| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jaari TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Łódź | 2004-11-12 18:56:08 Dwa pytania.
1) Czasami, podczas skręcania słyszę odgłos jakby ocierania metalu o metal - ewidentnie z okolic kolumny kierowniczej - występuje wyłącznie podczas ruszania lub manewrowania (tylko wolniuteńka jazda). Zero problemów ze sterownością.Przy normalnej jeździe dźwięk nie występuje. 2)Przy zimnym silniku i niskiej temp. otoczenia podczas dodawania gazu słychać "świergot" spod samochodu.Oglądałem już sobie kata i cały wydech i wszystko na oko jest OK. Zaprzyjaźniony mechanik twierdzi, że to od filtra powietrza (osobiście nie bardzo w to wierzę).Zeby było śmieszniej, widziałem już na ulicy bliźniaczą do mojej Carinkę z podobnym efektem dźwiękowym. Po nagrzaniu silnika (2-4 km) "świergocik" znika jak ręką odjął. Nie żebym był szczególnie upierdliwy, ale lubię wiedzieć co w moim aucie piszczy... Nie chcę niepotrzebnie nabijać posty, stąd 2 tematy w jednym. Pozdrawiam wszystkich starych i nowych klubowiczów |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-02-23 18:39:39 Ja do prowadnic (wogole do hamulcow) zagladam tylko przy wymianie klockow. Toyota to nie jest chyba jakis stary duzy fiat zeby robic smarowanie tak czesto ? Pozdro |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-02-23 21:29:10 He dlaczego tak często ano dlatego że nie lubię jak mi cosik obciera i piszczy to przecież nic nie kosztuje a ja porostu taki jestem (przezorny)
Co do prowadnic mam wszystkie gumki i osłonki. A CzapCzap jak Ci się zapieką to zobaczymy twoje kombinacje pod autem z palnikiem młotkiem i przecinakiem. Poprostu za dużo tego widziałem i za wiele godzin przy tym straciłem żeby to zbagatelizować. Jakie straty???? Ano: Zużycie tylko jednego klocka,słabsze hamulce (chociaż tego się nie czuje do czasu gdy nie staną całkiem),Tarcza hamulcowa, o prowadnicy nie wspomnę ani o robocie!!! Więc w porównaniu do konsekwencji mi smarowanie zajmuje 15min. a skutki leczy się dużo dłużej i drożej Polecam regularne zabiegi tego typu! Pozdrawiam! |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-02-23 21:38:05
No jesli tak mowisz, to chyba i ja zaczne smarowac
|
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-02-23 21:41:10 |