Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-12-31 09:21:11 Witam
Nie wiem dokładnie jak jest w Omesi A, ale z tego co piszesz to wygląda na to samo co w B. Myślałem, że żarówka się przepaliła bo świeciło tylko światło z lewej strony. Okazało się, że jest cała instalacja, gniazdo żarówki, napięcie itd. tylko otwór na włożenie żarówki jest za mały. Nie wiem czy to żart czy idiotyzm kostruktorów Opla, ale fak jest faktem. Ja po prostu zdjąłem lampę powiększyłem otwór i jest cacy, wkońcu co dwa światła to nie jedno ![]() Pozdrawiam. |
![]() Meme Opel Omega B Caravan Kielce | 2002-12-31 10:20:19 PiotrS ma rację. W takich samochodach jest tylko jedno światło przeciwmgielne po stronie kierowcy. Mam omege b i u mnie jest to samo. Nie ma się czym martwić. Wszystko gra |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-12-31 11:45:37 Wybaczcie koledzy, ale nie do końca się z Wami zgodzę wg mnie trzeba albo siedzieć na oczach, albo trochę niekumać aby mieć problem z odróżnieniem tych świateł. Nie urażając nikogo to gdy mam dwa świecące przeciwmgielne mogę być lepiej widoczny w czasie naprawdę gęstej mgły.Jeżeli jest mleko to gdy widzę przed sobą światła to po prostu hamuję bo gdy cokolwiek widać tzn. że jestem ZA BLISKO i nie ma tu znaczenia czy są to światła stopu, czy przeciwmgłowe. Natomiast jezeli miałbym nawet włączone przeciwmgielne w czasie lepszej widoczności ( czego robić przeciez nie wolno) to przy hamowaniu świecą się przecież 2 stopy plus TRZECI STOP więc chyba w tej sytuacji wątpliwości mieć nie można. Wydaje mi się, że przy odrobinie rozsądku nie ma problemu, ale dla niektórych ( oczywiście forumowicze się do nich nie zaliczają) nawet obsługa lewarka skrzyni biegów jest problemem, być może stąd takie rozwiązania.
Pozdrowionka |
![]() PiotrS Forumowicz LO016 Gdańsk | 2002-12-31 12:33:56 ... [ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-02 11:35:42 ] |
TomekAstraCaravan Opel Astra Classic C ... Warszawa | 2002-12-31 13:21:54 Być może jest to wolne gniazdo dla samochodów poruszających sie w ruchu lewostronnym ( jedno przeciwmgielne po prawej stronie) |
![]() marcin_t Astra Caravan Mława | 2003-01-01 12:35:38 Tak szczerze to ja osobiście zgodzę się z kolegą PiotrS, bo faktycznie przeciwmgłowe mają się odróżniać od świateł stopu i dlatego jest tylko po jednej.Z tego co się orientuję to chyba nawet jest to określone dokładnie w przepisach. Owszem wprawny kierowca albo ten co jeździ Opelkiem rozpozna przeciwmgłowe od stopu ale inni (większość na naszych drogach) będą myśleć że świeci stop. Ja kiedyś jak jeździłem maluszkiem i miałem z niego dosłownie "choinkę" z dodatkowych świateł, wszystkie były oczywiście z każdej strony odpowiedniego koloru (z przodu-białe, z tyłu-czerwone, itd.) i tłumaczenie się że przecież auto(tymbardziej takie małe) jest lepiej widoczne przez innych u żytkowników na drodze nic nigdy nie pomagało bo policja ciągle sypała mi mandaty i dwa razy zabrali mi dowód rej. Nawet to że miałem dodatkowe stopy (żeby mi nikt nie wjechał w kufer) przeszkadzało. Tak więc jedno przeciwmgłowe jest bardziej wiarygodne i zgodne z przepisami ale za to dwa faktycznie bardziej nas zabezpiczą przed ewentualną stłuczką, chociaż tak naprawdę dwa światła we mgle zauważy się z takiej samej odległości co jedno. Pozdrawiam. |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-01-02 08:18:45 Witam
Na początek pragnę życzyć wszystkim Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym 2003 roku. Jeszcze dorzucę trzy grosze do dyskusjii. Po pierwsze w przepisach nie określono ile świateł ma być z tyłu auta. Po drugie nie zgodzę się z tym że 1 jest lepiej widoczne niż 2 na krętej drodze na pewno łatwiej zauważyć auto z dwoma światłami. Ale najważniejsze to kwestja tego po co używa się tych świateł. Musicie wybaczyć, ale argument , że można je pomylić ze stopem do mnie nie trafia. Przeciez zadaniem tych świateł jest informowanie jadących z tyłu o tym ,że jesteśmy na drodze, dlaczego w wielu samochodach fabrycznie stosuje się dwa? To ,że mogą być umiesczone w innej lini niż pozycyjne nic nie znaczy, przecież w "mleku" i tak zobaczycie tylko przeciwmgłowe bez żadnego odniesienia do postojowych a dopiero po zbliżeniu się ujżycie postojowe czyż nie. Wg mnie trzeba być po prostu widocznym i co pomyśli sobie jadący za mną mało mnie obchodzi byłeby nie zrobił mi z tyłka garażu. Na końcu przypomnę o złośliwości martwych przedmiotów - jeżeli mam dwa światła mam pewność, że jak będzie trzeba przynajmniej jedno będzie świecić. Wolałbym nie zmieniać żarówki stojąc w "mleku" na drodze bez świateł. Pozdrowionka |
![]() disel Gliwice | 2003-01-24 17:43:16 witam
w mojej omesi A sa dwa przewcimgielne i jest ok ![]() |
![]() urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2003-01-24 21:08:53 stawiając na złośliwość przedmiotów martwych obawiałbym sie że mając 20 przeciwmgielnych świateł w samochodzie właśnie wszystkie 20 przepalą sie jednocześnie w najmniej pożądanym czasie ![]() |
![]() Adrian_M Pełnoprawny Klubowicz Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2005-03-09 15:16:51
Hej mam Omege A i na dodatek CD a żeby tego było mało to jeszcze DIAMANT ![]() Tylne światło przeciwmgielne jest jedno: lewe tzn to za kierowcą. ![]() |
Solltys Forumowicz v40 przeddzidzie | 2005-03-09 15:25:02 Wiemy, wiemy że jest jedno...
Chodzi o to żeby mieć 2. Ja mam dwa - wystarczyło ze starej zbitej lewej lampy przełożyć listwę żarówkową do lampy prawej, elektryka, styki, pasują. Po co? Dla jaj ![]() ps.TD - znowu grzebiesz w starociach ? ![]() |
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2005-03-09 18:23:11 Panowie do cofania to sobie zalozcie pod zderzakiem jakis maly halogen czy nie wiem co innego, ale od swiatel przeciwmgielnych to sie odsuncie daleko. jest jedno nie dlatego ze komus sie nie chcialo wsadzic drugiej zarowki. widze ze ktos wygrzebal watek sprzed dwoch lat, napisal odpowiedz a nastepni nawet nie czytaja co ktos wczesniej nastukal tylko wala swoje. nizej jest wszystko czytelnie wyjasnione - dlaczego jest jedno a nie dwa. zapraszam do lektury a potem do relfeksji (tych, ktorzy chca dwa dla picu, albo bo im lepiej cofac noca). ruszcie glowa
pzdr scoodie |
![]() MozNa OPEL ASTRA Ostrowiec Św. | 2005-03-09 22:51:17 swiatel przeciwmgielnych jest az ..... hyyyyyyyyyyyyy jedno??!!Ale to moim zdaniem starcza w 100%!!!! |
![]() TD Caravan Warszawa | 2005-03-10 00:40:31 Scoodie, nie przesadzaj, w bardzo wielu samochodach są dwa tylne przeciwgielne, np. w poldolocie ![]() Być może kompletacja na rynek niemiecki jest właśnie taka a nie inna z jednym tylko światłem, ale nie bez powodu cała wiązka z prawej strony jest poprowadzona też i jest tam napięcie ![]() Akurat parę tygodni temu robiliśmy w kilku oplarzy wielką_akcję_zakładania_prawych_przeciwgielnych ![]() Głównie poprzez zdobywanie rozbitych lewych lamp ![]() Co do cofania to masz rację, że pomógłby jakiś halogen, ale nie wiadomo, co kodeks na to ![]() A jak komuś przeszkadza prawe przeciwgielne, to niech wyjmie lewą żarówkę cofania, tak dla równowagi i powrotu do źródeł czyli malucha i dużaka ![]() JaC
|
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2005-03-10 11:22:39
bez urazy TD ale ktos nizej zauwazyl ze ople nie jezdza tylko prawym pasem ale takze trafiaja na rynki gdzie jezdzi sie lewa strona jezdni. mysle, ze wlasnie w tym celu jest pociagnieta instalacja do drugiej lampy. uwazam, ze gdyby mialy byc dwa to by byly po wyjechaniu z fabryki co do halogenu do cofania, o ktorym wspomnialem, to mialem na mysli jakis dodatkowy wlacznik do niego, a nie to zeby wlaczal sie razem ze wstecznymi przy wrzucaniu ¨R¨ nadal jestem przeciwny dwom przeciwmglowym swiatlom tylnym. |
Solltys Forumowicz v40 przeddzidzie | 2005-03-10 12:29:41
I bardzo dobrze - Twoje święte prawo. A ja jestem za dwoma - i też mam rację. Przepisy nie precyzują ile - tzn dopuszczają 1 lub 2 - jeżeli jedno to koniecznie z lewej strony Przepis pozycja 13 Zapewne w Niemczech wymagane jest tylko jedno i to z lewej i dla tego więszości Opli tak ma. Twoje wytłumaczenie możliwości prostej przeróbki na prawą stronę z powodu migracji aut do krajów lewostronnych też jest do przyjęcia i nawet jestem prawie pewien że jest właściwe. Natomiast ja korzystam z możliwości jakie daje mi prawo i mam dwa - i czuję się z tym o wiele lepiej -moje przeciwmgłowe na pewno będa dobrze widoczne, a że Opel już niezbyt orginalny ![]() Co do reflektora tylnego (jest to też w cytowanym wyżej przpisie) to jest dopuszczalny pod warunkiem że nie będzie oślepiał. Pozdrawiam wszystkich jeżdzących orginalnie-oginalnymi Oplami z jednym p-m Nieorginalny |