MotoNews.pl

O Turbo i innym doladowaniu!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poniewaz juz pare osob poruszalo temat Turbosprezarek i jakie mozna wsadzic do Lady i jakie wogole sa, przedstawiam artykulik
Turbo vs. Supercharger

Mam nadzieje ze sie przyda, chocby celem poszerzenia wiedzy.
No, mysle ze sie nie powtorzylem z tym.

Oj kurde postawic Lade deba na zadnie kola- marzenie!!!

No fakt !
Szczególnie dla tych co maja tylni napęd
Myślę jednak,że na montaz turbo do ŁAdnej nie kazdy się zdecyduje...
Pozdr
paweł

Cytat:
2002-12-29 23:51:09, Anonymous pisze:
No fakt !
Szczególnie dla tych co maja tylni napęd
Myślę jednak,że na montaz turbo do ŁAdnej nie kazdy się zdecyduje...
Pozdr
paweł

Why?
Pytam, bo dopiero teraz zacząłem czytać coś niecoś
n.t. podstaw tego zagadnienia.

Czy ktoś już się zdecydował na montaż turbiny?? Jakie są tego efekty i ile kosztuje taka zabawa??
P.S Jak wygląda spalanie przy takiej zabawce??

Ale ja mam przedni napęd I jak ja ją postawie na tylnych kołach?
Może by tak zamontować napęd też i na tył i odłączać napęd na przód

Jeszcze się nie zdecydowałem ale mam dwie opcje:
- albo zakłądam Webery 40 dcoe - tylko ,że to wiąze się z konkretnymi przeróbakmi silnika ( doświaczeia fleszera nie idą w maliny.
- albo turbo , którego posiadaczem jest KOnrad ( dzięki uprzejmości kolegi mkee), od którego odkupikliśmy cały zestaw- rury, intercooler,gaźnik od renault 5 alpine turbo) . Potrzebujemy jeszcze tylko jakiejś turbo spręzarki ( od BMW ) i można zakładać.
Ale najpierw to chyba zrobię remoncik silnika ( przynajmniej dół) i zwiększę jej pojemność na 1,6 litra...
Paweł

[ wiadomość edytowana przez: Pawel_66 dnia 2004-12-11 21:35:22 ]

Paweł! Wybierz to pierwsze! Pzdr.

Jak będziecie chcieli sprzedać ten zestaw mkea to dajcie znać bo nie mam na co wypłate wydać.

Pytam się o to Turbo, bo pomyślałem, że jak udałoby mi się coś w wakacje odłożyć to mógłbym kupić sobie 107 i zrobić ja tak, aby mieć, czym się pobawić i poszpanować.x() Ile może kosztować taki komplet turbodoładowania ze sprężarką i o ile wiecej zacznie palić takie cudo??

Turbo to chyba najlepsza z najprostszych rzeczy do lady klasycznej.
A to z powodu jej malego stopnia sprezania.
To co jest potrzebne to:
1)gaznik pod turbine-np. renault 5 turbo - polecany rowniez w brytani do lady(+zawor +elektryk paliwowy + zawor paliwowy)
2)turbina
3) ewentualnie intercooler

A no i oczywiscie magik ktory pospawa odpowiednio kolektor i upchnie go pod maske.

No i pamietajcie sa 2 sposoby na turbo:
blow-through
suck-through

polecam o samej turbinie howstuffworks.com

sam bym sobie upchna jeszcez turbinke

Cytat:
2004-12-12 14:22:12, Krzysztof-Fleszer pisze:
sam bym sobie upchna jeszcez turbinke

Kiedy marzę o najlepszej ładzie na świecie ( a nie tylko Świecie) to widzę silnik i skrzynię od audi lub passata 1,8T stuningowany na ok. 300KM Czort wie czy to się zmieści pod maską, ale poniżej 6s do setki byłoby bez wysiłku...Most trzeba wtedy znaleźć od jakiegoś BMW serii M
Wolnossący silnik nie da więcej niż 100KM z litra , więc 200KM to szczyt marzeń bez turbiny.

Cytat:
2004-12-12 14:22:12, Krzysztof-Fleszer pisze:
No i pamietajcie sa 2 sposoby na turbo: blow-through suck-through

blow-thru
draw-thru

Ileż to się naczytałem o przeróbkach gaźnikowców na turbo z wygożystaniem seryjnego gaźnika. Wpiszcie na google "draw-thru"+turbo

Podaję link do filmu o zakładaniu instalacji turbo do Łady 2107, szkoda,że po węgiersku.Łada 2107 Turbo

a cy nie prościej i pewniej zprowadzić z rzeszy 2.0 cosworth za 4000 pln i wsadzić do ładnej.220koni ze sprawdzonego i niezawodnego silnika

Cytat:
2005-03-07 07:49:14, Koliber_111 pisze:
a cy nie prościej i pewniej zprowadzić z rzeszy 2.0 cosworth za 4000 pln i wsadzić do ładnej.220koni ze sprawdzonego i niezawodnego silnika

Pewnie że łatwiej, a jeszcze łatwiej sprowadzić całego Coswortha i nim jezdzić a Ładę pchnąć do Żyda albo na złom. Tyle ze cały wic polega na tym zeby podrasować Ładę i to tak żeby wciąż można było powiedzieć że to produkt Awtovaza

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Sylwek zajefajnie wygląda i jezdzi ta ładna co zapodales link

Skoro się Wam podoba to zapodaje linki do innych filmów z tej strony.

Test Łady 2107
Test Łady 2105
Test Łady 2104Test Łady Niwy
Test Samary Sedan
Łada Pickup samoróbka
Samara 1300
Test Łady 2106

Zabawne te testy
Dziwnie zamulone 2106 i 2107
Mieli ponad 22s do 100. To u mnie z czyms zwalonym(odcinka przy 5500obr, mega spadek mocy przy 5000obr) jest 20s do setki.
Kolo od 07 nie umiał jej porządnie skatować, dziwny typ.
Działający link do testu 2107:
2107

Myśle, że warto zobaczyc to cudo z Danii!!!!

Witam
Wow, to cudo ma jeszce jedna zaletę, koles założył turbo, i nie zmieniał gaźnika na instalację wtryskową, mysle ze takie rowiaznie jest sporo tańsze, łatwiejsze i wykonalne "we własnym zakresie"