| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-11-13 17:36:43 Witam!!
Doczytałem sie ze Hyundaie są samochodami nadsterownymi zwłaszcza z dodatkowym bagazem |
Artiro HF MEMBER Hyundai Accent GLS Warszawa | 2004-11-13 19:10:03 Ja niestety ostatnio doswiadczylem tego niemilego kawalka motoryzacji.
Przyczyna wypadku byl jednak kierowca (Ja) a nie maszyna, lyse opony i kiepska budowa torowiska tramwajowego. Co do nadsterownosci to sie zgadzam, accent mocno zarzuca dupa, czasem to pomaga, a czasem przeszkadza. Hamulce zaleza od egzemplarza, nawet prosto z fabryki dwa identyczne mogo sie roznic kolosalnie skutecznoscia (przynajmniej kiedys tak bylo...) moj akurat trafil chyba na gorszy dzien tasmy montazowej... wymiana plynu, szczek, tarczy, klockow nie pomogla, mysle teraz o reparaturce pompy albo wymianie ukladu, po wypadku przede wszystkim stawiam na bezpieczenstwo. Pozdrawiam i rzycze dluuugiej bezwypadkowej jazdy. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-11-14 01:42:19 w sumie miałem parę nie przyjemnych syutacji (czytaj stłuczek wypadków) Ponym jak i Lantrą na całe szczęcie żadne z nich nie był z mojej winy ze mam możliwość jeżdzenia dwoma modelami i jedno jest pewne zwiechy oni robia w H nie dostosowane do szybkiej jazdy po zakrętach |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2004-11-14 20:47:52 witam
wypadku hultajem na szczęście nie miałem (chyba bym się popłakał a hamulce-lepszych nie miałem a jest to moje 6 autko ( ABS+dobre opony to jest to a jak chcecie przejechac sie nadsterownym pojazdem sugeruje fso 125p na 2 mm bieżnikach w zimie d. |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-11-17 19:31:12 W takim razie jestem facetem po przejściach. Moja sonata dwa razy mierzyła się blachami z innymi, raz przód i raz tył. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-11-18 13:19:48 trzeba przyznac że H to mocne fury |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-11-18 15:10:18 Ciekawy topic .... z mojego skromnego doświadczenia 3 auta do kasacji plus 3 stłuczki plus kilkanaście akcji na granicy wnioski sa dośc oczywiste ale pozwole sobie napisać:
To co jesteś w stanie zrobić z autem w krytycznej sytacji poza umiejętnościami zalezy od jego stanu - opony, zawias, zbieżność - oszczedności mszczą się - dlatego jak kasy brak to polecam bardziej uzywane zimowe Dunlopy WS niż Barumy czy Dębice nówki. na własnej skórze w tym samym aucie miałem Dunlopy M2 i Klebery Krisalp - ogromna różnica. Głupie ustawienie fotela może mieć większe znaczenie niż opony jeśli nie dajesz rady szybko kręcić kierownicą - jak mijam kolesi leżących w aucie nie moge się nadziwić. O sprawnych hamulcach (w tym równym braniu) nawet nie ma co mówić. Kiepskie amortyzatory w zakręcie przy nawet nieduzych nierównościach strasznie wynoszą auto...a że mamy tu napęd na przód to podsterowność jest domyślnie najbardziej prawdopodobna - IMHO łatwiej sobie z nią radzić i wybacza więcej niż nadsterowność. nadsterowność w aucie z napedem na przód to efekt IMHO za ostro wzietego zakrętu - oczywiście im mniej za tylna osia tym łatwiej tym zarzucić. Jeśli jedziesz szybko po zakretach to niech to bedzie bieg na którym operacje gazem dają efekt to daje szanse na zmiany obciązenia kół i "wyciaganie". Trening czyni mistrza polecam trenowanie odruchów do bólu. Jako ciekawostka - Honda civic najazd na tył lawety prędkość 20km/h - honda - zderzak, lampy, chłodnica, klima, wspomaganie, wzmocnienie, zbiorniki płynów.....laweta - zero uszkodzeń koleś noga zrzucił moje szkła i sie zapytał czy wciągamy. |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-11-18 20:33:41
Czyżbyś był kierowcą firmowym Hyundai'a ? |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-11-19 09:38:53 ależ skąd |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-11-21 16:34:52 polecam akademię bezpiecznej jazdy. miałem dwa dni szkolenia na lotnisku w dęblinie. tam dopiero docierało do człowieka, że nie umie jeździć. praktyka połączona z wykładami. ciekawe doświadczenie. na koniec zajęć egzamin z jazdy. i co ciekawe miałem o pół sekundy gorszy czas niż najlepszy (reszta daleko w tyle) a za rok na prostej, pustej drodze kasuję combo |
reddevil1 HF MEMBER SCOUPE POZNAN | 2004-11-23 15:01:19 Na tej stronie zamieściłem parę linków o wypadkach zobaczcie sami . No comment ... LINK WYPADKI I INNE |
Dawciol HF MEMBER Hyundai Pony GLS Piekary Śląskie | 2004-11-24 19:22:32 dzisiaj mojemu ojcu gosciu zafirka wjechal do dupy |
Tomi_Li (S) HF MEMBER Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2004-11-24 20:24:54
Mówisz o Akademii Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego? Możesz powiedzieć ile kosztuje taki kurs? |
Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-11-30 19:09:13 No to załozyłem ciekawy Post!!! jakos sam przeczuwałem ze mnie to czeka |