Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-12 13:54:39 Wymienial ktos moze tuleje w dolnym wahaczu i moze podac mi pare wskazowek?
|
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-11-12 16:55:00 podparlem samochod na drewnianym klosku podlozonym pod belke wyjalem srube, wahacz w dol wyjalem resztki gumy z tuleja metalowa, brzeszczotem nacialem ten metalowy kolnierz silentbloku ktory zostal w wahaczu i wybilem go srubokretem, nowy silent blok zamontowalem za pomoca szpilki M10 i dwoch duzwych podkladek, skrecajac nakretki szpila wciskala silent blok w gniazdo w wahaczu. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-12 17:14:40
Dobry pomysł. Siedzialem dzis ze 3 godziny i wybic tego nie moglem, zaprzestalem dzialan jak przypomnialem sobie ze trzeba bedzie jeszcze nowe wcisnac. Nie wiem czy uda mi sie twoim sposobem to zrobic - jest malo precyzyjny i mozna krzywo wbic to w gniazdo, chociaz bede probowal bo mnie korci... ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-12 18:43:39
No to wiem, ale myslalem ze jest jakis latwiejszy sposob czyli bez zdejmowania dolnego wahacza, bo nie wyjme przegubu kulowego z potrzebny jest sciagacz a ja takiego nie posiadam... No chyba ze ktos z klubowiczow z Wawy pozyczy ![]() |
chudson Polonez Gorzów Wlkp | 2004-11-12 23:44:17 2-3 porządne uderzenia młotkiem z boku i przegub puszcza. Ja też robiłem imadłem-najlepszy sposób. |
![]() herek Fiat 125p Apollo Green Grodzisk | 2004-11-13 02:57:06 Witam
wszystko, fajnie tylko jak wciskamy silentblock'i na smar, to jest możliwość że będą się obracały podczas pracy zawieszenia, jak tak miałem, po 1kkm, po wyjęciu silenentblock'u, powierzchnia tulei w wachaczu wyglądała jak cylinder ![]() Pozdrawiam |
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-11-13 16:03:06
fakt nie jest precyzyjny, jednak nie jest to operacja na otwartym sercu i przy odrobinie cierpliwosci da sie ja zamontowac za pierwszym podejsciem, najwazniejszy jest poczatek jak sie prosto ustawi to wejdzie bezproblemowo zaleta tej metody jest to ze nie trzeba demontowac wahacza i przy dobrej pogodzie mozna tego zabiegu dokonac pod blokiem jedynie wieksze problemy mialem z usunieciem zewnetrznej tulei stalowej silent bloku z wahacza |
![]() kgali Polonez 1600i Szczecin | 2004-11-13 16:15:21 Ja też mam do wymiany ta "cudowna tuleje" ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-27 18:19:55 Dzis bylo drugie podejscie... niestety tuleji nie wymienilem. Zablokowal mnie przegub kulowy. Bez specjalnego sciagacza nawet nie mam o czym snic. Mlotek i inne patenty nie przynosza skutkow. Napisalem specjalnego sciagacza bo zwykly sie tam nie zmiesci z powodu zwrotnicy ktora uniemozliwia dostep do gwintu. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-27 22:19:15
Nawalalem w ten punkt (bo pomyslalem ze do czegos tam go zrobili) i nic. Ba nawet z gwintu przegubu zrobilem cos na wzor górnej częsci dłuta ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-11-27 23:32:21 Jak ktoś jest z Warszawy to nie warto się męczyć samemu. Koło stolicy w Zielonce jest warsztat, w którym zrobią wszystko za małe pieniądze porządnie i szybko. Części wszystkie mają na miejscu w cenach umiarkowanych. Przyjmują tam w kolejności przyjechania. Adres jest TUUUU. Korzystałem z tego warsztatu nieraz i nigdy nic źle nie zrobili. |
![]() frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2004-11-28 01:08:22 Dziwne ale ja wymieniałem dolny przegub bez uzycia jakis sciągaczy, po prostu uzyłem młotka i po boku trza kilka razy w niego a po przeciwnej stronie drugi mlotek jako kontra przy biciu. Wkazdym badz razie wymieniłem przegub w nie wiecej niz 30 minut, a patent z wymiana tuleji wahacza juz widziałem na wlasne oczy wiec jak przyjdzie mi taka potrzeba to chyba sobie poradze ![]() Póki co walczcie panowie dalej ![]() [ wiadomość edytowana przez: frezzer dnia 2004-11-28 01:09:21 ] [ wiadomość edytowana przez: frezzer dnia 2004-11-28 01:09:45 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-11-28 15:31:08
Skuteczność tych zabiegów za każdym razem może być inna. Wymieniałem sworznie zwrotnicy sam wielokrotnie. Czasem wychodziły po paru puknięciach, czasem po wielu przyp...eniach, a raz musiałem podjechać do mechanika obok bo po prostu nie można go było ruszyć i koniec. Pomysł "rozwiercić i obciąć" porzuciłem. W warsztacie za pomocą ściągacza dźwigniowego wyjęli go w 2min. ![]() |
![]() dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2004-11-28 16:32:59
Za namową Grzecha korzystałem z usług tego zakładu i jestem bardzo zadowolony. Nikt nie stęknął "o Jezu, Fiat", zrobili co nalezy szybko i dokładnie (jak nadeszła moja kolej), żartowali jeszcze, że dawno nie robili fiata, którego bez stresu mogą podpierać/podnosić. Kasę wzięli umiarkowaną, należną za taką robotę. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-12-27 20:19:26 Eureka !!! Nareszcie udało sie wymienić te pieprzone tuleje...
Niestety przegubów nie udało mi sie zdjac mimo obstukiwania młotkiem punktów (ze juz ich prawie nie widać), podgrzewania, psikania WD-40. Poprostu siedzą na amen, zaklad ktory mi je zmieniał musiał je wsadzic bez smaru lub niezle scisnąć. Odkreciłem wszystko od dolnego wachacza tak ze wisiał tylko na przegubie. Wydłubałem z tulejek środek (guma + tulejka) przy pomocy opalarki, śrubokreta i imadła (20kg) (które odkrecilem od stołu warsztatowego ![]() Bawiłem sie pare godzin ale nareszcie osiagnalem cel. Powiedziałem sobie ze za wszelka cene ale musze to wymienic... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-12-27 20:39:33
Dodam: nie mam kanału ![]() |