 10 litrów i będzie dobrze

Cytat:
Zalej 10 litrów i będzie dobrze

Tez nie rozumiem pytania...
iampinki nawet jesli jezdzisz na gazie to i tak musisz dolewac paliwa - to nie tak jak z płynem do wspomagania

wiem ze musze dolewac...
ale jezeli np okaze sie ze mam teraz to ponad pol baku to moge zalac za jakies dwa miechy bo na tyle pewnie mi starczy na odpalanie i zaoszczedzic teraz 50zl ...
a jak np wydam na pelnie tankowanie 150zl to moze sie okazac ze bede mial spokoj na pol roku a ja bym wolal dolewac za 30zl co miesiac
pozdrawiam

No skoro wskaźnik pokazuje ponad pół to w czym problem????

Cytat:
2004-10-29 23:12:34, -JACO- pisze:
No skoro wskaźnik pokazuje ponad pół to w czym problem????

Ale pali się rezerwa.

Rozwiązanie problemu z serii "Tanio i szybko" jest jedno...

Zalać 10 litrów i obserować wskazania...

Cytat:
2004-10-29 23:16:13, Zoltar pisze:
Ale pali się rezerwa. Rozwiązanie problemu z serii "Tanio i szybko" jest jedno... Zalać 10 litrów i obserować wskazania...

Faktycznie nie zauważyłem....
Obstawiałbym zepsutą rezerwę (w dużej części Esperaków źle działa).

Nie masz innej opcji, musisz tankować

Jako że zaczynam dwutygodniowy urlop pozwolę sobie na mały OT
Jak sprawdzić ile paliwa mam w baku ?
Wszystkie metody są dozwolone oprócz sprawdzania poprzez przyświecanie sobie zapalniczką podczas zaglądania do wlewu bo pogrzebem zajmie się firma zajmująca się wywabianiem plam z ubrań.
Żart

no i sie sprawa sama rozwiazala...wychodzi na to ze paliwo sie skonczylo
po odpaleniu auto pochodzilo z 4 sekundy i zgaslo, odpalilem jeszcze raz znow to samo
otworzylem bak, obujalem auta a tam cisza...
nic bedzie trzeba z baniaczkiem na stacje leciec....
dzieki wszystkim pozdrawiam

Cytat:
2004-10-30 15:34:23, iampinki pisze:
no i sie sprawa sama rozwiazala...wychodzi na to ze paliwo sie skonczylo po odpaleniu auto pochodzilo z 4 sekundy i zgaslo, odpalilem jeszcze raz znow to samo otworzylem bak, obujalem auta a tam cisza... nic bedzie trzeba z baniaczkiem na stacje leciec.... dzieki wszystkim pozdrawiam

Obyś pompy tym testem nie zabił...

Cytat:
2004-10-30 16:17:17, Zoltar pisze:
Obyś pompy tym testem nie zabił...

nie zabije pompy jesli nie jezdzil dotad na gazie..z tego co przeczytalem to 29 bylo napisane ze instalka bedzie zakladana jutro czyli 30 a 30 skonczyla sie benzyna wiec z tego wnosze ze auto nie mialo okazji pojezdzic na gazie..wiec dolanie benzyny chyba zalatwia sprawe

pompa oczywiscie przezyla...teraz tylko lypa ze sprawdzaniem ile mam zupy bo wskazowka za duzo nie pokazuje, chyba bede tankowal za kazdym razem gdy zapali sie rezerwa

Ale co ma gaz do pompy? Nie ma benzyny pompa sie zaciera - oczywisice nie od razu, ale generalnie na takiej zasadzie to dziala. Ja jezdze na gazie, zabraklo benzyny, samochod stanal. Zalalem 16l i na drugi dzien samochod juz jezdzil na benzynie BArdziej szkodzi dlugie jezdzenie z minimalna iloscia paliwa

Cytat:
2004-10-31 18:39:34, QLogic pisze:
Ale co ma gaz do pompy? Nie ma benzyny pompa sie zaciera - oczywisice nie od razu, ale generalnie na takiej zasadzie to dziala. Ja jezdze na gazie, zabraklo benzyny, samochod stanal. Zalalem 16l i na drugi dzien samochod juz jezdzil na benzynie BArdziej szkodzi dlugie jezdzenie z minimalna iloscia paliwa

no jakto co ma pompa do gazu?? jak jezdzisz na benzynie to jak nie ma paliwa to samochod staje ..stad prawdopodobienstwo uszkodzenia pompy na benzynie jest mniejsze

chodzi mi o te ze planuje jezdzic tylko na gazie, dlatego benzyny chcialem miec tylko troche na odpalanie...ale teraz mam problem z ocena ile jest zupy w baku bo wskazowka widac nie dziala

Cytat:
2004-10-31 18:45:04, qbaj pisze:
no jakto co ma pompa do gazu?? jak jezdzisz na benzynie to jak nie ma paliwa to samochod staje ..stad prawdopodobienstwo uszkodzenia pompy na benzynie jest mniejsze

No tak, ale napsiales, ze nie zabije pompy bo jeszce na gazie nie jezdzil... Ale jasne, rozumiem. Mnie sie teraz przelacza na gaz dopiero jak sie zagrzeje i pozera mi przy tym olbrzymie ilosci benzyny (w koncu rano jeszcze na ssaniu jedzie swiniak ) i dlatego tak sie zdziwilem, bo i tak zawsze co miesiac dolewam paliwka.

ja od razu przelaczam na gass...jesli mialbym co miesiac tankowac pb za 50 zl to rocznie wychodzi jakies 600..nowy reduktor kosztuje okolo 400..wiec wolalbym co roku kupowac nowy reduktor niz martwic sie o membrane i co chwila dolewac benzyny..