Wymiana płynu z układu wspomagania - Astra F

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w Astrze F wymienić płyn wspomagania? Nigdy tego nie robiłem i mam wrażnie, że jest juz do wymiany.Kolor płynu CZARNY.
Mam poza tym dziwne objawy zawsze na zimnym silniu.Nim samochód się rogrzeje mam lekkie luz w kierownicy.Mija 10 minut i wszystko jest OK .Podejzewam, ze może być coś z płynem....mam nadzieje, ze nie maglownica.( luzów brak)

witam .No wiec tak wymiana płynu we wspomaganiu przebiega nastepujaco poniewarz nie ma zadnego korka spustowego wiec odkrecamy wezyk i spuszczamy płyn ze zbiorniczka odpalamy aytko i krecimy kierownica a płyn automatycznie sam sie wylewa pod wpływem cisnienia wypycha płyn na zewnatrz z odkreconego werzyka potem zakrecamy werzyk i nalewamy płyn do zbiorniczka odpalamy autko i krecimy kierownica by odpowietrzyc układ bo nastepuje to automatycznie(nalezy pamietac by wlew był otwarty czyli bez korka po tym jak płyn nam ujdzie do dalszych przewodów i papy dolewamy płynu i zakrecamy korek i jest wszystko si

miłej wymiany robi sie to w granicach 20 min

PS. jak byłem w warsztacie to powiedziano mi ze płynu we wspomaganiu sie nie wymienia buhahaha tylko dolewa totalna bzdura ja u siebie wymieniłem

a i jeszcze jedno nie dokrecaj za mocno wezyka do zbiorniczka bo jak ja dokreciłem to pekł zbiorniczek i miałem nielada problem

Wymieniałam płyn według instrukcji otrzemanych w Październiku.

Znajdziesz je przegladając posty według autora SONKA.

Płynu wchodzi niecały litr. Orginalny jest pomarańczowy i mozna go dostać tylko w serwisie.
Zato w każdym jednym sklepie mozesz dostać czerwony. Ja taki wlałam i jest O.K.

Kup truche więcej płynu do przepłukania instalacji bo umnie zamiast płynu okazało się że jest kisielek więc wlanie nowego bez przepłukania nie wiele by zmieniło.

Pozdrawiam SONKA.

co to jest "werzyk" ?

Dzięki Panowie.
Zrobię to