Jaki olej do skrzyni???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar wyciągnąć skrzynie biegów i przy okazji chcialbym wymienić sobie olej.Ale z tego co slyszalem w skrzyni jest olej albo raczej jakis płyn?ktorego sie nie wymienia.
Gdybym jednak sie uparł na wymianę tego oleu to co mam tam wlać?
I jeszcze jedno pytanko, komplet- tarcza sprzegłowa+docisk+łozysko zaksa za 440zł czy to dobra cena?

1. Jaki silnik?
2. Oleju w skrzyni się nie wymienia. Jedynie sprawdza się poziom i ew. dolewa.
3. Jeżeli już koniecznie chcesz wynienić to polecam przekładniowy Liqui Molly.

olej do skrzyn automatycznych- czerwony(czyli atv)
polecam forda. 50zl za litr ale warto. inne ATV tez moga byc.
pozdr.

Raczej wątpię, coby kolega miał automat.
Ja za Liqui Molly płacę 30 PLN za litr.

Przyłączam się z tym pytaniem..........podobno ma byc jakis czerwony a u mnie wlany jest jakis zwykły chyba hipol.Jaki ma być ten własciwy??

artecki... to jest najciekawsze do zwyklych skrzyn ford leje olej z automatow... (wspomniany rodzaj ATV tj. wlasnie taki olej) pelny syntetyk- bardzo rzadki. na hipolu skrzynie mozna zarznac. mozna juz taki olej do automatow z mobila 1 kupic za 21 zl litr... ale lepiej sie wykosztowac na forda.

Teoretycznie tak.
Ja jednak trwam przy swoim dostawcy i źle na tym nie wyszedłem.

jezeli juz na nim jezdzisz i jest wszystko ok... to wporzadku a ten olej ktory ty lejesz jest gesty?? nie taki jak ATV??

Nie mam pojęcia. Wiem tylko, że jest żółty. I że jest OK

Poszukaj na allegro sprzegla, z tego co wiem, to gosc za okolo 350zl/komplet sahsa oferowal jakis czas temu. Ja na takim sprzegle jezdze, w sumie poki co niedlugo, ale ok.
A co do oleju, to podobno najlepszy jest fordowski, ale to ponad 50zl/litr, a do skrzyni 2,6l spokojnie wejdzie.
W kazdym razie jak nic sie nie dzieje ze skrzynia, to ja bym oleju nie ruszal. U siebie zalalem syntetyk Selena i w sumie jest ok. Kolor - zoltawy. Najwazniejsze, zeby lac pelny syntetyk, i najlepiej jakis renomowany - takie moje zdanie.
Powodzenia

Panowie skoro do skrzyni wchodzi nawet 3l, to mamy oszczędność max 90PLN - czy to jest tak dużo?? olej wymienia się raz na 9 lat, to jest 10PLN rocznie, czyli poniżej 1PLN miesięcznie.... wg mnie, przytaczająć powyższe, nie ma sensu kupować innego niż Fordowski

dalej sie upieram ze najlepszy czerwony (ATV) do automatow. i tak jak kielek mowi... najlepiej forda

Panowie...to jak to w końcu jest?Mam do normalnej skrzyni wlać olej do automatów.?Proszę o jasną i konkretną odpowiedź.

Witam a da się dostać minerał ?? bo ja mam taką skrzynie gdzie oryginalnie był minerał wiecie czy można kupić taki u forda??

odpowiedz krotka i rzeczowa: tak, ma byc olej do automatycznych skrzyn najlepiej forda- w takiej bialej butelce

co do twojego pytania maciek, to ford tez ma mineraly i sa one koloru zielonego. martwiace jest to, ze tez kosztuja 50zl litr

Przekładniowy SAE 80 - to odpowiedź

olej przekladniowy a olej do automatu, to jest to samo munio