903 z 127 - pytanie o tulejke/panewke??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko do tych ktorzy juz robili kapitlke takiemu silnikowi - walek rozrządu z jednej strony mocowany jest przez taka gruba panewe - 2 sa wprasowane w bloku a ta jest wyjmowalna.mam taka i niezakladalismy gdzyz miedzy kanalikiem olejwym a reszta obudowy byla rysa na glebokoscokolo 2-3 mm..pojechalem dzis po nowa (myslelismy ze jest uszkodzona) i okazalo sie ze tam TEZ jest taki wygrawerowany rowek.pytanie CZEMU i CZY tak ma byc??

Cytat:
2004-11-02 12:51:54, Pat_kdb pisze:
okazalo sie ze tam TEZ jest taki wygrawerowany rowek.pytanie CZEMU i CZY tak ma byc??

rozprowadza olej po CALEJ powierzchni styku walka i panewki ??
pzd c.

noniby tak wygalda ale co to ma rozprowadzac....zrobie fote.

Cytat:
2004-11-02 14:32:37, Pat_kdb pisze:
noniby tak wygalda ale co to ma rozprowadzac....zrobie fote.

olej ktory ma za zadanie smarowac powiezchnie styku wal - panewka. Tam zachodzi przeciez tarcie, wiec musi to byc jakos smarowane. Ten rowek powoduje ze olej jest rozprowadzony rowno po calej powierzchni styku, a nie tylko w miejscu gdzie jest dziura w walku przez ktora wpychany tam jest olej. ten rowek powoduje rozprowadzenie tego oleju.

ach wiem ze sie powtarzam, pisze tak zeby bylo jasniej. pzd c.

sorki ze niewyrazne ale taka cyfrowka slaba moja...widac tam tą ryse...troszke dalej jest sfazowany material.walek sie kreci W tej panewce a z tego co piszesz wynika ze to jeszcze niby ma smarowac polaczenie boczne walka i panewki??sorki ze pytam ciagle bolubiewiedziec do konca

czy ty pytasz o ten "polksiezyc" ? to jest zdajesie do ustalenia wlacsiwej pozycji panewki w bloku
jak bede w domu to popatrze w madre ksiazki. niestaty zdjecie jest slabe a ja nie mam u siebie ani panewki ani walka...
pisze w zasadzie z pamieci.
pzd c.

popatrz tutaj:
http://qdlaty.cx.wix.pl/rozrzad/rozrzad.jpg
i tutaj:http://qdlaty.cx.wix.pl/rozrzad/rozrzad2.jpg

moze Ci cos pomoze. Wszystkie te panewki, a wychodzi ze sa 3 maja w srodku kanal.
jak znajde jeszcze cos interesujacego to Ci pokaze.
pzd c.

dziekuje bardzo.juz te elementy mamy zlozone....wał wałek....załozone zebatki...łancuszek....wsyztsko wypicowane...dlugo zajelo nam czyszczenie kanalików w wale ale jakos juz to wyglada....