Prawo a LPG???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie dotyczące kwestii prawnej.

Posiadam samochód Polonez 1,4 z wielopunktowym wtryskiem. Pierwsza rejestracja była w XII.95'. Napewno przed 2002r. został założony gaz bez sterowania dawką (tzw. króciak z registerkiem).

W myśl obecnie obowiązujących przepisów nowo instalowane instalacje z w silnikach z wtryskiem paliwa muszą mieć gaz ze sterownikiem dawki.

Jak prawo zapatruj się na auta z już zainstalowaną instalacją gazową?? Czy muszę dokładać sterownik??

Pytam się bo w najbliższym czasie zbliża się przegląd i chciałbym wiedzieć jak mam rozmawiać z diagnostą na ten temat.

Liczę na waszą pomoc. Najlepiej to prosiłbym o wskazanie mi jakiegoś aktu prawnego który reguluje tą kwestię.

witam.
wszystkie samochody zarejestrowane w kraju od 1995 roku muszą mieć kompa gazowego oraz te które posiadają katalizator niezależnie od roku produkcji. to prawo obowiązuje od 1995 roku tylko malo które warsztaty montażowe go przestrzegały.
dla ciekawości nawet gaźniki obecnie sprowadzane do kraju muszą spelniać normy jak silników z wtryskiem.

No to ładnie zbieram kase na sterownik do gazu. A może sekwencja .

witam.
szkoda kasy na sekwencję.
lepiej zabudować mixer soniczny i śmigasz jak na benie a może nawet lepiej. lepszy moment obrotowy.

Cytat:
2004-11-05 15:36:02, croma1 pisze:
witam. szkoda kasy na sekwencję. lepiej zabudować mixer soniczny i śmigasz jak na benie a może nawet lepiej. lepszy moment obrotowy.

napisz cos wiecej na ten temat

czytalem ze ten mikser nie jest dobrym rozwiazaniem poniewaz nie cale powietrze przelatuje prez zwezke..ale tylko to czytalem

Faktycznie w przepisach było to gdzieś od 1995r, ale dopiero w kwietniu 2002 wyszła jakaś nowelizacja przepisów i dopiero od tego momentu zaczęto to faktycznie egzekwować. Ja mam (niestety) w wielopunkcie instalkę na śrubę założoną w grudniu 2001r, wtedy też wbijałem ją do dowodu rej. i nie miałem problemów. Od tamtej pory również nie miałem żadnych problemów na przeglądach.