Buczacy tyl podzas skretu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Jetem swiezym posiadaczem 325i Coupe 1993r. Od jakiegos czasu gdy skrecam z tylu autka dochodzi buczenie. Jakby popona tarla o cos. Dzieje sie to tylko przy wolnym skreacaniu. Przy szybszym i przy jezdzie prosto jest cisza. Sprawdzane byly hamulce i wszystko jest ok. A wiec co moze byc przyczyna takiego efektu dzwiekowego przy skreacaniu? Cos z mostem, walem, uklad roznicowy? Bede wdzieczny za oswiecenie amatora
Pozdrawiam

Cytat:
gdy skrecam z tylu autka dochodzi buczenie. Jakby popona tarla o cos. Dzieje sie to tylko przy wolnym skreacaniu. Przy szybszym i przy je

to świadczyłoby o usterce mechanizmu różnicowego. czy tak sie dzieje w którą stronę byś nie skręcał? jeśli tylko przy skręcie w jedna stronę to może też być usterka łożyska koła wewnętrznego.
pozdrawiam

Ja też bym stawiał na łożysko

Buczace tarcia wydobyobwaja sie niezaleznie od kirunku skretu. Dowiedzialem sie ze gdy przelaczam miedzy pozycjami Reves a Drive jest lekkie szrpniecie a powinno by przejscie plynne. Ja nie mam porownania i myslalem ze tak ma byc i basta.
Ile moze wynosic koszt takiego mechanizmu roznicowego lub lozyska w kole wewnetrznym? Pewnie to niezle kwoty

Cytat:
Ile moze wynosic koszt takiego mechanizmu roznicowego lub lozyska w kole wewnetrznym

pisząc koło wewnetrzne miałem na myśli jedno z tylnych kół znajdujące się bliżej osi obrotu auta. podczas skretu bowiem jedno koło jest wewnetrzne, drugie zewnętrzne. skręcając w lewo lewe koło jest wew, a prawe zew. skręcając w prawo jest odwrotnie.
pozdrawiam

Dzieki bracie!!! Jesli to te lozyska, o ktorych piszesz, to bedzie jakos przeboleje, ale jak to jest z roznicowka to sie zalamie
Pozdrowka!

sądzisz że łozyska taniej cię beda kosztować?

Witam miałem podobny problem w e34 też mechaniki szukali sprawdzali, dobrze że kasy nie miałem tego wszystkiego powymieniać aż podszedł mój ojciec popatrzył i okazało sie że to tłumik lata i daje taki odgłosy podczas skręcania.Posprawdzaj dobrze może to naprawde coś innego.

ojciec ma e 36 318 to buczące coś to łożyszko w dyfrze, bylo tak w ty przypadku.

obstawiam, że są to objawy mostu ze szperą.
blokada mech. różn. chyba w 2,5 jest w standarcie, jak nie to mnie poprawcie

Siemka Stary !!!
Moim zdaniem to buczenie ktore słyszysz z tyłu to nic innego ( śmiesznie to zabrzmi )pochodzi ono z przednich łozysk.Miałem tak u siebie-po wymianie ich buczenie ustało.Przy powolnej jeździe,przy ruszaniu ze skręconymi kołami czy to w lewo czy w prawo było słychać ze cos z tyły szumi,buczy no i okazało się ze to łożyska z przodu.Przy jeździe z prostymi kołami żadnego niepokojącego dzwieku nie było.Dźwięk ten jest przenoszony na tył i z tad wydaje sie nam ze to właśnie coś z tyłu.
Jeżeli pomogłem to ciesze sie!
Jeżeli nie to 3mam kciuki przy rozwiazywaniu problemu.
Pozdrawiam

Wielkie dzieki panowie! Wiem juz po trochu na co zwrocic uwage. Opis sytuacji i objawow pasuja z porada o wadliwych lozyskach w przednich kolach. Jak tylko uzbieram kapuste na czesci to podwijam rekawy i do roboty ... Oczywiscie po zlokalizowaniu usterki i jej pomyslnym wyeliminowaniu powiadomie.
THX again!
Pozdrawiam