Cytat:
|
2004-11-15 13:52:37, czecho pisze:
... jak wyjadę na trasę a jadę na LPG i mam 100km/h przez jakiś czas (powiedzmy 15 minut) i potem wyrzucę na luz, to obroty utrzymują sie w okolicach 1200 obr/min
|
|
Mam to samo w VW Golf III, pisałem o tym tutaj, ale nikt nie wie co sie dzieje.
Od mechanika uslyszalem opinie, ze moze sie zacinac cos w okolicach przepustnicy i ona sama trzyma wtedy podwyzszone obroty, ale jakos nie che mi sie w to wierzyc.
Czy te utrzymujace sie obroty pojawiaja sie tylko na rogrzanym silniku, czy tez na zimnym ?
Cytat:
|
po za tym jak przełączę wtedy na benzynę samochód gaśnie i nie chce odpalić (gdy jeżdżę po mieście mogę się przełączać między benzyną a LPG kiedy mi się podoba i nic się nie dzieje).
|
|
Ja mam taki objaw jak silnik jest cieply, tym bardziej jak jest za cieply (jazda w korku ...) - u mnie to prawdopodobnie problem z emulacja sondy - nie mam emulatora

- i komputerek od benzyny sie nieco gubi po jezdzie na gazie.
Cytat:
|
ale na benzynie nadal silnik nie chce pracować. dopiero po wyłączeniu silnika i odczekaniu ok. 5 minut wszystko jest git...
|
|
Tak jak u mnie: wylaczenie zaplonu powoduje odlaczenie zasilania komputera silnika, po kilku minutach sie resetuje i mozna jechac.
U mnie sie poprawilo po regulacji mieszanki na gazie, ale nie do konca: wciaz komputer dziwnie sie zachowuje po przelaczeniu z gazu na benzyne. IMO to moze byc "grubsza sprawa" ...
Czas pokaze co bedzie sie dzialo u mnie - niedluga jade do mechanika (jak w ogole uruchomie to moje padło hyhy).
Pozdrawiam