Problemy z ogrzewaniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam zupełnie inny problem niż te przedstawiane na forum.
Wymieniłem termostat i wszystko było dobrze, ale ostatnio zauważyłem że jak samochód stoi np pod swiatłami to z nawiewu mimo ustawienia pokrętła na max. leci lekko ciepłe powietrze, gdy tylko rusze lub podgazuje chwile samochód to zaczyna lecieć ciepłe ale nie tak gorące jak powinno.

1. Czy możliwe żeby urwał się wirnik pompy wody i gdy są małe obroty to nie miesza cieczy tak wydajnie.(mało prawdopodobne)

2. Czy zamuliła się nagrzewnica.(tylko dlaczego nic nie wlewałem, cały czas jeździłem na płynie)
Jeśli tak to jak ją przepłukac, i czy łatwo się do niej dostać

[ wiadomość edytowana przez: koza0007 dnia 2004-11-04 09:05:50 ]

Stawiam na p.2

Niestety nie wiem jak się dostać do nagrzewnicy w Espero.
Ale możesz ją przeczyścić ją zwykłą wodą pod ciśnieniem (z węża).
Pod warunkiem, że dysponujesz takowym źródłem.

Najlepiej będzie odłączyć węże prowadzące do nagrzewnicy i przepłukać ją "pod prąd" czyli w kierunku przeciwnym niż normalnie krąży płyn. Powinno pomóc. No i sprawdź tak dla pewności cięgno regulatora temperatury - obróć regulator gwałtownym ruchem w skrajne lewo i skrajne prawo - powinieneś usłyszeć w obu skrajnych położeniach głuchy stuk zamykającej się klapki regulatora.

Ja tez mam problem z ogrzewaniem leci lekko ciepłe powietrze termostat wymieniony i nic.Ale dzisiaj starałem sie przysłuchać tym dżwieką zamykajacej sie klapki i slysze tylko w polożeniu na zimne a na ciepłym nic.Robert czy wystarczy tylko naciagnac linke na regulacji czy cos sie zepsuło innego ?

Zanurkuj w nogi pasażera i zdemontuj plastikową osłonę nagrzewnicy (2 czy 3 wkręty). Zobaczysz wówczas linkę jak na dłoni i zorientujesz sie co i jak

Problem rozwiązany
Była zapowietrzona

Cytat:
2004-11-08 21:54:35, koza0007 pisze:
Problem rozwiązany

tzn...?
Cytat:
Była zapowietrzona

układ chłodzenia niby sam się odpowietrza...
Jak to jest?
Pozdr. P.

Cytat:
2004-11-04 09:01:20, koza0007 pisze:
2. Czy zamuliła się nagrzewnica Jeśli tak to jak ją przepłukac,

Podbijam temat, bo mam podobne podejrzenia.
Płyn wymieniłem, termostat sprawny, linki nagrzwnicy sprawne, a z nagrzwnicy chłodne powietrze i to tym chłodniejsze im mocniej kręci wentylator.
Nie chce mi się odłączać przewodów od nagrzewnicy i płukać "pod prąd"
Może ktoś się spotkał z jakimś środkiem chemicznym do udrażniania chłodnic i nagrzewnic ?
Może CALGONIT do zmywarek ??

Miałem to samo !!! tzn powietrze lekko ciepłe przy gazowaniu itp się znacznie poprawiało.
Powodem tego stanu rzeczy było zbyt niski poziom płynu w ukladzie chłodzenia tzn dolałem 2 litry tak aby na baniaku było połowe / do napisu COLD/ dodatkowo jeszcze czy odkręconym korku troche pogazowałem aż bąbelki przestana lecieć - czyli odpowietrzanie i TERAZ JEST SUPER !! uchylam lekko okno bo na minimalnie czerwonym jest juz gorąco !!
Co do wskażnika temperatury to wtedy i teraz jest po środku tzn na pierwszej kresce !!!.

Proponuje więc dokładnie się przyjżeć ilości płynu w układzi ma być pół zbiornika, a objawy miałem identyczne co opisane poniżej !!. czyli przy gazowaniu cieplej a ogólnie letnio.

Raffsa

Cytat:
2004-12-03 17:09:23, raffsa pisze:
Miałem to samo !!! tzn powietrze lekko ciepłe przy gazowaniu itp się znacznie poprawiało.
Proponuje więc dokładnie się przyjżeć ilości płynu w układzi ma być pół zbiornika, a objawy miałem identyczne co opisane poniżej !!. czyli przy gazowaniu cieplej a ogólnie letnio.

Raffsa, płyn mam też na odpowiednim poziomie ...
A bardziej chodziło mi o spadek temperatury powietrza przy zwiększaniu obrotów dmuchawy. Po prostu wtedy schładza szybciej nagrzewnicę, co (jak przypuszczam) świadczy o małym przepływie płynu przez nią.
Dalej obstawiam częściowo przytkaną nagrzewnicę i szukam jakiegoś specyfiku chemicznego, który by to przepłukał.
Chyba będę musiał zadzwonić do jakiegoś fachowca od układów chłodniczych.

Andrzei znam taki środek, jest niezwykle skuteczny. Nazywa się Kamix. Nie przesadzaj z dawką, bo przeczyści więcej niż byś zamierzał

Cytat:
2004-12-04 01:07:19, Piotr_W pisze:
znam taki środek, jest niezwykle skuteczny. Nazywa się Kamix. Nie przesadzaj z dawką, bo przeczyści więcej niż byś zamierzał

To prawda, trzeba by dobrze obliczyć czas działania tego środka ...
Podejrzewam, że mógłby niestety więcej zniszczyć niż pomóc ...
Słyszłaem, ze jest skuteczny, ale w instalacjach centralnego ogrzewania. Aluminiowa chłodnica i nagrzewnica Espero mogłaby tego nie przeżyć

Rzeczywiście, na stronie http://www.kamix.pl/ nic nie pisza na temat chlodnic samochodowych. Mozna by im zadac pytanie na ten temat.
Kolega robil taka operacje na Polonezie przy czym dal 2x stężenie i przezarlo mu metalowe korki (zaslepki) w bloku silnika

Witam
Cytat:
2004-11-08 21:54:35, koza0007 pisze:
Problem rozwiązany Była zapowietrzona

A jak ją odpowietrzyłeś ?? bo coś nie mogę wymyślić, a też morduję się z tym ogrzewaniem a niby samo wszystko miało się odpowietrzać - ściema niezła.