Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2004-11-10 12:34:52 Zapewne masz zapchany filtr przeciwpyłkowy. Jak go wymienisz, dolegliwość zniknie. |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2004-11-10 14:45:03 No to leciem:
- macha w górę - po prawej stronie ściągasz uszczelkę z podszybia od strony maski - nie szyby ![]() - otwierasz klapkę (fragment podszybia) - zwalniasz 2 zaczepy i wyciągasz filtr - wkładasz nowy i zatrzaskujesz 2 zaczepy - zamykasz klapkę - zakładasz uszczelkę - macha w dół Wsio. [ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2004-11-10 14:46:33 ] |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-11-10 14:50:20
Hahaha - ale wtopa! I to na tym forum takie faux-paux! ![]() ![]() ![]() BTW: Wklepując w gugla "LOB" wynik nr 11 podaje taki oto link: wynik a tam już wszystko jak na dłoni ![]() PS. "LOB TEST": na razie wynik testu ujemny ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2004-11-10 14:56:41 ] |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-11-10 15:40:17 Bawi. Nawet niezmiernie.
Dlatego, ponieważ w profilu MarcinP możemy się dowiedzieć:
Zakładam, że wiedział gdzie się zapisał 13 dni temu. A ty kolego, przed zagraniem adwokata, nawet będąc ewentualnie "zagubionym" mogłeś najpierw sprawdzić parę rzeczy. A na razie składam szczere życzenia bycia "cennym nabytkiem". ![]() |
rw12 MV6 lodz | 2004-11-10 21:54:34
wspolczuje. przerabialem ten temat jak miales fiata maree (niektorzy powiedza, ze to nie samochod) i tez mi parowaly a potem zamarzaly od srodka. moze to byc spowodowane duza wilgotnoscia w srodku samochodu i jak paruje to nie wydostaje sie na zewnatrz tylko zamarza na szybach od srodka. dzialo sie tak ostatniej zimy. na pocieszenie dodam, ze sporo osob mialo takie same problemy wtedy w roznych samochodach. dodam, ze w marei tego nie zwalczylem. faktycznie moze rozwiazaniem bedzie wymiana filtra kabiny na nowy. robert |
![]() FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-11-10 22:06:32 A może masz obieg powietrza zamknięty?
|
TymeX Omega Opole | 2004-11-10 23:33:36 U mnie wyglada to tak ze, przewaznie jak ruszam pokazuje sie pasek pary na dole przedniej szyby - wlanczam klime nawiew na szybe przednia i 5 sec i pary nie ma. Na pewno jest to problem filtra pylkowego.
Oprocz tego pod filtrem pylkowm -jak pisze OLOBONO- jest kanalik do odprowadzania wody ktora splywa np. z szyby podczas deszczu, trzeba sprawdzic czy ten kanalik jest w 100% drozny - koniec tego kanalika jest za przednim kolem kolem po stronie pasazera (skrecic kola w lewo i jest dostep). U mnie ten kanalik byl slabo drozny a pod filtrem pylkowym razem z woda splywaja liscie itp. , Oma stala przodem do goory i przy ulewie mialem wode w srodku (sporo) przez filtr pylkowy wlalo sie do srodka. Przy zamarzaniu od srodka, musi byc za duza wilgotnosc wnetrza samochodu, albo filtr pylkowy jest wilgotny. Pozdrawiam |
![]() folit Omega B Koszalin | 2004-11-11 08:56:04 Całkowicie zgadzam się z TymeXem.
A tak na marginesie Omega nigdy nie radziła sobie z parowaniem szyb od środka . |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-11 09:02:31 Jeszcze parę słów odnośnie filtra przeciwpyłkowego.
Na stronie Filtron jest dokładna instrukcja montażu wraz ze zdjęciami w PDF. Do omy B to jest filtr K1001 lub K1001A Ja ostatnio za filtr zapłaciłem 35 zł w sklepie motoryzacyjnym. Jak jest totalnie zaparowane i włączę klimę, to para schodzi w oczach. I to nie trzeba przestawiać nawiewów - wszystko full auto. |
![]() mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2004-11-11 12:49:39 Nadmierne parowanie szyb (z własnego doświadczenia).
U mnie też tak było i prawdziwy powód odkrylem dopiero przy remoncie. Gdy zdjąłem wykładzinę zauważyłem pod przednimi siedzeniami i w nogach bardzo dużo wilgoci. Nie wiadomo było skąd aż tyle jej tam dopóki nie zdjąłem całego gumowego wyciszenia. Okazało się, że w pod nadkolami były dziurki ("rudy" ![]() Drugim miejscem dostawania się wody do wnętrza Omesi był bagażnik. tu woda wpływała pod tylną kanapę ![]() Teraz jest git i nie mam dużych problemów z parowaniem szyb - nadmuchy wystarczają. |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2004-11-11 13:05:18 Sprawdze filterek to pewnie to! |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-11-12 08:04:37 U mnie w A pomagało otworzenie (zablokowanie) "żaluzji" na błotnikach w bagażniku - zawsze to usprawnia obieg powietrza. |