MotoNews.pl

Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Napiszcie mi koleżkowie drodzy, czy przy wymianie olej spuszczam tylko za pomocą "sruby" spustowej,l czy może muszę jeszcze odkręcać przewody przy chłodnicy?? Jakim sprzętem wpompować olej do skrzyni (w Mercedesie wlewało się przez bagnet) i jak sprawdzić jego poziom, skoro nie ma bagnetu.
Chętnie poczytam wszelkie info n/t. wymiany oleju, filtra i wogóle skrzyni.
Moja skrzynia to: 4HP-22/H (a dokładnie A4S 310R).
ThX i PzDr.

Zdejmujesz miske olejową ze skrzyni, wymieniasz uszczelkę (rada, nie koniecznosć), wymieniasz filtr, wszystko ładnie wyczyszczone składasz i wlewasz olej przez bagnet, hmm ok 4 litrów, dokł nie pamietam. Jeżeli chcesz zmienić w hydrokinetyku to już większa przeprawa, gdyż jest on nierozbieralny, trzeba rozwiercić dziure itp, nie ręcze bo ja tego nie robiłem, tylko sam olej w skrzyni.

Ale przez jaki kurna bagnet, skoro u mnie nie ma bagnetu od skrzyni ??

Hmm musisz mieć! A jaki to model bmw? Ja w mojej e32 miałem bagnet zaraz obok tego z silnika tylko że bliżej podszybia.

BMW E-36 318i, silnik M40, skrzynia model jak niżej napisałem, ale już wiem co i jak

I co jest??? zdradź tajemnice

W skrzyni są dwa "korki". Jeden od spodu, drugi z boku. Ten od spodu służy do spuszczania oliwy , a ten z boku do wlewania (jakaś pompka, lub strzykawka), jednocześnie będąc wskaźnikiem stanu (jak zaczyna się wylewać, to jest git).
PzDr.

Hmm czyli tak samo jak w tylnym moście, hmm, szkoda tylko że nie można bagnetem kontrolować stanu i np przy zakupie zobaczyć w jakim stanie jest ten olej/

Andrzeju tylko pamiętaj że stan oleju sprawdza się na odpalonym silniku i włączonym biegu-jeżeli wtedy się przelewa to jest DOBRZE

Filtr wystarczy umyć i wysuszyc a nie wymieniac gdyż jest on wielorazowego użytku.Pozdro

No z tym filtrem też tak słychałem, no i stary schowałem, no i pordzewiał, musiałem go wywalić. Ale jeżeli ktoś wymienia 1wszy raz olej w skrzyni to może jednak lepiej go wymienic?

Aldik, czy w tej Twojej 740 wymieniałeś olej i czy wiesz ,gdzie jest bagnet?U mnie nic takiego( bagnetu) nie zauważyłem-fakt jestem ślepy jak kret.( 728 A M-52 -1995).

Cytat:
2005-01-15 22:07:20, Maki280 pisze:
Filtr wystarczy umyć i wysuszyc a nie wymieniac gdyż jest on wielorazowego użytku.Pozdro

Ktoś Ci głupot nagadał. Filtr wymienia się każdorazowo na nowy.

Co do wymiany całego oleju, to w przyzwoitym warsztacie mają odsysarki do oleju, wtedy ściąga i z konwertera.

Tak wysysają, ale problem z tego co wiem powstaje przy wlewaniu oleju, hmm może różnie to wygląda przy różnych modelach, ale wiem że w niektórych hydrokinetyk jest szczelnie zamknięty i nic nie zrobisz po za wywierceniem dziurki, ale to jest kolejne ok 4 litry oleju.

Witam. Więcej informacji na temat obsługi i eksploatacji skrzyń automatycznych można zdobyć na stronie: automat.pl,

http://automat.pl/infoserwis/oleje/tech/index.html (dotyczy wymiany oleju).

Pozdrawiam.