MotoNews.pl
10 Jaki olej do skrzyni biegów corolla "02 ? (69792/18)

Jaki olej do skrzyni biegów corolla "02 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprowadziłem 2 letnią Corollę 1.4 VVTi. Jestem zakochany, tylko musiałem wymienić skrzynie. Mechanik napełnił ją chyba "zwykłym" olejem. Skrzynia wydaje dzwięki jak by była bez oleju. Słychać wyrażnie odgłos wirowania. Nie chcę nic zatrzeć więc auto stoi w garażu. Słyszałem, że Toyota ma bardzo ściśle sprecyzowane wymagania, jeżeli chodzi o olej przekładniowy. Czy kroś ma pojęcie co może być przyczyną takich zjawisk. Jeszcze kilka objawów: na wstecznym pracuje dość głośno, jakby miała jakieś wewnętrze tarcie. Podczas zdejmowania nogi z gazu hałas jest podobny do tego jak przy "wyjechanych" przegubach. Będę wdzięczny za pomoc.

Co oznacza "zwykły" olej? Ja o takim nie słyszałem. Każdy olej ma jakąś nazwę i specyfikację.
Do skrzyni biegów Corolla '02 należy wlać olej syntetyczny przekładniowy np Mobil VS 200 75/90.
Toyota nie ma ściśle określonych sprecyzowań - chyba że chodzi o skrzynię automatyczną.
Z tym wlanym olejem w twoim samochodzie albo ze samą skrzynią faktycznie jest coś nie tak bo nie powinny być słyszlne odgłosy wirowania - podejżewam łożyska - bo to najczęściej psuje się w tych skrzyniach. Tak na marginesie to Toyota te skrzynie produkuje w Polsce - chyba że samochód jest sprowadzony z USA.

Faktycznie słabo sprecyzowałem określnie zwykły. Był to olej przekładniowy Shella /Spirax?/. Teraz przynjamniej wiem co wlać. Nie wiem tylko ile litrów.
Masz zapewne większą wiedzę, a mnie gnębi jeszcze jednen problem już poruszany na forum. Chodzi o obroty. Z początku myślałem, że to filtr i zaraz po wymianie wszystko było ok.tzn 900obr, ale później znowu spadło do 600. To chyba za mało...Zdrugiej jednak strony słyszę, że jest to akcepowalna wartość. Czy jest możliwość ich podciągnięcia do poziomu 900?

Jak dobrze pamietam to wchodzi nie całe 3 l.
Jeżeli chodzi o obroty to powinno być około 600 i nie wiem po co ci 900. W Corolli '02 nie reguleje się sie obrotów - chyba że zmienisz oprogramowanie ECU (głównego sterownika silnika) ale sam tego na pewno nie zrobisz a jak komuś zlecisz to tylko na własne ryzyko.
A tak w ogóle to ten samochód powinien być jeszcze na gwarancji (chyba że ma ponad 100000 km lub nie masz książki serwisowej z udokumentowanymi przebiegami - albo był bo mocnym strzale?)

Z tego co piszesz to tej skrzyni wymiana oleju juz nie pomoże, nawet jak zalejesz go złotym syntetykiem

Z tego co piszesz to tej skrzyni wymiana oleju juz nie pomoże, nawet jak zalejesz go złotym syntetykiem

Cytat:
2004-11-12 13:13:18, serwisSJ pisze:

Bo na dostała już swój "złoty strzał"

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ktoś pisał o "złotym strzale" ciekawe co mogło być powodem? Olej...chyb anie.. Wszystko chodzi lekko, tylko te dzwięki. Nie mam zamiaru kombinować. Pospawałem uchwyt i wracam do korzeni...ogyginalna czeka na montaż. PS chyba tworzyli niezłą parę z silnikiem, wiec będą razem