MotoNews.pl

Problem z pompą wtórnego obiegu powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem z pompą wtórnego obiegu powietrza to znaczy że nie wyłącza się . Nawet na gorącym silniku i zgaszonym cały czas pracuje, musiałem odpiąć jej zasilanie. Nie wiecie co może być , może jakiś przerywacz albo coś innego gdzie szukać przyczyny.

Silnik MV6

Pozdrawiam

widzę że przez dwa lata nikt nie podjął się tego tematu , już nie wspomnę o szczegółach których nawet od specjalistów ASO nie można wyciągnąć - generalnie nie dotykają się do tego w zasadzie nawet nie umieją wytłumaczyć wszystkich związanych z tym układem i połączonych innych a związanych z tym "wynalazkiem" podzespołów , no i na innych pokrewnych wątkach forum - też nasi koledzy nie zbyt się popisali ....- - - w zasadzie to moje początki , ale mam nadzieję zagłębić się w tym temacie i być może kiedyś wykażę się ...(może nawet praca doktorska ....hehe) pozdrawiam Jerzy

U mnie też fiksowała ta pompa powietrza wtórnego (odkurzacz), czasami działała przez całą drogę a potem po wyłączeniu silnika, wtedy to wyłączałem bezpiecznik, ale ja lubię jak u mnie wszystko chodzi tak jak w nówce, kosztowało mnie to wiele zachodu, bo jak się zawieszał to jechałem do mechaniora, ale jak dojechałem to było już wszystko ok. W każdym razie u mnie przyczyną okazał się sklejający przekaźnik, który znajduję się w skrzynce z komputerem. Wyjąłem go rozebrałem, drobnym pilniczkiem wyrównałem styki i hula bez zarzutu.

Cytat:
W każdym razie u mnie przyczyną okazał się sklejający przekaźnik, który znajduję się w skrzynce z komputerem.

Może to głupie, ale można się było tego spodziewać. Komp steruje przekażnikiem a ten pompą, po drodze jest jeszcze elektrozawór i zawór na podciśnienie, ale już insz inszość.

Od niedawna, po uruchomieniu zimnego silnika, przy lewym kole slychać jakiś odkurzacz (prawdopodobnie pompa wtórnego obiegu powietrza). Trwa to ok 2 min. Wcześniej nie bylo slychac tego dzwieku, czy to moze byc awaria tej pompy czy tak musi już być?

Taa, fiksuje pompa - wymień. Słychać ją po uruchomieniu silnika, owszem, ale cicho. Trzeba się dokładnie wsłuchać. Jak wyje, to wymień.
U Mariosa kupisz niedrogo.
Pzdr
Jaro

Obieg powietrza wtórnego?
Co to jest? U mnie ta pompa była odłączona jak juz kupiłem Omegę - wykryłem to przy poszukiwaniu czujnika temp. zewn. - nie wiedziałem do tej pory co to jest.
Jakie jest jej zadanie, kiedy pracuje i co jeśli jest wyłączona?