MotoNews.pl

Parujące szyby podczas deszczu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio jechałem w trasie (4 osoby na pokładzie) podczas deszczu i miałem problemy z odparowaniem szyb. O tylnych nie wspomnę bo były zaparowane że nic nie było widać, ale parowały też przednie. Wiatrak miałem nastawiony na 4 (czyli hałas jak cholera) a para i tak wkradała się na szyby. Sprawdziłem że przestawianie przegród działa (wewnątrz, szyba, nogi itp), ale mimo że nastawione na "szyby" wiatrak pracuje jak szalony to z wylotu na szybę dmucha jakoś słabo. Czy macie podobny problem? Czy ktoś może coś doradzić?
Omega B Kombi

Zapewne masz zapchany filtr przeciwpyłkowy. Jak go wymienisz, dolegliwość zniknie.

Witam!

Mam taką samą OME (co prawda od niedawna) alę radzę sobię z tym tak:
Jeżeli masz klimę to ją włącz na jakiś czas (klimatyzacja osusza powietrze), ogrzewanie na maxa i na full dmuchawa. Nadmuch ustaw na wnętrze. Powinno szybko pomóc. Przednie szyby szybciej odparują jeżeli opuścisz mniej więcej do połowy osłonki przeciwsłoneczne.

... no chyba, że wiozłeś ekipę po kilku głębszych, wtedy szybki szybko parują

Ściągnij też sobie instrukcję do OMY (jak nie masz), jest na stronach LOB. Jest tam trochę o ogrzewaniu.

dzięki za odp.

Czy aby wymienić taki filtr trzeba zdemontować cały kokpit? Możesz mniej więcej napisać czy dużo z tym roboty?

IR1974 -
Możesz podac jakiś adres do stron LOB? Nie znam tych stron, nie wiem co oznacza ten skrót... szukałem w google po skrócie ale nic nie znalazłem

No to leciem:

- macha w górę
- po prawej stronie ściągasz uszczelkę z podszybia od strony maski - nie szyby
- otwierasz klapkę (fragment podszybia)
- zwalniasz 2 zaczepy i wyciągasz filtr
- wkładasz nowy i zatrzaskujesz 2 zaczepy
- zamykasz klapkę
- zakładasz uszczelkę
- macha w dół

Wsio.

[ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2004-11-10 14:46:33 ]

Cytat:
2004-11-10 14:29:28, MarcinP pisze:
...Możesz podac jakiś adres do stron LOB? Nie znam tych stron, nie wiem co oznacza ten skrót... szukałem w google po skrócie ale nic nie znalazłem

Hahaha - ale wtopa!
I to na tym forum takie faux-paux!

BTW: Wklepując w gugla "LOB" wynik nr 11 podaje taki oto link:

wynik

a tam już wszystko jak na dłoni

PS. "LOB TEST": na razie wynik testu ujemny

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2004-11-10 14:56:41 ]

WETERANÓW może to bawi (swoje już przeszli), ale Nowy (jam też nim jest) ma prawo być trochę zagubiony? A może kolega trafił tu przez przypadek, nie wiedządz wcześniej, że LOB istnieje? Przypadkiem czasem ludzie nawet wygrywają w totka, więc nie dołujcie za bardzo Nowych (żarty i owszem). Może będą cennym nabytkiem?

Bawi. Nawet niezmiernie.

Dlatego, ponieważ w profilu MarcinP możemy się dowiedzieć:

Cytat:
nazwa klubu: Los Omegas Bestiales
adres strony klubowej: http://www.los.omegas.bestiales.pl/
data przyjęcia do klubu: 2004-10-29 (od 13 dni na liście oczekujących)
obecny status w klubie: LOB TEST

Zakładam, że wiedział gdzie się zapisał 13 dni temu.

A ty kolego, przed zagraniem adwokata, nawet będąc ewentualnie "zagubionym" mogłeś najpierw sprawdzić parę rzeczy.

A na razie składam szczere życzenia bycia "cennym nabytkiem".

a propos parowania jeszcze

a co z tymi szprejami co to psikasz i nic nie paruje? kiedys mialem takie ustrojstwo chyba carplan czy cos, smierdzi niemilosiernie jak sie psika, ale fakt szyby nie paruja

a teraz z innej beczki
jako ze jestem w Finlandii teraz i zima juz tu zawitala zmagam sie z nastepujacym problemem (dosc dziwne)
szyby pokrywaja mi sie szronem ale od srodka!!!!!!! (na zewnatrz czasem tez)
z moich domyslow wynika ze musi byc cos nie tak z uszczelka (chodi o przednia szybe tylko) albo sam nie wiem co?

jakies opinie???? poki co to ,,skrobie od srodka'' (jak to paskudnie brzmi......)

jak masz zaparowaną szybę i już jest bardzo brudna-tłusta,dużo tej pary to może pojawić sie szron od środka

a tak wogóle.............
w omach A w szczególności tych starszych to bardzo parują szybki od środkowego słupka do tyłu to na maxa i żaden nawiew nic z tym nie zrobi ...ja zablokowałem kratki "wyciąg powietrza"są n amaxa otwartei troche pomogło,ale to tylko troche.nie wiem naprawde co jest grane.stare uszczeliki, nie szczelne auto,ni wim...teraz traktuje szybki szamponem do włosów.POLECAM /najlepczy ten..najtańszy /i jak czyszcze te szybki co tydzien to jest git........ale wogóle ni epowinno być takich sytuacji..ni ewiem naprawde co może być spieprzone ..nawet spory referacik wyszedł

pozdr

Cytat:

OLOBONO:
szyby pokrywaja mi sie szronem ale od srodka!!!!!!!

wspolczuje. przerabialem ten temat jak miales fiata maree (niektorzy powiedza, ze to nie samochod) i tez mi parowaly a potem zamarzaly od srodka. moze to byc spowodowane duza wilgotnoscia w srodku samochodu i jak paruje to nie wydostaje sie na zewnatrz tylko zamarza na szybach od srodka. dzialo sie tak ostatniej zimy. na pocieszenie dodam, ze sporo osob mialo takie same problemy wtedy w roznych samochodach. dodam, ze w marei tego nie zwalczylem. faktycznie moze rozwiazaniem bedzie wymiana filtra kabiny na nowy.

robert

A może masz obieg powietrza zamknięty?

Z obiegiem jest w porzo - tzn jest otwarty (chyba ze jade za jakims trucicielem ciezarowym
Z szybka to tez nie zawsze jest raz zamarznie, a raz nie. Myslalem na poczatku ze to faktycznie od wilgoci, sprawdzilem sucho wszedzie...
Jakis czas temu (z 8 miesiecy) mialem problem z woda wylatujaca z nawiewow na nogi, ale po zgloszeniu mojego problemu na forum otrzymalem wyczerpujaca odpowiedz co zrobic (chodzilo o zapchane kanaly odprowadzajace wode). Od tego czasu wilgoc zniknela, a szyby nadal przymarzaja od czasu do czasu!!

moze to jednak wina uszczelki?? nadmienie ze w mojej Omci z racji pekniecia byla wymieniana, ale wyglada to calkiem dobrze, wiec nie wiem....

U mnie wyglada to tak ze, przewaznie jak ruszam pokazuje sie pasek pary na dole przedniej szyby - wlanczam klime nawiew na szybe przednia i 5 sec i pary nie ma. Na pewno jest to problem filtra pylkowego.
Oprocz tego pod filtrem pylkowm -jak pisze OLOBONO- jest kanalik do odprowadzania wody ktora splywa np. z szyby podczas deszczu, trzeba sprawdzic czy ten kanalik jest w 100% drozny - koniec tego kanalika jest za przednim kolem kolem po stronie pasazera (skrecic kola w lewo i jest dostep).
U mnie ten kanalik byl slabo drozny a pod filtrem pylkowym razem z woda splywaja liscie itp. , Oma stala przodem do goory i przy ulewie mialem wode w srodku (sporo) przez filtr pylkowy wlalo sie do srodka.

Przy zamarzaniu od srodka, musi byc za duza wilgotnosc wnetrza samochodu, albo filtr pylkowy jest wilgotny.

Pozdrawiam

Całkowicie zgadzam się z TymeXem.
A tak na marginesie Omega nigdy nie radziła sobie z parowaniem szyb od środka .

Jeszcze parę słów odnośnie filtra przeciwpyłkowego.

Na stronie Filtron jest dokładna instrukcja montażu wraz ze zdjęciami w PDF.

Do omy B to jest filtr K1001 lub K1001A

Ja ostatnio za filtr zapłaciłem 35 zł w sklepie motoryzacyjnym. Jak jest totalnie zaparowane i włączę klimę, to para schodzi w oczach. I to nie trzeba przestawiać nawiewów - wszystko full auto.

Nadmierne parowanie szyb (z własnego doświadczenia).
U mnie też tak było i prawdziwy powód odkrylem dopiero przy remoncie. Gdy zdjąłem wykładzinę zauważyłem pod przednimi siedzeniami i w nogach bardzo dużo wilgoci. Nie wiadomo było skąd aż tyle jej tam dopóki nie zdjąłem całego gumowego wyciszenia. Okazało się, że w pod nadkolami były dziurki ("rudy" ), przez które dostawała się woda do wnętrza kabiny. Oczywiście odparowując uwidaczniała się na szybach.
Drugim miejscem dostawania się wody do wnętrza Omesi był bagażnik. tu woda wpływała pod tylną kanapę
Teraz jest git i nie mam dużych problemów z parowaniem szyb - nadmuchy wystarczają.

Sprawdze filterek to pewnie to!

U mnie w A pomagało otworzenie (zablokowanie) "żaluzji" na błotnikach w bagażniku - zawsze to usprawnia obieg powietrza.

Cytat:
U mnie w A pomagało otworzenie (zablokowanie) "żaluzji" na błotnikach w bagażniku - zawsze to usprawnia obieg powietrza.

już tak zrobiłem i tylnia szybka na dole juz tak nie paruje ale chyba trza tam założyć fakiś filtr"cieniutka szmatjeczkja"bo sie kurzy..
pozdr