Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SiEdLe Megusia Gdańsk | 2004-11-09 21:16:33 Proponuje zmienic gazownika - to napewno a pozatym zajrzec na strone www.miksery.pl . Mozna sobie u nich cos niedrogiego i dobranego do auta zamowic
|
paulox darłowo | 2004-11-24 12:17:59 Byłem u gazownika i wymienił mi mikser na taki nakładany na gaźnik ze zwężką z dziurkami na niej. Od razu się polepszyło, pozatym zauważyliśmy z gazownikiem, że przewód od sondy lambda został przerwany. Po złączeniu lambdy z komputerkiem samochodu i wymianie miksera na taki jak chciałem nie musi być wogole zaklejony dolot powietrza. Zakleiłem tylko dolot ciepłego powietrza znad kolektora bo podobno zimne lepsze jest na osiągi i spalanie.
Teraz mogę powiedzieć że już zaczynam być adowolony z instalacji. ;-] Zauważyłem też że jak podłączę sie woltomierzem pod sondę to teraz napięcie na cyfrowym woltomierzu jest cały czas na stałym poziomie i regulacja śróbami niewiele zmienia. Napięcie utrzymuje się na biegu jałowym na poziomie 0,55 V (mieszanka ciut ciut bogatsza od 1) a na wyższych obrotach spada do 0,35 V (mieszanka uboższa). Chyba wynika z tego, że komputer mojego samochodu tak steruje gaźnikiem, żeby utrzymywać skład stechiometryczny mieszanki ![]() Przed tymi zabiegami na biegu jałowym miałem 0,75 V na wyższych spadało do 0,4 V ale był urwany kabelek między lambdą a komputerkiem. Teraz podejrzewam, że tak naprawdę to lambda oscyluje pomiędzy wartościami mieszanek bogatych i ubogich, a cyfrowy miernik uśrednia jedynie wartości pomiarów. Oczywiście czeka mnie jeszcze regulacja na analizatorze spalin i myślę że będzie ok. |
![]() norekm VW Golf 1.8 Poznań | 2004-11-28 08:15:22 Moim zdaniem ta sonda lambda jest uszkodzona. Dlaczego? Otóż napięcie pokazywane przez miernik musi się zmieniąć niezależnie od obrotów i te zmiany muszą być szybkie. Mylisz się twierdząc że skoro na biegu jałowy masz napięcie 0,55 V a na wyższych obrotach 0,35 V to jest dobrze. |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-11-28 19:33:51 Racja,miernik to troche "powolna" maszynka do takich operacji.Postaraj sie zbudowac maly miliwoltomierz do pomiaru napiecia na sondzie. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2004-11-28 22:06:00
witam. ciekawe skad ci sie wziela sonda lambda w wydechu skoro to jest autko na gazniku. chyba ,ze masz auto sprowadzone z niemiec i tam gostek ja zamontowal zeby mniejszy podatek placic. ale niestety te auto nie ma kompa na benie i ten gaznik jest nieelektroniczny wiec ta sonda moze tylko spelniac funkcje kontrolna i nie steruje mieszanka paliwowa. |
paulox darłowo | 2004-11-29 13:34:06
Niestety jestes w błędzie. Mam gaźnik Pierburg 2ee co oznacza że jest on sterowany elektronicznie. Były one seryjnie montowane w golfach z silnikiem serii PN. Czytałem książkę o tym aucie i wiem na 100% ze Pierburg 2ee jest gaźnikiem elektronicznie sterowanym. Cytat z ksiazki "Golf 1,6-1,8 obsługa i naprawa": "...Gaźnik współpracuje z urządzeniem sterującym Ecotronic. ... Nie wolno przeprowadzać żadnych regulacji ze względu na elektroniczne sterowanie gaźnika. Odnosi się to szczególnie do regulacji biegu jałowego oraz stężenia CO. Prędkość biegu jałowego jest ustawiona przez elektroniczne urządzenie sterujące,..." Pozatym czytając kody błyskowe z komputera są kody dotyczące sondy lambda. |