Żarówki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Zaczynam temat który byl nie raz poruszany ale tylko dlatego ze nie znalazlem nigdzie w czytanych postach odpowiedzi na moze dosc banalne pytanie ale dotyczace wytrzymalosci zwyklych plastikowych lamp w omesi b i dzialajacych na nie 100W zarowek. Pytanie brzmi czy zarowki 100W wydaja tyle ciepla ze lampy moga nie dac rady i zaczac sie topic czy lampy dadza rade a kable padna? dzieki za info i pozdr LS

Lampy dadza rade, beda duzo bardzie cieple ale dadza rade ...

Do zarowek 100W zrob instalacje na nowych troche gruybszych kablach i przekaznikach, info znajdziesz w wyszukiwarce ...

Pozdrawiam

U mnie potopiły (przy 100W) się wsuwki zakładane na żarówki

najprościej aby nie było zbytniej zabawy w przerabianie instalacji elektrycznej przed założeniem nowych 100W zarówek zmien same konekttorki zeńskie. Ale nie oszczedzaj i nie kupuj w sklepie uniwersalnych kostek bo to jest keff do malucha czy poloneza a kup dobre w sklepie elektronicznym.
Najlepiej mozna określic ze nie palą sie przewody dlatego ze sa za cienkie tylko dlatego ze przy styku konektorka (oczywiście jeżeli jest stary zaśniedziały) powstaje tzw łuk elektryczny, on to powoduje ze zaczynaja topić sie i grzać konektorki a w nastepstwie tego palić przewody. pozdrówa.

hej wielkie dzieki za info. tzn ze lampy jak i wklady dadza radze tylko co to martwic si eo instalacje? to juz lepiej niz wymiana lamp pozdr LS

Sprawdz czy nie masz mikropekniec od srodka na kloszu, jak jest tego troche to wymiana zarowek czy czego kolwiek = srednia poprawa.

I najlepiej przepolerowac sobie szkielka.

Pozdro

Kompletny absurd to co chcesz zrobić!!! Akurat dużo przemieszczam się w nocy i od groma jeżdzi takich oszołomów z żarówkami o zwiększonej mocy i tylko oślepiają a dodatkowo jeszcze świateł nie mają ustawionych. Jak masz zjeba... odbłyski to możesz tam wstawić 200W i dupa. Zainwestuj lepiej w dobre żarówki o nominale przewidzianym instrukcją i sprawdź dobrze relektory bo te 100W żarówki to ci będą potrzebne jak sprzęgło na hu... A jak masz wszystko OK to zafunduj sobie noktowizor a nie próbuj wkur... innych kierowców.

Pozdrawiam

Apropos Zarówek to znalazłem na stronie www.zarowki-hurtownia.pl żarówki H7 o standardowej mocy ale żekomo z dodakkiem xenonu w bańce co zbliżyć ma ćwiatło do białego a optycznie do niebieskiego Żarówka ma jednak niebieskie szkiełko a ponieważ znam zasade działania lampy xenonowej to sam niewiem co o tym myśleć Żarówki kosztują ok 20+vat podczas gdy w sklepie za żarówki xenon-efekt zaśpiewano mi 60 Nie zapytałem o firme ale sprzedawca zapewniał że sam ich używa i poprawa jest znaczna. Noże ktoś już próbował takich wynalazków? PODZIELTA SIE NOWINKAMI
Pozdro

Ja sie podziele opinia

Jakiekolwiek zarowki w stylu xenon efekt to jest po prostu bzdura, niby z jakiej racji maja swieciec lepiej? Dlatego ze jest niebieska poswiata??? Sam mialem Philips cool blue i byly straszne, swiatlo jakies nijakie. Fakt z daleka to moze i ,,fajowo'' wyglada, ale dla kogo ma to wygladac, dla tych co jada z przeciwka, czy dla kierowcy siedzacego w samochodzie???

Jedyne co polecam z eksperymentow zarowkowych, to ew. kupno jakis ulepszanych ale tradycyjnych zarowek, np Osram+50% czy Philips+50%
Tutaj masz szanse ze przynajmniej bedzie jakas poprawa, a przy pseudo-xenonach??? Raczej nie, no oczywiscie ze wyjsciem jest takze montaz xenonkow, ale ten temat byl juz chyba walkowany kilka razy...

Pozdrawiam

no nie ma sie co wkurzać.......jak mamy kilkuletnie w najlepszym wypadku lampy.....w moim wypadku chyba 16-letnie carello.po wyczyszczeniu wczystkiego w lampie.(kilo kurzu) i teraz żarówek 100W jest duża poprawa do tego co było ale i tak nie świecą tak jak nowe.....

i jeszcze jak masz nawet żarówki 2500W w aucie i masz dobrze ustawione to nie oślepiają wiary z przeciwka....

pozdr

Witajcie, fakt jest taki ze znajomy zakupil pseudo zarowki xenonowe i bajer jest taki (pomijajac niebieska poswiate) ze faktycznie swieca bialym swiatlem ale czy lepiej ??????? Na pewno zanim cokolwiek bede robil zrobie kompletne wyczeszcenie reflektorow, potem moze nowa instalke do lamp a jak to nie pomoze to moze xenony?? pozdro

Odnośnie zarówek.
MIałem przez rok Phillipsy Visoin Plus 50%.
Jedna padła.
Kupiłem Osram +50%.
Lepiej świeci Osram - lepiej się światło rozchodzi.
I do tego można kupowac pojedyńcze sztuki, bo są pakowane pojedyńczo, a nie w parach jak Phillipsy.

witam
Ja w swojej omesi przerobiłem instalacje (przekaźniki, grube kable i nowe konektorki) oraz przeszlifowałem lampy od zewnątrz (pasta polerska grubościerna + szlifierka mimośrodowa z kółkiem gombkowym) - naprawdę duża poprawa!
co do żarówek, to postanowiłem je wymienić na jakieś lepsze więc:
kupiłem żarówki H1 "xenon blue" 100W, zapłaciłem 32zł i pojeździłem na nich ... 8 dni, dodam jeszcze że wcale nie dawały jakiegoś rewelacyjnego światła. Po przepaleniu wyjąłem pozostałą żarówkę i zmierzyłem jej moc. Okazało się że zamiast 100W miała ...53W.
W tej chwili mam białe 100W firmy NARVA i jestem naprawdę zadowolony. Świecą jak jupitery i dają białe światło. Koszt: 10zł/szt
Pozdrawiam

ja musze u siebie troche przypolerować te lampy,już dużo różnych tropikalnych robaczków w niej siedzi .tylko, że nie szlifierką a rączką bo u mni ejeszcze prądu nie znaleźli

pozdr

znalazlem costakiego:
http://astra.autokacik.pl/zarowki/zarowki.htm
Jesli sugerujac sie filmikiem /zakladajac ze faktycznie sa tam zarowki o jakich mowa/ to chyba skusze sie na Philips Blue Vision. Jak je kupie i zaloze to powiem jak to faktycznie wyglada.

Pozdrawiam All

Ostatni na drogach spotkałem się ze starymi samochadami które posiadały żarówki o bardzo jasnym przejrzystm świetle,podobnym do swiatła żarówki xenonowej.Mowa tu o polonezie, golfie2, favoritce i lanosie
Interesuje mnie jakie to żarówki i czy można je zamontować w besti B (94r) z plastikowymi koszami leflektorów.

Apropos czy ktos z was posiada takie cudeńka i ile za nie zapłacił

Jaką temperature ma zwykła żarówka H4 55W
Bo czytając o tych nowych żarówkach spotkałem się z temperatórą barwową 7500°kelvina CZy to nie zawiele na plastkowy klosz lampy????

temperatura barwowa nie ma zbyt wiele z temperaturą panującą w kloszu...

dokładnie się zgadzam
żarówki które świecą nieco żółtawo to mówi się iż mają barwę ciepłobiałą, natomiast te świecące prawie na niebiesko - zimnobiałą.

Jeździełem kiedyś na żarówkach philips blue vision (w Lagunie) - światło nie było niebieskie jak się spotyka w niektórych samochodach, tylko faktycznie miały barwę zimnobiałą. Zdecydowanie poprawiało to widoczność. NIe są tanie te żarówki ale jeździłem autem 3 lata i dopiero jedna z nich padła.

Cytat:
2005-02-16 11:37:47, alex_a pisze:
dokładnie się zgadzam żarówki które świecą nieco żółtawo to mówi się iż mają barwę ciepłobiałą, natomiast te świecące prawie na niebiesko - zimnobiałą. Jeździełem kiedyś na żarówkach philips blue vision (w Lagunie) - światło nie było niebieskie jak się spotyka w niektórych samochodach, tylko faktycznie miały barwę zimnobiałą. Zdecydowanie poprawiało to widoczność. NIe są tanie te żarówki ale jeździłem autem 3 lata i dopiero jedna z nich padła.

ja tez polecam te Philips Bluevision, H1, światło jest znacznie bielsze niż zwykły Philips H1, do tego lekka polerka klosza i można cieszyć się jazda w nocy. Cean 39zł/sztuka, ale warto.