Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Paladinus Opel CorsA Łódź - Ruda Pabianicka | 2004-11-02 20:16:27 Konkretnie chodzi mi o te chromowane elementy w uszczelkach wokół szyb. Można to gdzieś kupić? I czy cięzko się to wymienia (czy to w ogóle możliwe) ? A może ktoś ma pomysł (sprawdzony), jak je zregenerować, żeby znów ładnie błyszczały chromem (a nie miały kolor szarego mydła, jak obecnie :/)... Myślałem nad lakierem w sprayu, ale wątpię by przetrzymał zimę.
(oczywiście obiektem eksperymentu ma być moja Ascona) |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2004-11-05 08:00:16 Obejrzałem dokładnie u siebie.
Chyba powinny zejść bez problemu po lekkim rozchyleniu. Moje jeszcze są ładne i nie musze ściągać, ale w przyszłości pewnie mnie to nie ominie. Na szczęście mam znajomego galwanizera i pochromuje mi je za 4pak Żywca. |
![]() artec Opel Rekord Sosnowiec | 2004-11-05 21:58:24 Z doswiadczenia wiem ze wyciagnac sie da, rowniez z autopsji wiem hehe ze malowac sprayem nie warto (zawiedziesz sie efektem, oraz wogole jest to nie trwale) a najgorsze to oczywiscie jest wlozenie tego (masakra) mi po kilku godzinach sie udalo po nasmarowaniu uszczelek smarem jakos sie wcisnely hehehe widzialem na gieldzie podobne listwy chromowe mozna to bylo kupic na metry (chyba byly sprzedawane jako listwy boczne na drzwi) tylko nie wiem jak to sie gnie i czy da sie to wyprofilowac.
Jezeli znajdziesz jakis sposob to daj znac bo moje listewki tez strasza. Pozdrawiam |
![]() Bartek RegionAdmin Monza Gdańsk | 2004-11-06 11:08:23 Kliny i obwódki z boku są demontowalne... też mam ten problem, poprzedni włąśnieciel zmatowił je papirem i pomalował na czarno. Nowe są wybitnie za drogie ( ale dostępne gdyby ktoś chciał )... alternatywą jest dać to do pochromowania. Otrzymuje się wtedy warstwe chromu duzo grubszą i trwalszą niż fabryczna ale to też kosztuje. Ja postanowiłem je polakierować... farba imitująca chrom kosztuje 650 PLN za litr ale jest bardzo wydajna. Lakiernik pwiedział że 200ml wystarczy na listwki i felgi ![]() |
![]() fm_crew Forumowicz Toledo 5P/Vectra GTS ... Warszawa | 2004-11-06 19:10:14 Tu masz linka wiem ze ten typek wysyBa tez instrukcje jak je dosinac,wygina itp pozdro ![]() Ramki allegro |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2004-11-06 21:51:47
Oki, wyginac sie da, ale przed zalozeniem po chromowaniu wystarczy scisnac dosc mocno, tak zeby przy wkladaniu same sie ulozyly |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2004-11-06 22:26:10
Zgadza sie. Można zamówić coś takiego, ale to tylko podróba. Moim skromnym zdaniem Asia zasługuje na oryginały. Pozdrowionka |
![]() fm_crew Forumowicz Toledo 5P/Vectra GTS ... Warszawa | 2004-11-08 21:40:43 No tak podrobka ale zawsze ładniej i mozna wymienic jeszcze raz jak sie zmatowi albo cos ......zawsze taniej.To tylko przykład dałem taki.... ![]() |
![]() mock Pełnoprawny Klubowicz opel Ascona Warszawa | 2004-11-09 13:55:41 Z opisu problemu zrozumiałem, że chcesz zmienić chromowane kliny w uszczelkach szyb. Dobrze zrozumiałem? Bo jeśli dobrze, to problem jest banalnie prosty, przechodziłęm już przez to w mojej Asconie |
![]() artec Opel Rekord Sosnowiec | 2004-11-09 14:59:48 mock wiec jak rozwiazac ten problem?? |
![]() Paladinus Opel CorsA Łódź - Ruda Pabianicka | 2004-11-09 22:05:10 Tak Mock dobrze zrozumiałeś. Chodzi mi o kliny w uszczelkach, bo są wyjątkowo zmatowiałe/zmyte jak na swój wiek (kolega w Asconie 5 lat starszej ma lepsze).
A inna sprawa, ze z tego co widzę, one były zrobione z plastiku przezroczystego i malowane od środka chyba... |
![]() Forest RegionAdmin 3.8l v6 POWER ;) Poznań | 2004-11-10 09:51:21 Mock więc skąd wziąść te kliny???? bo te na Allergo tylko je imitują, a ja boję się o to że mi szyba wyleci.. ![]() ![]() |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2004-11-10 14:09:58 Jeżeli chodzi o kliny do uszczelki to zajrzyj na strone ww.jaan.com.pl
ŁÓDŹ, Brzezińska 19 tel. (042) 679 63 80, fax (042) 679 63 81 adres email: jaanlod@jaan.com.pl |
_Grzesiek_ Pełnoprawny Klubowicz Corsa B , był Senato ... Szczecin | 2004-11-10 17:55:35 Cały szkopół w tym Bartu że nasze nie są chromowane tylko zrobione z gładkiego aluminium ![]() |
![]() mock Pełnoprawny Klubowicz opel Ascona Warszawa | 2004-11-10 20:19:58 W Asconie B kliny pasują od Łady Nivy. Są w sklepach z częsciami do Łady za ok. 12zł za rolkę. Na obydwie szyby poszły mi 3 rolki. Trzeba tylko odciąć jedną zbędną listewkę i można zakładać.
Efekt jest piorunujący. Z montażem też nie problemu - przy pomocy płaskiego śrubokręta idzie dosyć gładko. |
![]() Paladinus Opel CorsA Łódź - Ruda Pabianicka | 2004-11-12 01:21:15 A te od Nivy też są takie plastikowe? Bo z tego co widzę w Asconie B kolegi, to w C są takie same. |
![]() mock Pełnoprawny Klubowicz opel Ascona Warszawa | 2004-11-12 22:54:46 Te od Nivy sa raczej gumowe, nie plastikowe, ale są identyczne z tymi, które oryginalnie miałem w Asconie |