Plyn we wspomaganiu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no wlasnie czy ten plyn jest wymienny? nie jestem pewien ale chyba troche ciezko mi chodzi wspomaganie, jechalm passatem i tigra niedawno to tam chodzilo lzej. ale moze e36 popsortu nie ma tak wydajnego wspomagania??
jeszcze chcialbym wiedziec gdzie jest zbiornik w e36 z tym plynem ;]

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-05 11:16:13 ]

tak płyn używany w układach wspomagania powinno sie wymieniać. jednak nie częściej niż co 5 lat, chyba że wymaga tego jego stan. jakość wspomagania w małym stopniu zależy od płynu, bardziej od pompy. porównaj wspomaganie w polonezie i w kazdym innym aucie. miałem okazję jeździc jaguarem s-type i nawet tam cięzej kręci sie kierownicą niż w polonezie. pod tym względem, uważam, polonez jest nie do pobicia. gdzie jest zbiornik? nie wiem, ale poszukaj, to z reguły zbiornik w kształcie zaokrąglonej butelki, w kolorze czarnym lyb brązowym z czarną zakrętką. możesz też go odszukać po przewodach. musi nimi byc połączona pompa, maglownica i zbiorniczek.
pozdrawiam

znalazlem taki barylkowaty czarny zbiornik kolo obudowy filtra powietrza ale troche nizej z czarna zakretka na ktorej jest napis ATF OIL ONLY, to chyba bedzie to? nie wiem kiedy byl wymieniany wiec chcialem to zrobic w najblizszym czasie.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-05 13:24:38 ]

to jest to . a olej to ATF II D. pozdrawiam

jaka gestosc oleju zaleca bmw do wspomagania? i co to jest gl-4
gl-5 bo takie oznaczenia znalazlem przy tych olejach?

i ile go wchodzi do e36 ?;]

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-06 10:02:30 ]

gl-4 i gl-5 to klasy oleju. zobacz w instrukcji jaka zaleca producent do ciebie. stawiam na gl-4. zresztą jak wymienisz cały ppłyn to mozesz wlac każdy.

a wspomaganie najlepiej działa w hondach

najlepiej to znaczy najlżej czy najmniej problemowo. miałem okazje jeździć accordem '99 i nadal uważam że w polonezie wspomaganie jest superowe.
pozdrawiam