| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2004-11-02 21:00:40 Od pewnego czasu a dzisiaj to już na maksa pojawił się bardzo głośny (niestety podgłośnienie radia nie pomaga) metaliczny dźwięk. Intensywność dźwięku zwiększa się wraz z obrotami silnika. Po dłuższej jeździe zmniejsza się natężenie hałasu jednak dziś już nie ucichł do końca. Początkowo myślałem, że może to być łożysko dociskowe sprzęgła (dźwięk występuje bez względu na wciśnięcie sprzęgła, postój na luzie czy jazdę), ale ojciec dokonał oględzin słuchowych i twierdzi, że to gdzieś z okolić rozrządu. Rozrząd wymieniany 2 kkm temu (pasek + napinacz przy 120 tys., pompa ponoć jeszcze była OK). Chyba jednemu z klubowiczów wydarzył się podobny przypadek ostatnio. Nie tak dawno wymieniałem też oba łożyska w alternatorze jednak raczej to nie one hałasują. Wymiana rozrządu jest jeszcze na gwarancji więc w razie co mam nadzieję, że będzie naprawa gratisowa. Chciałbym jednak wiedzieć jakie jest Wasze zdanie. Silnik 2.0. |
Zzzz Opel astra Torun | 2004-11-02 21:46:11 sprawdz dokladnie - kiedy kupowalem auto jednym z powodow zbicia ceny byly halasy z okolicy rozrzadu , kiedy jednak juz po zakupie obadalem sprawe dokladniej wyszlo ze halasuje oslawione sprzegielko na kompresorze od klimy |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-03 03:17:51 na 95% pompa wody |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2004-11-03 09:04:56 A jednak 100% sprzęgło klimatyzacji!!! Szkoda, że jestem zmuszony jeździć w zimie na klimie żeby było cicho Dręczył mnie ten przenikliwy jazgot, że nie mogłem zasnąć w nocy. Pomęczyłem się przy kompie, przeszukałem forum i znalazłem wątek o klimie. Rano przed wyjazdem do serwisu sprawdziłem i trafiłem. Włączam klimę, sprzegło załączone i błoga cisza w aucie!!! W serwisie pseudomechanik z tekstem "my nie jesteśmy w stanie tego naprawić tutaj. Nie mamy narzędzi". Z tego co czytałem to do naprawy blaszek sprzęgła wystarczy domowa skrzynka z narzędziami!!! Na 15 jestem umówiony do gostka od klimatyzacji. Mam nadzieję, że będzie sprawa załatwiona!!! [ wiadomość edytowana przez: the_undertaker dnia 2004-11-03 11:23:29 ] |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2004-11-03 09:07:38 ja bym tego tak niebagatelizował zatrze się pompa leci rozrząd a w tedy wentyle bedziesz miał do roboty... umnie było podobnie poszła pompa wody naszczęście w pore wymieniłem zanim się zatarła.. niema czegoś takiego jak dobra pompa wody po 60 tyś km pompe się wymienia z paskiem i tyle.. nieliczcie nato że pompa za 150zł bedzie chodzić 120 tyś km nie ta jakość cześci. |