MotoNews.pl

JAK SPRAWDZIC CZY WISKOZ JEST DOBRA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak sam tytul mowi jak sprawdzic czy wiskoza jes juz zuzyta.i ile kosztuje nowa do e 30 316

bierzesz i rozgrzewasz samochód do połowy skali temperatury - wskazówka nie powinna przekraczać połowy.
Możesz też przy rozgrzanym silniku dodawać gazu - jesli wiatrak obraca się szybciej wraz z dodawaniem gazu - to powinno być OK.
Możesz także przy zapalonym i rozgrzanym silniku spróbować złapać ręką śmigło - jeśli zatrzymasz je bez najmniejszych problemów - znaczy do wymiany, jesli będzie chciało "urwać" palce - powinno być dobre.
Jesli okaże się zepsute - poszukaj na Allegro - sam kupiłem w tym roku do E34 za ok 250 zł - i działa bez problemu
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=33786965

dzieki jutro sobie sprawdze pozdrawiam

to jest troszkę ryzykowne, o czy pisze wojmar, hehe. proponuję na ciepłym, nieodpalonym silniku złapać wentylatro i odpalić auto (potrzebna pomoc drugiej osoby). wentylator musi delikatnie ciągnąć, przy gwałtownym dodaniu gazu musi byc czuć zdecydowane jednorazowe szarpniecie wentylatora.
pozdrawiam

ja mam inny sposób(nigdy mnie nie zawiódł i jest prosty)najlepiej sprawdzić to rano(bez wyjmowania) gdy wiskoza jest zimna przy odpaleniu powinna się na moment zblokować aż zachuczy,trwa to około 3-4 sekund potem zwalnia i wycisza się.najlepiej otwórz rano maskę,odpal,daj troszkę gazu i będziesz wdział,jeżeli przez około 4 sek.zachuczy i będzie się bardzo szybko kręciła to znaczy że wiskoza jest dobra jeżeli nie no to wiadomo .jest jeszcze taka opcja ze wiskoza jest dobra tylko chłodnica jest zamulona wtedy dobra wiskoza nie zadziała(tak było w 318 u mojego koleżki).pozdrawiam