MotoNews.pl

Akumulator E36 1600

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Poczytałem trochę to forum i doszedłem do wniosku, że odwiedzają go ludzie sporo wiedzący o BM-kach.
Ja mam swoją od niedawna, może ktoś podpowiedziałby mi jaki akumulator kupić do E36 1600.

W twoim przypadku tj. dla silnika 316i domyślnym akumulatorem jest 60 Ah.

Producenta zostawiam w twojej gestii.

Pozdrawiam Stern.

instrukcja przewiduje od 46 Ah do 60Ah.
pozdrawiam

Witam. Ja mam u siebie 55Ah. Pali bez problemu. Pozdrawiam

z naładowanym 34 Ah paliłby ekstra. o akumulatorach i o zasadach doboru pojemnosci akumulatora do auta juz kiedyś tu pisałem. dla zainteresowanych nie bedzie problemem znalezienie tego posta.
pozdrawiam

A do e36 320 z 97 jaki byscie polecili
Czy wyposazenie ma jakies znaczenie czy wogole

Cytat:
2005-11-15 09:43:43, GrubyE36 pisze:
A do e36 320 z 97 jaki byscie polecili Czy wyposazenie ma jakies znaczenie czy wogole

dla e36 320 i 325 instrukcja zaleca 65Ah bez wzgledu na wyposazenie, taki tez bym kupil.

Kupując akumulator do BMW, należy zwrócić uwagę na konstrukcję otworu odgazowującego. W otwór odgazowujący musi wejść króciec zbiorniczka nr 3 na rysunku

E36 320i BATTERY

Do zbiorniczka musi być przymocowany przewód, który powinien odprowadzać gazy na zewnątrz samochodu.

Większość akumulatorów posiada otwór odgazowujący odpowiedni, ale nie wszystkie.

Cytat:
2005-11-15 10:37:51, zyggy pisze:
Kupując akumulator do BMW, należy zwrócić uwagę na konstrukcję otworu odgazowującego. W otwór odgazowujący musi wejść króciec zbiorniczka nr 3 na rysunku E36 320i BATTERY Do zbiorniczka musi być przymocowany przewód, który powinien odprowadzać gazy na zewnątrz samochodu. Większość akumulatorów posiada otwór odgazowujący odpowiedni, ale nie wszystkie.

u mnie w 316 nie ma takiego przewodu, w kazdej e36 takie cos powinno byc ? w ogole to nie w kazdej jest taka plastikowa skrzyneczka na akumulator, w niektorych jest taki pokrowiec czarny z gabka w srodku.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-11-15 11:11:48 ]

ja tez nie mam czegos takiego a mam aku w bagazniku po prawej stronie

Z tego co wiem na dobor akumulatora ma wplyw ilosc urzadzen elektrycznych w samochodzie tj. elekt. siedzenia, podgrzewane, regulowane elekt. lusterka itp.

Ja mam w swojej e39 100Ah.

Cytat:
2005-11-15 11:25:46, Paffcio pisze:
Z tego co wiem na dobor akumulatora ma wplyw ilosc urzadzen elektrycznych w samochodzie tj. elekt. siedzenia, podgrzewane, regulowane elekt. lusterka itp. Ja mam w swojej e39 100Ah.

w instrukcji wszystko jest napisane i w przypadku e36 o wielkosci akumulatora decyduje tylko silnik:

316 - 46Ah
318,318is - 50Ah
320,325 - 65Ah
325td - 85Ah

jak sa jakies dodatkowe uzrzadzenia typu webasto ktore wymagaja wiecej pradu to jest drugi akumulator montowany.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-11-15 11:41:54 ]

Cytat:
2005-11-15 10:57:32, tolo84 pisze:
u mnie w 316 nie ma takiego przewodu, w kazdej e36 takie cos powinno byc ? w ogole to nie w kazdej jest taka plastikowa skrzyneczka na akumulator, w niektorych jest taki pokrowiec czarny z gabka w srodku.

W każdym BMW, w którym akumulator jest montowany w bagażniku lub w kabinie pasażerskiej, musi być zamontowany system odgazowujący. Jeśli go nie ma, oznacza to że ktoś go zaniedbał i wyrzucił. Należy zakupić zbiorniczek, wężyk i gumkę (elementy nr 3, 6 i 7 ) z rysunku

E36 316i BATTERY

i zamontować. Wężyk należy przeprowadzić przez otwór w podłodze lub w nadkolu w pobliżu akumulatora, uszczelniając go gumką.

Czemu ma sluzyc ten zbiorniczek? Ja go nie mam

Cytat:
2005-11-15 12:16:48, Paffcio pisze:
Czemu ma sluzyc ten zbiorniczek? Ja go nie mam

Pełni on rolę łącznika, może on mieć postać plastikowej rurki.

No właśnie,chyba ten zbiornik jest tylko formą łącznika. Ja mam zwykłay gumowy wężyk poprowadzony pod mocowanie aku, i też jest ok. Takie całe komplety to chyba tylko w nowych autach,potem się o nich zapomina

Przykładem polskiego akumulatora z odpowiednim otworem odgazowującym jest Centra Futura.

czyli w e36 z "malymi" silnkami nie musi byc tych rurek/zbiorniczkow bo akumulator jest pod maska

Cytat:
2005-11-15 13:26:32, tolo84 pisze:
czyli w e36 z "malymi" silnkami nie musi byc tych rurek/zbiorniczkow bo akumulator jest pod maska

Akumulator w komorze silnika też powinien mieć instalację
odgazowującą, ponieważ gazy z akumulatora są nie tylko trujące,
ale też wybuchowe.

Cytat:
2005-11-15 13:07:02, zyggy pisze:
Przykładem polskiego akumulatora z odpowiednim otworem odgazowującym jest Centra Futura.

Czyli w innych akumulatorach nie ma takich otworów w ogóle?? Bo ja miałam i w Centrze i mam teraz w Motorcrafcie..