Szarpanie przy dodawaniu gazu w dieslu 1,8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam escorcika juz od 97 roku i od jakiegos czasu gdy puszcze gaz i za chwile dodam znowu to silnik tak jakby sie dławi i strasznie szarpie. podejrzewam chyba pompe ale nie jestem pewien w 100%. mial kiedys ktos takie cos?? dodam jeszcze ze to najbardziej odczuwalne jest na nizszych biegach.

Ja mam dokładnie to samo.

z tym że mam 1.8D ale 1991.

Nie mam pojęcia co z tym zrobic, więc też bym prosił kogoś doświaczonego o jakąś radę.

Heh wyciągam post na wierzch.

Może komuś coś wpadło na ten temat do głowy.

bo szarpie i szarpie a końca nie widać :/

mam podobny prolbem, ale chodzi o mkV.

Kiedy wciskam mocno gaz, to poczatkowo nic sie nie dzieje. Dopiero po chwili czuje takie szarpniecie i przyspieszenie. jak to zlikwidowac? Chcialbym aby w momencie wcisniecia gazu w podloge czuc bylo przyspieszenie.

Byłem dziaij u lekarza od Diesli.

Powiedział że pompa jest idealnie ustawiona i że silnik pięknie chodził.

Powiedział że mam szukać przyczyny gdzie indziej w szarpaniu.

Więc teraz podejrzewm sprzęgło, bo czasem jak dam na jedynkę i trzymam na sprzęgle to mi silnik telepie się a czasem nie, wieć może sprzęgło mi siada że mi szarpie ??

Co o tym myślicie ??

No u mnie przed wymiana sprzęgła szarpało. Potem mi sie rozleciała tarcza. Wymieniłem tarcze i łożysko i dajej szarpie.
Silnik 1,8 Diesel 1996 rok a skrzynia chyba 1994

Cytat:
2004-12-09 17:42:50, adam_84 pisze:
No u mnie przed wymiana sprzęgła szarpało. Potem mi sie rozleciała tarcza. Wymieniłem tarcze i łożysko i dajej szarpie. Silnik 1,8 Diesel 1996 rok a skrzynia chyba 1994

No to musimy coś zrobić z tym szarpaniem

U mnie szarpało tak od okoł0 1500 do 1800 obrotów. Kilku mechanikaów na to patrzyło i nic. Wyzmyśłali różne rzeczy naet i podzuski silnika chcieli mi wymieniać. Dopiero jeden znajomy doradził aby przestawić ciśnienie wtrysku paliwa (zaworek na pompie wymaga wymontowania). Teraz jest super, szarpanie znikło.

Cytat:
2004-12-04 09:36:58, rafal_lodz pisze:
... Chcialbym aby w momencie wcisniecia gazu w podloge czuc bylo przyspieszenie.

też bym chciał

lukaszo może jakieś foto, albo schemacik? co prawda u mnie problem nie występuje, ale chętnie poszerze swą wiedze.

Tylko i wyłącznie kompleksowa regulacja pompy. Problem tkwi w ciśnieniu lub czasie wtrysku.

Cytat:
Byłem dziaij u lekarza od Diesli.

Powiedział że pompa jest idealnie ustawiona i że silnik pięknie chodził.

Powiedział że mam szukać przyczyny gdzie indziej w szarpaniu.

Od dzisiaj zamiast lekarz mów do niego konował.

A ja sie tyle męczyłem z tym "szarpaniem". A wystarczyło lepiej poszykać na forum. Czyli musze podjechac do mechanika zeby wyregulował mi pompe Mam nadzieje, że to pomoze bo juz poduszki wymieniłem i silnik jest sztywniejszy ale szarpie dalej. Pozdrawiam! Napisze jak uda mi sie to zlikwidowac.

Należy wyregulować dawkowanie paliwa na pompie(zmniejszyć)Powinno być OK