Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-06 08:38:07 Witam,
Mam instalację gazową III generacji Koltec-Necam EGI i mam z nią problem gdy zatrzymam się na światłach. Wtedy to zapach gazu dociera do kabiny (bardzo szybko ![]() Czy ma ktoś z Was jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu ? z góry dzięki za ewentualne info. |
Tabaluga opel omega A kombi Przemyśl | 2004-11-06 10:01:42 Smierdzi po wylaczeniu silnika??
I czy smierdzi gazem takim ze spalinami czy czystym swiezutkim ![]() ![]() |
![]() Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-11-06 13:36:17 Mój kumpel miał podobny objaw w golfie III instalka II gen okazało się że to membramy parownika.
Tyle moge pomóc, nie wiem czy to samo jest u Ciebie. Pozdrawiam Shinobi |
![]() Gozer LOB NET MEMBER MV6 Siedlce | 2004-11-06 13:40:03 Witka
Wszystko wiaze sie z jakas nieszczelnoscia w ukladzie. Moga to byc membrany, parownik, polaczenia przewodow, przewody... Kup plyn do sprawdzania nieszczelnosci spryskaj wszystkie polaczenia i moze znajdziesz nieszczelnosc. Pozdro |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-11-06 13:52:16 jeżeli przy właconym ogrzewaniu śmierdzi intensywniej to na mój gust to napewno parownik do remonciku. ps jeżeli masz na parowniku najechane mniej jak 40 000 to szukaj gdzie indziej |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-06 15:56:24 rzeczywiście problem istnieje przede wszystkim po rozgrzaniu silnika i tylko przy włączonym silniku. jak silnik jest zimny wtedy wszystko jest OK. Natomiast wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że jak raz było mi bardzo gorąco i ustawiłem klimę na LO (czyli nagrzewnica off), to wtedy na postoju nie śmierdziało.
Z tym parownikiem to się nie spodziewałem, poprzedni właściciel zapewniał mnie że sprawdzał szczelność i nic nie wykazało, ale parownik na pewno przejechał 80 000 km Dzięki za wszelkie info, szkoda, że tylko w Oplu chcą się zająć tą instalacją, inni gazownicy nie chcą nic grzebać. Gdyby coś ciekawego mógł ktoś z Was dodać, to byłbym wdzięczny. pozdrówka |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-11-06 21:10:18 po tym przebiegu to norma, wymień komplet naprawczy parownika i napewno bedzie ok. nie szukaj dalej bo nic nie znajdziesz, przebieg i objawy mówią same za siebie . powodzenia pzdr fomin |
![]() koperrr Omega Legionowo | 2004-11-07 21:51:07 Witam ostatnio miałem ten sam problemik ale wizyta u gazownika pomogła bardzo prozaiczna sprawa( jak u mnie) po wymianie filtra powietrza omesia nie spalała gazu mała regulacja i przestało śmierdzieć.W twoim przypadku pewnie kolega ma rację że trzeba będzie nabyć zestaw naprawczy.
|
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-08 10:40:38 Witam,
dzieki za wszystkie info, tak też zrobię, szkoda że tylko ASO Opla podejmuje się grzebania w tej instalce, pewnie sporo zapłacę. pozdrawiam |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2004-11-08 17:10:04 To co to za instalka że gazownicy ręce umywają. A może słabych masz gazowników tam u siebie? |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-09 22:48:35 to jest instalka III generacji Koltec Necam (EGI). Więcej nic nie mam na jej temat. Generalnie złego słowa nie mogę powiedzieć, bardzo przyzwoicie pali, przy średniej jeździe nie ma problemu, żeby uzyskać 12 l/100 km, min. jakie uzyskałem to 11,4 (na emeryta). Przy dynamicznej jeździe 13. Nie opłaca się spokojnie jeździć. Ale jeżdżę 95% trasa. Szczegóły na mojej mini-stronce: http://kris.vdns.pl
Poza opisanym problemem są jeszcze dwa: 1. przełącza sie na benzynę przy około 5 krpm, co mnie bardzo wk.....wia ![]() 2. Czasem emulator nie zadziała i świeci mi ikonka silnika, co powoduje że jeśli choćby trochę zerwę przyczepność, to TC się pokazuje jako uszkodzone (do wyłączenia silnika). A czasem jest dobrze i wtedy ikonka się nie świeci i TC działa ![]() Będę w Oplu na wymianie końcówki drążka i geometrii więc powiem im z tym gazem, może można wyłączyć na kompie i wyłączyć to przełączanie na benzynę. A gazownicy swoją drogą słabi. Każdy chętnie mówi: "podnieść maskę". Po otwarciu po 5 sekundach już z gorszą miną: "Do tej instalacji nie mam częsci ani programu do obsługi" pozdrawiam, |
![]() disel Gliwice | 2006-04-15 10:55:54
spray do wykrywania nieszczelnosci w inastalacjach gazowych kosztuje 15zl ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-04-15 13:47:58 Jak śmierdzi gazem to też może być brudny filtr powietrza-ja tak miałem u siebie a nie wiem co to ma wspólnego ![]() Mowa o instalce I-II gen pozdrawiam |
karolb150 Opel Omega B gdynia | 2006-04-15 14:18:31 No cóż chyba znalazłem drugi wyciek. Jest to najprawdopodobniej katalizator. Teraz zapach zrobił sie bardzo charakterystyczny czyli zgniłych jaj. No i coś chyba zaczyna dzwonić w katalizatorze. Czy ktoś wie jak długo tak jeszcze pojeżdze ?
|
karolb150 Opel Omega B gdynia | 2006-04-15 20:20:52 Chyba szykują sie wieksze wydatki, po głębszych oględzinach deszedłem że zapach wydobywa sie z silnika jak pracuje na benzynie to zapach benzyny ze spalinami a jak na gazie to zapach gazu z olejem. Tylko teraz pytanie skąd ? Czy jest możliwe żeby tak śmierdziało z uszczelki pod głowicą ? |
karolb150 Opel Omega B gdynia | 2006-04-18 18:21:43 Problem rozwiązany, a zarazem dość ciekawy. Kilka dni temu wymieniłem filterek od gazu i przy okazji coś tam jeszcze na ucho podregulowali, wcześniej troche śmierdziało gazem/spalinami. Ale po tej regulacji to już na maxa. Dzisiaj byłem u gazowników i wyszło na to że instalacja gazowa była kompletnie rozregulowana. Dawału gazu ile tylko można. Po podłączeniu do analizatora co2 było ogromne. Wychodzi na to że mieszanka która była z powietrzem spalała się reszta gazu wychodziła wydechem a to co już sie nie zmieściło w wydechu waliło przez każdą możliwą minalną nieszczelność i przez to taki smród. Po ustawieniu jak ręką odjoł. No może minimalnie śmierdzi ale filterek umieścili mi pod wlotem świerzego powietrza. Będe musiał ich pomeczyć żeby przełożyli mi filterek gdzieś dalej od wlotów powietrza do kabiny. |