Końcówka wahacza w MKV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

czy końcówka wahacza przedniego w Escorcie MKV jest wymienialna ?? czy może trzeba wymienić cały wahacz ?

bo byłem na stacji diagnostycznej i pan powiedział żebym sobie wykupił polise na życie bo może mi koło odpaśc.

Straszne luzy sa na tej końcówce i stąd też dochodzą mi nieprzyjemne stuki i nie wiem czy idzie wymienić samą końcówkę czy cały wahacz ??

Rozumiem że chodzi Ci o sworzeń w wahaczu. Jak najbardziej jest wymienialny. Z fabryki wychodzi przynitoeany do wahacza, ale możesz bez problemu kupić sam sworzeń i go wymienić

Cytat:
2004-11-14 21:46:41, Shaq27 pisze:
Rozumiem że chodzi Ci o sworzeń w wahaczu. Jak najbardziej jest wymienialny. Z fabryki wychodzi przynitoeany do wahacza, ale możesz bez problemu kupić sam sworzeń i go wymienić

A jak go przynituje ?? chyba że na śruby się go przykręci.

Jaki jest koszt końcówki/sworzeń ??

Tak, przykręcasz go na śrubach.
Koszt sworznia to 40-50zł

Cytat:
2004-11-14 21:57:37, Shaq27 pisze:
Tak, przykręcasz go na śrubach. Koszt sworznia to 40-50zł

Dzieki za radę.

A śruby specjalne (twardość)? czy obojętnie jakie byle by weszły ??

Dobra firma daje śruby w komplecie do sworznia wymieniałem dwa razy i raz śruby były natomiast drugim razem nie

Cytat:
2004-11-14 22:11:52, marcin_op pisze:
Dzieki za radę. A śruby specjalne (twardość)? czy obojętnie jakie byle by weszły ??

No, twardość 8,8 to minimum. Ale powinno być 10,8.

Ok, jutro pędzę do sklepu po części.

A jak najlepiej się za to zabrać ?
od czego zacząć i co po kolei robić ??

ciężko jest zdjąć starą końcówkę i odbić te nity ??

Z pozbyciem się nitów jest trochę roboty twarde są. U mnie w ruch poszła szlifierka kątowe. Zeszlifowałem łebek i potem już poszło dobrze.

Musisz uwolnić sworzeń z gniazda w kolumnie. Odkręcić i wybić śrubę która go tam trzyma, potem z reguły trzeba posłużyć się jakąś brechą żeby sworzeń wyskoczył z gniazda, pozbyć się nitów, wyjąć stary sworzeń i założyć nowy. Miejsca super dużo nie ma, ale można to zrobić bez odkręcania niczego więcej.

wyszło jeszcze ze mam do wymiany tyleje gumowo-metalową, ta dużą, która jest najbliżej siedzenia kierowcy.

Powiedzcie, jest dużo z tym roboty ??
Jak się za to zabrac ??

jakby kogoś interesowało to mogę podać gdzie są tanie sworznie. (32zł)

jesli chodzi o tuleje to najlepiej miec prase hydrauliczna
wyjac wahacz, wycisnac stara, wcisnac nowa zlozyc spowrotem
u mnie gosc co ma prase bierze 5pln od wyjecia i wcisniecia nowej

Cytat:
2004-11-15 19:30:41, PUNIU pisze:
jesli chodzi o tuleje to najlepiej miec prase hydrauliczna wyjac wahacz, wycisnac stara, wcisnac nowa zlozyc spowrotem u mnie gosc co ma prase bierze 5pln od wyjecia i wcisniecia nowej

a gdzie ja znajde kogoś z prasą ??

w jakich zakładach mają takie prasy ??
myślałem że ręcznie można to zrobic

Ręcznie tez można dobry młotej jakaś rurka Jednakże na prasie nie ma możliwości uszkodzenia tulei POdjeć do jakiegoś lepszego zakąłdu naprawczego na pewno będą mieli

bede musiał poszukać kogoś z taką prasa.

dzięki za pomoc

Heheh no i znalazłem taką prasę, a raczej sam ją zrobilem.

potrzebowałem 3 elementów do tego:

1. Naczepa
2. lewarek
3. troszkę wyobraźni.

Tak przy okazji - też będę zmieniał, a nie pamiętam czy śruba ściskająca mocowanie końcówki sworznia w zwrotnicy jest torx czy imbus? jaki rozmiar? Ile kosztuje ?

Pozdr

Jak wtłoiczyć swożnie przy zwrotnicy? Macie jakiś sposób? Nabijać ich nie ma jak.

A więc tak

dzisiaj odebrałem sworzeń wahacza.

Sróba mocująca ten sworzeń to Trox, nie wiem jaki rozmiar, mam cały kąplet Trox-ów wiec uzyłem tego który pasowal.

Co to zamocowania koncówki tahacza, to z tego co koledzy niżej pisali usuwa się stare nity, a nowyą końcówkę montuje się na śróbach. Ja takie dwie dostałem razem ze sworzniem. Twartość 8,8. jak myślicie ?? wystarczy ?>?

ma ktoś z was może taki sworzeń gdzieś na wierzchu ??

bo kupiłem dzisiaj nowy ale z tego co pamiętam jak wyciągałem stary to chyba byl troszkę inny.

A konkretnie chodzi mi o górną odległość frezu na mocowanie śróby.

U mnie na tym co kupiłem od końca sworznia do początku frezu jest 1cm, u was też tyle jest ??

Cytat:
2004-11-18 11:40:25, chasmo pisze:
Tak przy okazji - też będę zmieniał, a nie pamiętam czy śruba ściskająca mocowanie końcówki sworznia w zwrotnicy jest torx czy imbus? jaki rozmiar? Ile kosztuje ? Pozdr

Ja za tą śrubę płaciłem w ASO 7zł, w innych sklepach mówili ze ciężko ją dostać i skierowali mnie do ASO