Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-02 15:10:56 Witam ponownie wszystkich. I znowu mam problem.
Kupiłem fiata 125p (tak tego białego co się wam nie podoba). Wymienione są w nim Progi, podłużnice, klocki hamulcowe, lakie na biały, wssystkie płyny, i silnik po gruntownym remoncie. No i nowe opony. Tego dokonał poprzedni właściciel. Ja niczego nie świadomy podszedłem do fiacika, spojżałem pod spód a tam przy tylnych kołach w podwoziu Dziury i rdza. Znalazłem 2 dziury o średnicy 3cm. Jechałem palcem po blasze od spodu i palec mi się uginał. Ten metal jest miękki. Ja się totalnie nie znam Czy to jest coś poważnego ?? zaznaczam że jestem totalnym laikiem bez kasy. Fiata kupiłem bo wyszedłem z woja no i zawsze chcialem miec fiata. Czy da się to jakoś naprawić bez wizyty u blacharza. Zaznaczam ,że podłużnice są zdrowe. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrowionka for all. |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-02 15:29:56 Na prawde nie da sie nic zrobic bez wizyty u bacharza?? A nie ma nad tą blachą jeszcze jednej ?? bo na wylot nie widać. Qrde ja jestem biedny i nie stac mnie na remon. A za fiacika tego na fotkach u mnie dałem 1000zl. ten kolega co mi go dał jest mechanikiem samochodowym i powiedział ze mam sie nie przejmowac, bo powyzej jest jeszcze osłona itd.
Acha!! on do mnie codziennie wpada. Qrna nie wiem co robic. |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-02 18:46:05 Jesli chodzi o wymieniane podluznice to szczerze mowiac ja wiem tylko ze to są takie dwa grube i długie na prawie całą długość auta Klocki. Oba były wymieniane. A jesli chodzi o te miekkie miejsca to to jest przy oponach z tyłu. w miejscu gdzie kończą sie progi. jakies 10cm obok tego są takie pręty metalowe pod ukosem naśrubach co wchodzą prawie do auta. Nie wiem czy to trzyma opony cz co. W przyszłym tygodniu jadę na kanał do kolegi . macie jakies sugestie jak to ponaprawiac ??
Acha!! Wiecie moze skad sie można dowiedziec wszystkigo o autach. np. o części pod podwoziem, silnik i cała reszta bo jak ja już mówię np. cos o jakiś dwuch prętach (a zapewne to ma jakąś nazę) to większoć fanatyków samochodów się śmieje. Pozdrowionka i mam nadzieję ze bywalcy forum, mimo tego ze sie wam moja autko nie podoba pomogą mi w moich problemach |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-11-02 19:09:08 tak korespondencyjnie to trudno cos doradzic, jakbys porobil fotki uszkodzen to cos by sie wymyslilo
wszystkiego na temat budowy fiata 125p dowiesz sie z ksiazki Naprawa samochodow FSO 125p, a te dwa prety to sa drazki reakcyjne |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-02 19:18:46 Niestety nie mam jak zrobić zdjęć. ![]() Dzieki w takim razie za chęci by mi pomoc |
![]() Drag-On F&F Sympatyk Fiat 125p 1971 Kraków | 2004-11-02 22:59:25 To wszystko zalezy jeszcze od tego ile tej "miękkiej" blachy jest, może to tylko kilka małych dziurek jednak nie zmienia faktu że trzeba to pożądnie odczyścić i wspawać w to miejsce kawałek blachy po jakieś szpachle waty szklane i inne wynalazki sa dobre tylko na chwile ... |
![]() MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 Łódź | 2004-11-02 23:59:18 Dragon, dałeś tausena za niego, mówisz ze mechanicznie jest ok, to śmigaj i sie nie przejmuj! Nie wiem czy masz tam gaz, ale jak go odelżysz z tych plastików to mu tylko spalanie się zmniejszy.
Wrzuć spojler na allegro, to bedziesz miał kilka groszy na spawanie. Ale skoro masz podłużnice powymieniane to nie ma strachu - za szybko w pół sie nie złamie. Szerokiej drogi ![]() [ wiadomość edytowana przez: mcqueen dnia 2004-11-03 00:21:38 ] |
![]() kaovietz F&F Sympatyk PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-11-03 00:32:50 Oj panowie,przecież drążki reakcyjne mocowane są właśnie do podłużnic!!!
Nie wierzę też,że ktoś wymieniał w tym Fiacie podłuznice na całej długości auta... ![]() Kolego dragonslave,również ja polecam książkę o 125p,baaaardzo wiele rzeczy się dowiesz o swoim aucie.Można tanio nabyć np.na allegro. Łatać żywicą,włóknem szklanym mozna,nawet dość skutecznie łatac drobne dziurki np.w błotniku.Podłuznice to element nośny samochodu i one MUSZĄ być w dobrym stanie.Jesli kolega jest mechanikiem powinien doskonale o tym wiedzieć...Więc niech Ci teraz załatwi tanią naprawę blachy... |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-11-03 00:33:48
Jaka Acha? Asi nie ma akurat ale ja polecam tą publikacje: ![]() Można ją nabyć np. >> TUTAJ << i na pewno taki zakup się opłaci. Ewentualnie możesz takie lub wcześniejsze wydania kupić na allegro nawet za kilka złociszy (~10 licz za jakąś w znośnym stanie). Co do napraw blacharskich to przy obecnej swojej wiedzy raczej nic dobrego nie zwojujesz nawet mając sprzęt więc albo jakiś znajomy albo dowolny (byle dobry ![]() Jeśli chodzi o to za ile się kupiło Kanta to jest to baardzo względna sprawa, bo nie zawsze cena odzwierciedla faktyczny stan. Ja np. niedawno kupiłem DF'a '77 w stanie bdb-, z dwuletnia gazownią za 550. Jak już ktoś wspomniał lepiej kupić auto od jakiegoś dziadka i najwyżej je "udekorować" później (chociaż jeśli ma klasyczny wygląd to najlepiej go zachować ![]() ![]() BTW - masz gazownie za tego tysiaka ![]() ps. Z niecierpliwościa czekam kiedy znudza Ci się tjunink i "dorośniesz" do klasycznego wyglądu z niekonwencjonalnym napędem np. ![]() |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-03 09:00:02 Dzieki za rady. A po czym poznam że podłużnice są zdrowe?? Idzie jakoś o nie dbać by nigdy ich nie wymieniac ???
To juz ostatnie pytanie. pozdrawiam |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-03 12:10:52 OK. Poszedłem do autka, dzwignąłem je na lewarku, wszedłem pod spód i postukałem śrubokrętem. Na szczęście podłużnice są zdrowe i nie ma pęknięć, a blacha się tylko kruszy w dwóch miejscach. Progi też sprawdziłem. Rdza się nie zbiera i jest widoczna i w miarę miekka stara konserwacja bitexem. Ściągałem też fotele i dywan. od wewnątrz jest ok. uff.
Acha!! sciagałem też tapicerkę z drzwi itd. sprawdzałem. odziwo konserwacja od wewnatrz sie trzyma mocno. Dzieki wielkie za pomoc. teraz tylko załatać dziurki i w drogę. |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-11-03 12:15:14
Wejdz pod auto i zobacz czy są całe (bez dziur itp), sztywne (łątwo mówić ![]() ![]()
Rozumiem że ostatnie przed zakupem wskazanej przez nas książki? ![]() ![]() |
![]() sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2004-11-03 12:30:15 ze swej strony popieram Race_D,
przeczytasz - moze nie od razu bedziesz rzucał techniczny slangiem ale przynajmniej podstyawowe podzespoły bedziesz umiał poprawnie nazwać, a to bardzo dużo .... bo inaczej to się cięzko dogadać... |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-03 12:32:44 CO racja to racja. kupje sobie ta ksiazke. ale dopiero za tydzien, bo kasy nie ma. musze czekac az ojciec dostanie wypłatę |
![]() dragonslave Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-11-03 12:44:08 OK. KSIĄŻKĘ KUPJĘ
DZIEKI ZA WSZYSTKI RZYCZLIWE I MNIEJ RZYCZLIWE SŁÓWKA !!! TERAZ MUSZE POMYŚLEC O ZAŁOŻENIU NOWEGO TEMATU. TYLKO Z SENSEM ![]() POZDROWIONKA FOR ALL |
![]() misieq F&F Sympatyk 300C SRT8, Firebird ... Kraków | 2004-11-03 17:45:52 aha..... i nie wlaz pod auto jak jest na samym podnosniku tak dla bezpieczenstwa ![]() |