MotoNews.pl

Opony 175/50/13 w maluchu ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam takie pytanko do posiadaczy takich opon w 126p ,gdyrz zakupilem 2 sztuki takich opon i zalozylem je na 5 calowe felgi i zalozylem je na tyl auta a na przodzi mam 145/70/13 i przy malych róchach kierownica ale szybkich mam uczucie jak by tyl auta plywal ale jak zalozylem na przod auta te opony 175 a tyl 145 jest GIT

i mam pytanie czy jak dokupie 2 nastepne opony czy to plywanie zniknie a i ile sie bije powietzra do takich opon ????????

wielkie dzieki za doradzenie co i jak

pozdro...

3bar trzeba to pompować. www.maluch.mgt.prv.pl poszukaj tu

co rozumiesz przez plywanie?na tych oponach to takie boki bedziesz na mokrym lapal ze szok
kumpel ma takie 4 sztuki tyle ze na 6'kach felgach +zawias b niski i bardzo twardy i samochodem sie jezdzi jak golartem

5" to za waska felga na taki kapec , minimalnie 5,5" a najlepiej 6 lub 7 cali. opona sie "wylewa" za rantem na boki stad tez moze byc uczucie plywania jak piszesz.

A po co Ci takie duże oponki ?... Ja u siebie mam 145/70 na felgach 5" i moim zdaniem autko bardzo fajnie się prowadzi

a wiec jest jest tak jezeli wchodze w zakret to do pewnego momentu czuc plywanie a potem jak przyklejony

wydaje mi sie ale moge sie mylic ze przod wzgledem tylu jest zawaski ale czy dobrze mysle ??????? opny sa nowe wiec nie wydaje mi sie ze nie maja przyczepnosc :d moze ktos przerabial juz taka sytuacje , a co do zawieszenia mam obnizone i twarde ale nie na max gdzies tak jak ma zolta4 .

no i kupowc nastepne 2 sztuki czy nie ???????

DORADZCIE !!!!!

Popieram Zolt4ra ja mam u siebie tył 145 przód 135 i sie okej jezdzi (jak mialem wszedzie 145 to jezdzilo sie lepiej no ale trudno) po ci ci taki szeroki kapec? czyzbys pod maska mial potworka :>

jezeli chcesz 175/50 to radze zmienic felgi na przynajmniej 5,5" i dmuchnac z 2,5-2,8 bara w te kapcie. aha w tej konfiguracji opona jest jak beton nic nie amortyzuje

A np zuraw ma 175/50 na tyle na 5 calowych felach i jak slyszalem to dobrze mu sie jezdzi i chfali sobie ,a co do felg to w jakich fiatch bylo 5,5 cala oczywiscie z alumkow oprucz seja ???

CO DO POTWORKA TO NA WIOSNE BO TERAZ ZIMA A TRZEBA TRZYMS JEZDZIC , ALE PRAWIE WSZYSTKO JEST JUZ NASZYKOWANE TYLKO POSKLADAC DO KUPY WSZYSTKO

no ja mam takie na 6 calowkach i powiem ze nic nie plywa, kazdy wyboj czuc pod dupa a w zakrecie trzyma jak szalony. na mokrym jazda bez trzymanki wiec na przod nie polecam tego.

wiekszosc "tuningofcuf" laduje 175/50 na 5,5" rekiny ET18

Cytat:
2004-11-08 18:24:18, ALEX126P pisze:
A np zuraw ma 175/50 na tyle na 5 calowych felach i jak slyszalem to dobrze mu sie jezdzi i chfali sobie ,a

Pod warunkiem, ze masz minimum 3,0atm w gumach. ponizej wzrasta spalanie. No i na sliskim trzeba uwazac. Oczywiscie gleba i twarde zawieszenie to elementy o ktorych mowic chyba nei trzeba...
Generalnei jak nie bierzesz udzialu w kjsach to mozesz zakladac. Na miasto bardzo dobre, czego przykladem moze byc fakt, ze zakret pokonywany na normalnych oponach z predkoscia 40km.h na 175/50 pokonalem przy 70 bez zadnych sensacji. Przy 80 obrocilo juz mnei nie bylo wesolo.

a co trzymania w deszczu to sobie chwale mialem je testowane na tyle auta i na przodzie i przod jak po szynach tylko to sa opony MARKGUM- PRIMO one maja domieszki AVONU i moze dlateo taka róznica ze sie czyma na mokrym ,ale plywnie mysle ze zniknie jezeli zaloze jeszce 2 sztuki , ZURAW a ty masz jakie gumy na przodzie ???? a i ile powietrza pompujesz na tyl ????:>

piszesz ze kupiles nowe czy tez tam z dobrym bieznikiem.ale chyba nie z przeznaczeniem ze przejezdzisz na tym zime??

Cytat:
ZURAW a ty masz jakie gumy na przodzie ???? a i ile powietrza pompujesz na tyl ????:>

nie jestem zuraw, ale moge sie wypowiedzieć, on ma na przedzie Pirelki P700 165/55. Ja jeżdżę na 4 takich i na śliskim też nie jest za ciekawie... może przez to ze za mało je pompuje...

na tyle ma 2,8 - 3,0 atm

no jasne ze nie na zime na zime mam komplet ale teraz byla kasa i mowie kupie zobacze jak to sie jezdzi na takich 175

ja mam z przodu 165/55 goodyear i są zajebiste w deszczu i na suchym a z tyłu posiadam 165/55 pirelli no i niestety na deszczu niezabardzo bo wyrzuca mnie na rondach i ostrych zakrętach a jeden z moich kumpli wlasnie dorwał oponki 195/45 r13 jakies DUNLOP SP SPORT 9000 chyba i zobaczymy jak mu bedzie sie z tym jezdzilo
POZDRO @LL

Na mokrym totalnie kijowo, bo mokro. Zreszta z tego co sie przygladalem tym oponom to one wcale nei sa szersze od 175/50....

no ale na takich oponach to ja nie wiem jaka felge trzeba zalozyc.poza tym jaki motor maluchowski uciagnie taki opor toczenia?45 konny?wygladal bewnie bedzie wyjsciowo i egzotycznie,ale jezdzil raczej nie bedzie...

Kto byl w Zvoleniu widzial dwa maluchu, ktore na imprezie taczaly sie na gumach 225/30R13 lub bardzo podobnym profilu. Kolo znacznei wystawalo za obrys, ale nei bylo wieksze niz standard. I jakos jezdzily. jest nawet chyba zalapany kawalek jak ten maluch przejezdza na filmiku ze zlotu zrobionym przez Ludevita....

EIDT:
Nie Ludevita tylko chlopakow z Terytorium...

[ wiadomość edytowana przez: zuraw dnia 2004-11-08 22:06:54 ]