| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-11-07 23:06:56 koncentrat z homologacja bmw ?? co to za wynalazek ?? z koncentratu robisz plyn mieszajac go z woda w odpowiedniej proporcji, wiec jak masz dosc plynu w ukladzie to napewno nie bedzie to jego wina ze silnik sie grzeje dosc zagrzewa tzn w ktorym miejscu jest wskazowka od temp na desce rozdzielczej? |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-07 23:22:00 bmw oczywiście ma swoje koncentraty, jednak nie tu raczej należy szukać przyczyny. kiedy ten silnik się zagrzewa? jak stoisz w korku, czy podczas jazdy?
co do koncentratów to powinno się je lać nie do zwykłej wody lecz do destylowanej, z powodu osadzania kamienia. doradzam zalanie płynu z kilku powodów. po pierwsze nie osadza się kamień jak od wody, wszystkie płyny mają lepszą przewodność cieplną co przekłada się na lepsze odprowadzanie ciepła z silnika, każdy z płynów wrze w temperaturze wyższej niż 100 stopni celcjusza, co w przypadku przegrzania silnika, zapewnia nadal chłodzenie go. pozdrawiam |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-11-08 16:19:18 A może jest zapowietrzony układ? I dlatego nie chłodzi prawidłowo? Jak zmieniałeś płyn to wszystko dokładnie odpowietrzyłeś i weszło tyle płynu ile powinno? Wiem że to może głupie ale zawsze warto sprawdzić nawet takie drobne rzeczy |
Sadmen BMW Tarnów | 2004-11-08 16:57:16 A jak sie odpowietrza ten uklad ?? |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-11-08 17:02:45 W chłodnicy przy korku wlewowym jest taka plastikowa śrubka, coś jak by korek, podczas napełniania chłodnicy płynem powinna być odkręcona,ale jak tego nie zrobiłeś możesz teraz, najpierw spróbój na zimnym silniku, i jak nic to nie da to na gorącym (tylko wtedy ostrożnie), i czekaż aż z tamtąd azacznie płynąć płych chłodniczy, wtedy zakręcasz. |
Sadmen BMW Tarnów | 2004-11-08 20:13:04 ???????????????Prosze o pomoc |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-11-08 20:33:16 Powinien lecieć tylko płyn!!!
Jak leci powietrze to znaczy że mogł być zapowietrzony, poczekaj aż wyleci całe powietrze , do momentu jak będzie sam płyt, jak troche się wyleje to potem uzupełnisz. Żeby było szybciej i łatwiej zrób to na gorącym silniku, wtedy ciśnienie zrobi swoje, tylko się niepoparz. Może właśnie dlatego ci się grzał bo był chłodzony powietrzem a nie płynem |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-11-09 08:04:01 No właśnie, zapomniale o tym, ogrzewanie na maxa i przekręć pokrętło na czerwone pole (ciepły nawiew) do końca, w końcu nagdzewnica też bierzee płyn, a zeby on się tam dostał musi być włączona. Ale i tak będziesz musiał chwilke poczekać aż płyn się dobrze zagrzeje i termoctat otworzy się i puści całość w obieg, a to może chwilke potrwać. |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-11-09 15:28:59
a ja wlasnie poszukuje tej srubki bo kiedys mi pekla i mam tam zwykla metalowa srube :/ moze ma ktos niepotrzebna i chce sprzedac albo wie gdzie moge taka kupic ? |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-11-09 18:32:20 A w serwisie nie mają? Takie coś nie może być drogie, max 20zł |
Sadmen BMW Tarnów | 2004-11-09 18:40:52 Dziekuje zobacze sprubuje a czy powiecie mi jeszze co znacza te komunikaty ..
KUHLWASSER PRUFEN UHRZEIT EINGEBEN BATRIEBSANLEITUNG |
Sadmen BMW Tarnów | 2004-11-09 20:53:17 ??????????? |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-11-09 21:10:01 ten pierwszy to wlasnie dotyczy plynu w chlodnicy, sprawdz czy masz w normie.
drugi dotyczy zegarka i godziny ale nie wiem dokladnie co trzeba zrobic trzeci nie wiem ale to raczej nie jest komunikat o usterce w samochodzie |
filozof bmw m5 winkelhock kup | 2004-11-09 21:55:45 BETRIBSANLAITUG jest to podlaczenie kontrolne
UHRZAIT EINGEBEN pokazywac czas KUHLWASSER PRUFEN (program testujacy) kontrola wody .......... filo |
Sadmen BMW Tarnów | 2004-11-09 23:52:39 Dzieki wielkie czyli Tak
BETRIBSANLAITUG jest to podlaczenie kontrolne....a dokladniej to on sprawdza to podlaczenie kontrolne przed zapaleniem i po ? czy jak?? KUHLWASSER PRUFEN (program testujacy) kontrola wody a to znaczy ze on tez sprawdza czy jest woda w ukladzie?czy moze ze jest jej za malo?? Aha no i mam znowu problem bo nie moge odpowietrzyc tego ukladu skads chyba ciagnie powietrze tak mi sie wydaje ile mniej wiecej powinno zejsc czasu odpowietrzenie takiego ukladu?bo on raz daje mi plyn raz powietrze strasznie to jest mieszane czy przez jakas nieszczelnosc chlodnicy bedzie bralo powietrze skads?? Sory ze tak pytam ale mam takie probolemy Jestem z Tarnowa i nie wiem gdzie z tym jechac bo u mnie nie ma chyba porzadnego mechanika ktory by sie na tych autach znal?? |