Grzałka w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciagle myślę o wbudowaniu elektrycznej grzałki w blok silnika aby w zimne noce/ranki podgrzać płyn w układzie chłodniczym i uruchamiać wygrzany silnik oraz mieć ciepło w środku niemal natychmiast. Komfort, oszczędność paliwa i silnika niekwestionowane. Taki patent posiada większość samochodów w Skandynawi. Są nawet na parkingach gniazka elektryczne do tego celu. Może ktoś już zgłębiał ten temat i wie gdzie można zakupić taki komplet i za ile oraz czy w bloku silnika mamy odpowiedni otwór technologiczny nadający się na ten cel. Kolega z pracy wykonał samodzielnie taką instalację w swoim starym Mercedesie z zastosowaniem radzieckiej grzałki do wody o mocy 500W/ważny jest kształt/. Patent sprawdza się już kolejna zimę. Kilknaście minut podgrzewania w wszystko ciepłe, nawet bez ogrzewanego garażu. Zima nieuchronnie się pojawi i co Wy na to?

W miśku też miałem taką grzałke ale już go takiego kupiłem przy dieslu to było bardzo istotne paliwo nie zamarzało łatwiej było go odpalić. W esperze nie ma sensu montować

Nie chodzi o espero nie espero /diesel-benzyna/a raczej o długość i jakość zimy w różnych regionach kraju. W Szwecji klimat jest podobny do naszego i wiekszość również benzynowców ma grzałki.Jest to kwestia wygody i zwyczajów. U nas też przez długie lata brakowało papieru toaletowego i jakoś się żyło a może nie wszyscy to pamiętają.

Tak na marginesie bo nie wiem w jakich samochodach benzynowych w szwecji są montowane grzałki?

W Szwecji najwięcej jeździ VOLVO i SAAB, w Czechach SKODA, Włochy FIAT itd , występują równiez inne marki w ilościach znacznych. Prawie wszystkie te samochody mają wtyczki(przeciwieństwo gniazdka) pod/nad zderzakiem przednim do podłączenia kabla zasilającego. Na parkingach ulicznych, firmowych, przyblokowych są skrzynki z zasilaniem tego dobrodziejstwa.

ZObacz na oferte firmy Webasto. Specjalizuja sie w takim stuffie.
Niesety bardzo drogo

Mi to sie marza podgrzewane fotele...

Pozdr
Jadziwn

W mercedesach było przewidziane miejsce w bloku, w espero raczej tego nie zrobisz w bloku ale widziałem w serwisach montujących niezależne ogrzewanie takie uniwersalne grzałki montowane w wężach lub chłodnicy.

Ale chyba najprościej założyć sobie webasto. Szkoda ,że tak późno bo tydzień temu sprzedałem komplet webasto za 500zł(to była okazja)

Odgrzewam
Może takie cuś?
I szybciej przerzuce na gaz...

moc do podgrzewacza tez nie wezmie sie z nikad....
a dokładnie wezmie sie z paliwa
czyli tu zaoszczedzisz a tam stracisz....
jedyne sensowne wyjscie to podgrzewacz podłaczony do sieci albo zupełnie niezalezne ogrzewanie webasto np

Cytat:
2009-12-28 22:37:27, pawel12356 pisze:
moc do podgrzewacza tez nie wezmie sie z nikad.... a dokładnie wezmie sie z paliwa czyli tu zaoszczedzisz a tam stracisz.... jedyne sensowne wyjscie to podgrzewacz podłaczony do sieci albo zupełnie niezalezne ogrzewanie webasto np

Jedyny skuteczny sposób to ogrzewany garaż

wieczorem spóść wodę, a rano jeden czajniczek na kawkę, a drugi czajniczek do autka

Cytat:
Jedyny skuteczny sposób to ogrzewany garaż

Szczególnie jak zjedziesz za solonym samochodem do tego garażu.
Słyszałem, że lepiej jej się zżera samochód w cieple.

Pamiętam taki podgrzewacz w ...misce olejowej. Sprawdzone w poczciwym Żuku.

Szczegółów nie pamiętam bo było to tak dawno, że ...ho ho ho , natomiast pamitam jak Ojciec przeciągał przedłużacz do zasilania tego wynalazku i jakoś działało.

Nic więcej nie pamiętam - Żuka też już nie ma.

Cytat:
2009-12-29 17:46:39, Ikarus260 pisze:
Słyszałem, że lepiej jej się zżera samochód w cieple.

Dobrze słyszałeś.

Cytat:
2004-11-04 20:23:59, AdamZuk pisze:
W Szwecji najwięcej jeździ VOLVO i SAAB, w Czechach SKODA, Włochy FIAT itd , występują równiez inne marki w ilościach znacznych. Prawie wszystkie te samochody mają wtyczki(przeciwieństwo gniazdka) pod/nad zderzakiem przednim do podłączenia kabla zasilającego. Na parkingach ulicznych, firmowych, przyblokowych są skrzynki z zasilaniem tego dobrodziejstwa.

I tak za darmo sie pobiera prad ? U nas by to nie przeszlo bo wiekszosc okolicznych mieszkancow podlaczalaby sie pod te gniazdka aby zaoszczedzic na rachunkach

Może z ciągników Zetor by Cie urządziła Czesi nawet na dzień dzisiejszy w nowych ciągnikach przewidują zamontowanie grzałki elektrycznej w bloku silnika.W standardzie nie ma zamontowanej,trzeba sobie dokupić.Koszt ok 100 zł.Moc grzałki 1000W.Podgrzewa ona tylko płyn w okolicy głowicy.Do zetorów są akurat 2 rodzaje.Do jednych typów silników przykręcana śrubkami a do drugich typów montowana w miejsce korka tego niby przciwrozmrozeniowego w bloku.Akurat w firmie mamy to pomontowane.Rewelacja.Przy ostatnich teraz mrozach używane Oglądnij sobie.Sa na allegro.

Znalazłem na alle.. coś takiego:
GRZAŁKA
Czy warto dać prawie 200 pln i jak to zamontować?

jest napisane ze montuje sie w miejsce broka-i to by miało sens
a jak patrzysz na grzałke to widac ze montowana na waz przelotowo

faktycznie chyba te od ciagników byłyby najlepszym rozwiazaniem-montowane w miejsce zaslepki

No dobra załóżmy, że ktoś pokusi się o zamontowanie takiej grzałki w bloku silnika...

Jak chcecie ją zasilać (np. z punktu widzenia mieszkańca .... 18 piętra bloku )

Jakoś tego nie widzę...

----------------------------------

Zresztą nie wydaje mi się żeby ktoś "pilotażowo" wykonał to przed końcem zimy

dostep do gniazdka musisz miec....

zreszta to czysto teoretyczne dywagacje-benzynowy silnik ze sprawnym termostatem moment sie rozgrzewa
przy lpg czy dieslu mozna sie zastanowic nad montazem w miare mozliwosci