Silnik Omegi w 125p - czy możliwe ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No szukałem w starych postach ale nie znalazłem. Najczęściej do 125p czy poloneza wkłada sie silniki fiata, była wersja z fordem czy dieslem VW. A inne silniki. Konkretnie mam pytanie do wszystkich czy ktoś może próbował albo czy może rozwiać moje wątpliwości. Mam możliwość nabycia za niewielkie pieniądze rozbitego Opla Omega ze sprawnym napędem 2.0 l. Tylko czy taki silnik zmieści sie pod maską 125p? Proszę o opinie i porady.

dolaczam sie i pytam czy implant forda 2,3v6 wejdzie?
czy w v-kach cologne prawy kolektor wydechowy bedzie pasowal do glowicy lewego rzedu innum slowem czy obie glowice w tym silniku sa identyczne?

Noz kurcze, to juz zwykle 1300cc z 60-cioma konikami nie wystarcza?????

Jak kiedys wsadzicie silnik od Kamaza, to dajcie znac, chetnie popatrze i poslucham... ;)

Chyba prościej byłoby przęłożyć budę od DF`a do kamaza

2,3 V6 forda do poldka wejdzie bez problemów, ba wchodzi 2,9 V6 ze scorpio tylko jest małe ale. Z poldka pozostanie tylko buda a cała reszta do wymiany bo niewytrzyma. Cała zawiecha, chamulce, o skutkach dla mostu chyba nie trzeba pisać, i wiele wiele innych. Masa roboty i kasy. Więc lepiej przemyśl to kilka razy zanim sie podejmiesz.

Cytat:
2004-10-30 18:34:08, DF pisze:
No szukałem w starych postach ale nie znalazłem. Najczęściej do 125p czy poloneza wkłada sie silniki fiata, była wersja z fordem czy dieslem VW. A inne silniki. Konkretnie mam pytanie do wszystkich czy ktoś może próbował albo czy może rozwiać moje wątpliwości. Mam możliwość nabycia za niewielkie pieniądze rozbitego Opla Omega ze sprawnym napędem 2.0 l. Tylko czy taki silnik zmieści sie pod maską 125p? Proszę o opinie i porady.

wszystko wejdzie... nawet V10 tylko kwestia tego czy stać cię na wpasowywanie....

Omega do DF nie wejdzie...bez rzeźby..... silnik jest dłuższy niż seria i zbraknie miejsca na chłodnicę... pomijając pare innych drobiazgów które można obejść (jak mocowanie silnika)

A co do wydechy wychodzącego na 2 strony to jest kilka wyść:

-połączenie 2 w 1
-zminiejszenie zbiornika
-przeniesienie zbiornika do bagażnika (w miejsce koła zapasowego) tak jak w orginalnych 125p na rajdy...

w V-ce kolektory wydechowe moga kolidowac ze scianami bocznymi komory silnika ktora ktora jest waska przy scianie kabiny.Zakladajac prawy kolektor na lewy rzad i odwrotnie wydech wyprowadzamy tak jak w starych fiaciorach i do konca ciagniemy dwa wydechy . Bak to nie problem

Wiesz wszystko jest mozliwe tylko po co?
Miałem kiedys pasjonata co do poldzia z roverkiem zapodał tuning u chojnackiego + klimę + wspomę + elektryczne lusterka i szybki a drugi na to popatrzył i po prostu kupił sobie espero 2.0CD...

kombinowanie z innym silnikiem ma sens jak musisz robic kapitalkę to juz lepiej załatwic sobie komplet od argenty i tam wpakować kasę w remont i to wsadzić do poldzia , reszta to juz nonsens...

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 09:33:58 ]

Cytat:
2004-11-02 16:01:39, automatic pisze:
jak wiadomo każdy prototyp to koszty,koszty,czas,czas,poprawki,poprawki i poprawki

Zapomniałeś jeszcze o kosztach

Cytat:
2004-11-02 15:37:35, Radzio75 pisze:
Wiesz wszystko jest mozliwe tylko po co? Miałem kiedys pasjonata co do poldzia z roverkiem zapodał tuning u chojnackiego + klimę + wspomę + elektryczne lusterka i szybki a drugi na to popatrzył i po prostu kupił sobie espero 2.0CD... (...)

Lekko bezsensowne posunięcie. W Espero przecież jest przedni napęd i żaden tuning tego nie zmieni. Moim zdaniem to dyskwalifikuje to auto do używania.

Cytat:
2004-11-02 18:53:51, Grzech pisze:
Lekko bezsensowne posunięcie. W Espero przecież jest przedni napęd i żaden tuning tego nie zmieni. Moim zdaniem to dyskwalifikuje to auto do używania.

przecież zawsze można przerobić espero na tylny napęd

Cytat:
2004-11-02 19:20:53, Lafaar pisze:
przecież zawsze można przerobić espero na tylny napęd

zdjąć karoserię, odwrócić i założyć, jak to mówi gubernator kalifornii "no problemo"

Cytat:
2004-11-02 19:46:04, -Wilu- pisze:
zdjąć karoserię, odwrócić i założyć, jak to mówi gubernator kalifornii "no problemo"

buehehehe!
grzech, nie wiem co chcesz od espero. to sa naprawde bardzo dobre auta. a to, ze ma przedni naped, to co? mozna sie tym zarazic?

to jrst dzwiek V-ki fakt osmiocylindrowki ale V to VTytuł strony

Cytat:
2004-11-03 08:34:08, PACAN pisze:
buehehehe! grzech, nie wiem co chcesz od espero. to sa naprawde bardzo dobre auta. a to, ze ma przedni naped, to co? mozna sie tym zarazic?

Przedni napęd z mojego punktu widzenia dyskwalifikuje auto do jazdy. Po pierwsze to żadna przyjemność, po drugie na śliskim jest niebezpieczny bo jak się doda gazu na zakręcie to jedzie prosto zamiast ładnie zacieśnic zakręt.

Cytat:
2004-11-03 13:48:01, Grzech pisze:
(...) po drugie na śliskim jest niebezpieczny bo jak się doda gazu na zakręcie to jedzie prosto zamiast ładnie zacieśnic zakręt.

bzdura
jeżdzę przednio napędówką zimą i akurat jest odwrotnie
gdzie polonezem jadę w las,tam wciskam gaz leciutko i idzie jak po sznurku

Cytat:
2004-10-30 19:27:53, Mebig pisze:
Chyba prościej byłoby przęłożyć budę od DF`a do kamaza

Chyba na pakę.

Cytat:
2004-11-03 15:52:57, daniel pisze:
bzdura jeżdzę przednio napędówką zimą i akurat jest odwrotnie gdzie polonezem jadę w las,tam wciskam gaz leciutko i idzie jak po sznurku

Dla każdego coś innego jest miłego. Ja parę razy przednionapędowym bym poleciaaaał, ale to chyba kwestia osobistych preferencji. I proszę bez tekstów typu "bzdura".

Cytat:
2004-11-03 13:48:01, Grzech pisze:
Przedni napęd z mojego punktu widzenia dyskwalifikuje auto do jazdy. Po pierwsze to żadna przyjemność, po drugie na śliskim jest niebezpieczny bo jak się doda gazu na zakręcie to jedzie prosto zamiast ładnie zacieśnic zakręt.

ja tak samo nie nawidze w zime jeździć autem przednio napędowym .. może i jest bardziej praktyczny na zime ale dla mnie to jeździ sie dziko i jak juz sie tyle lat jezdzi polonezem to przedni naped jest niebezpieczny właśnie z tego min powodu ze auto po dodaniu gazem ucieka do przodu ..