Demontaż skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy w e-36 24v żeby wyjąć skrzynie biegów to trzeba wymontować kolektor ssący żeby się dostać do gurnych śrub czy jest dostęp bez wykręcania kolektora ?

nie wiem jak jest w e-36, ale w większości samochodów z klasycznym układem napędowym wyjecie skrzyni jest bardziej kłopotliwe niż wyjęcie jej razem z silnikiem. poza tym przy wkładaniu samej skrzyni, mozna w łatwy sposób połamać słoneczko, czyli sprężynę centralną w docisku sprzęgłowym. zaznaczam jednak że nie robiłem tego w e-36. wyjęcie silnika za skrzynią umozliwi ci dostęp do wszystkich śrub i śrubek których odkręcenie jest niezbędne do oddzielenia skrzyni od silnika.
pozdrawiam

stary ja mam ten probem w e 28 chce wyciagnac skrzynie tylko nie wiem jak mam sie zabrac do górnych nakretek a dokładnie do jednej od skrzyni i jednej od rozrusznika mam wrazenie ze trzeba cos rozebrac zeby sie tam dostac albo mies reke z gumu zeby to odkrecic jednym słowem przechlapane

Jak mi chłopaki zmieniali w siudemce e-32 to mieli do górnych śrub sporą przedłużke i silnik pochylony do tyłu. A ja w zeszłym tygodniu ściągałem w e-30 320 to troche przekąbinowałem bo wyciągnołem chłodnice , odkręciłem motor z poduszek i gumy od wydechu. Posunołem motor o jakies 15 centów do przodu i miałem rewelacyjne dojście od góry. Może to i troche zawiłe a dla niektórych pewno zabawne ale poskótkowało . Dodam że robiłem to na podwórku przy użyciu palet. Ale z pewnością ten pierwszy sposób jest lepszy. pozdro.

hej skrzynia wkoncu na zewnatrz ;ja nie przesuwałem silnika do przodu tylko załozyłem klucz oczkowy od góry a zeby dostac sie do rozrusznika wyjałem cały przepływonierz którego demontaz nie jest trudny ale mimo wszystko gimnastykowałem sie przy tym ostroskrzynia do wymiany w sobote kupuje uzywke i zabawa zacznie sie os poczatku ------załozyłem skrzynie do mojej e 28 520 z e 30stki z 2.5 litrowym silnikiem ja miałem zf-a a nowa skrzynia to pradukt ze znaczkami bmw problem jest taki ze jest ona dłuzsza około 2 centy od poprzedniczki ale da sie ja upchac wał sie miesci na styk jest jeszcze problem z niektórymi nakretkami poniewaz nowa odubowa ma inne przetłoczenia i sróby z główka na klucz 19mm nie dadzą sie tam zamontowac po prostu klucz na nie nie wejdzie bo jest za ciasno to chyba tyle moich uwag do do montazu narazie bryczka chula

[ wiadomość edytowana przez: artekE28 dnia 2006-09-17 11:33:36 ]