Ilosc oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Kupilem kilka dni temu BMW 318 '93, podzialka olejowa wskazuje poziom blizej minimum niz maximum ilosci oleju.
A przed rozruchem silnika ponizej licznika predkosci, mozna zauwazyc podzialke ktora skalada sie z kilku kresek ( u mnie są 4 zielone), jak sie ma ta podzialka do stanu poziomu oleju? Czy służy do czagos innego?

nie masz kogoś znajomego kto by ci objaśnił znaczenie kontrolek na desce rozdzielczej? ted iody to inspekcja olejowa i nie wskazuja poziomu oleju tylko przybliżony czas do wymiany oleju o ile inspekcja kasowana była razem z wymiana oleju silnikowego.
pozdrawiam

to mam pytanko jak te diody się wszystkie zapalą aż do czerwonej to znaczy że trzeba wymienić olej?zgadza się?

jesli diody zielone zgasna i zapala sie czerwone to wtedy powinno sie wymienic olej o ile poprzednio oilservice bylo kasowane razem z wymiana

a tak w ogole to wie ktos albo sprawdzal po ilu tkm zapala sie oilservice w modelu e36 ?

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-17 16:05:23 ]

a czy rozlączenie akumulaora nie powoduje ze resetuje sie inspekcja oleju? Czy cos sie dzieje ze wskazaniami zegarów po wyciągnięciu akumulatora?

nic sie nie dzieje z zegarami ani inspekcja tylko uwazaj na zablokowanie radia jak nie masz kodu do niego!!

z tego co pamiętam to przebieg od wymiany do wymiany wynosi 15000 km ( diesel) nie wiem jak jest w benzynowcach

Zapalenie sie OIL SERVICE (lub INSPECTION) nie jest uzaleznione bezposrednio od ilosci przejechanych kilometrow, ale (w najprostszym ujeciu) od ilosci spalonego paliwa. Jesli jezdzisz ostro (i w miescie) okres ten bedzie krotszy, jesli delikatnie (i na dluzszych trasach) - bedzie dluzszy. Mozna zalozyc, ze srednio ok. 15 tys. km. Przy wymianie oleju najwygodniej jest jednoczesnie skasowac wskaznik - zobacz

http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj/bmw/serwis/insp.htm

Cytat:
a tak w ogole to wie ktos albo sprawdzal po ilu tkm zapala sie oilservice w modelu e36 ?

u mnie w E-28 zielone gasną po 1200 km każda.
pozdrawiam