Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-15 18:14:45 Witam,
jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem płyn hamulcowy w Omie B '96, 180 kkm przebiegu i niestety po około 1 -2 tygodni pedał hamulca zaczął mocniej wpadać (hamowało przed samym końcem). Pojechałem na odpowietrzenie, jednak okazało się, że nie ma ciśnienia płynu na obydwu tylnych kołach - co oznaczało, że hamowałem tylko przodem. Wyrok - uszczelka na przewodach do tylnych kół - ponoć "łapie" powietrze. Mechanicy powiedzieli, że to przez nowy, bardziej żrący płyn hamulcowy. Stary płyn nie wiem ile miał - auto mam od 28.09.2004. Niestety nigdzie nie mogę dostać zestawu naprawczego i co gorsza - pompy zamiennika do wersji z silnikiem X30XE. W ASO powiedzieli: 1080 PLN ![]() ![]() Jestem załamany ![]() Dla tych którzy chcą wymienić płyn - może warto go najpierw sprawdzić (są specjalne próbniki), choć zaleca się co 2 lata. Może zna ktoś z Was jakikolwiek sklep, do którego mógłbym zadzwonić. Byłbym wdzięczny. W grę wchodzi cała Polska. Z góry dzięki za jakiekolwiek info. pozdrawiam |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-11-15 19:28:07 adres najlepszego sklepu oplowskiego w krakowie:
Gremar. Autoserwis. Części zamienne do Opla (0-12) 634 14 60 30-016 Kraków, Władysława Łokietka 39 pow.m. Kraków, woj.małopolskie - godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8:30-18 sobota: 8:30-13 jak nie odbiera nie przejmuj sie tylko próbuj dalej - gość jest sam w sklepie i jak ma kolejkę to nie reaguje na telefon postaram sie też poszukać we własnym zakresie [ wiadomość edytowana przez: robert_kraków dnia 2004-11-15 19:53:59 ] |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-15 21:53:18 super, każdy kontakt jest dobry, jutro podzwonię.
Jak znajdę coś to napiszę. Szukałem też dużo adresów z internetu. Jest tego trochę. Zobaczymy. dzięki i pozdrawiam. |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-11-15 23:50:34 Opel - Kruk Wrocław
ul. Łęczycka 22b 071 355 82 18 podobno mają wszystko, po niezłych cenach i jak się dobrze pogada to wysyłają. |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-16 18:03:17 Witam,
dziś obdzwoniłem wszystkie adresy polecane na LOB oraz OKP z całej Polski - około 15. Wszyscy (łącznie z podanym Opel Kruk) mówili to samo - brak zamienników, mogą sprowadzić oryginał za... 1000 PLN, czyli prawie tyle samo co w ASO. Jak na razie to u mnie lokalnie gość powiedział 750, chyba nie będę miał wyjścia. Ta sama pompa jest w 2.5 V6 benzyna jak i 2.5 TD. pozdrawiam, |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-11-16 19:04:34 z tymi zamiennikami to nie do końca tak. dzisiaj byłem w największej hurtowni w krakowie - stachura ta co się spaliła w lecie - i dowiedziałem się że takie pompy robi bosch, delphi, i jeszcze dwaj producenci nie spamiętałem. niestety nikt nigdy nie zamawiał tej części w hurtowni dlatego nie jest znana jej cena. można sprowadzić na zamówienie ale trzeba wtedy kupić. mam tam 30% upustu jednak gdy nie znam ceny nie mogę polecić Ci zakupu. dla siebie bym kupił bo i tak tańszej w krakowie nie znajdę. jest jeszcze jedna deska ratunku - osiedlowy sklepik motoryzacyjny. gość kilka razy uratował mnie załatwiając najdziwniejsze część, podobno nigdzie nie dostępne. wstrzymaj się do jutra, wieczorem powienienem coś dokłądniej wiedzieć. |
![]() xamsa Opel Omega B Caravan Stalowa Wola | 2004-11-16 19:09:33 Sprobuj jeszcze tutaj sie dowiedziec
"Sprzedaz czesci zamiennych marki OPEL" Boleslaw i Rafal Zywinscy Bielsko-Biala ul.Dygasinskiego 8 033 814-31-82 http://www.zywinski.bielsko.com.pl |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-16 21:54:39 Odpowiem każdemu z Was osobno:
robert_kraków: jeśli możesz sprawdzić tą cenę, to bardzo bym prosił, jak mi ją podasz i będzie sensowna, to dolożę od siebie "na flaszkę" (dobrą) za Twoją fatygę i poproszę Cię o zakup jeśli Ci to odpowiada. Jestem w stanie podjechać do KRK jeśli zajdzie taka potrzeba. Czekam z niecierpliwością do jutra. xamsa: dzwoniłem do tej firmy oraz do jeszcze jednej w BB. Nie wiem czy to w tej czy w tej drugiej powiedzieli mi, że mają uzywaną za... 300 PLN. To trochę dużo jak na używkę, więc się raczej nie zdecyduje. KT3: Tak, mam ABS. Wiem że wymieniano mi ten płyn metodą ciśnieniową, więc nie trzeba było odpowietrzać, ale z tą kolejnością - to zupełnie nie zwróciłem uwagi - bo tego nie wiedziałem. Niestety warsztat w którym to robiłem to taki sobie zwykły warsztacik od oleju. Przez około 500 - 1000 km było dobrze po wymianie. Dziś zdałem wóz na wymianę końcówki drążka kierowniczego do ASO, poprosiłem ich, żeby rzucili okiem na te hamulce i wydali swój werdykt. Zobaczę jutro... Wielkie dzięki za wszelkie info - będę na forum LOB jutro około 22.00. pozdrowienia. |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-11-17 20:12:51 pompa się szuka. mam dostać dokładną cenę w dniu jutrzejszym czyli czwartek. jak będę wiedział to pozwolę sobie zadzwonić. |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-17 23:10:51 Witam,
Wczoraj byłem w ASO w innej sprawie i przy okazji poprosiłem ich, aby oni wypowiedzieli się na temat przyczyny braku hamulców na tył. Wczoraj kierownik serwisu w garniturze, powiedział, żebym nie robił sobie nadziei, że obajwy mówią same za siebie - pompa i że jest to jak najbardziej klasyczny przypadek. Dziś odbierając auto, gość z serwisu poprosił mnie abym sobie usiadł, bo nie ma dobrych wieści (bał się że się przewrócę z wrażenia) i powiedział, że pompa jest dobra, a przyczyną braku hamulców jest coś związane z ABSem (ale nie pamiętam dokładnie co), bo najpierw powiedział mi cenę: około 4000 !!!! Ja totalnie załamany opowiedziałem historię o możliwej partackiej wymianie płynu w zwykłym warsztacie, a oni powiedzieli, że istnieje szansa, żeby zrobić wymianę od nowy płyn zgodnie z procedurą Opla i że może się okazać zapowietrzenie układu. Zdziwiłem się, ale on mówił, że przy wymianie płynu coś się robi na kompie, przy włączonym silniku. O zgrozo ![]() Żebym ja o tym wcześniej wiedział, nigdy nie sądziłem, że takie ceregiele są przy wymianie płynu. W poprzednim aucie (mitsubishi Carisma 1.8 GDI z 2001 roku) też był ABS, też tak samo "partacko" mi wymieniali płyn i było wszystko OK. Ostateczny wyrok zapadnie w sobotę, więc wtedy będę wiedział na 100% co mam do wymiany. robert_kraków, jak możesz sprawdź mimo wszystko tą pompę, nigdy nie wiadomo. Ale odpowiem dopiero w sobotę. Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc. pozdrawiam |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-11-18 13:59:15 pompa jest dostępna na drugi dzień po zamówieniu. niestety cena wynosi 790 zł oczywiście z rachunkiem. tańszej nie jestem w stanie załatwić
|
rasek LOB SYMPATYK Ω BFL AUTOMAT ... Warszawa | 2004-11-20 11:47:08 Witaj,
ja kupuje części jak poniżej, gościu zna się na rzeczy i ma bardzo dobre ceny. Radzę skontaktuj się z nim. ul.Świebodzińska 19 60-162 Poznań Telefon: 0501587878 lub 2447800. www.stachowiak.pl e-mail: firma@stachowiak.pl |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-11-20 13:52:33 Kristo, nie wiem co oni ci nabredzili, ale to jest dla mnie jakiś piramidalny kwas i ściema.
Ciśnienie w układzie załatwia pompa hamulcowa i koniec. Resztę obsługuje komputer i czujniki ABS, ktore oczywiście połączone są pompą hamulcową. Jeśli pompa nie podaje ciśnienia to jest jednoznaczne, wymaga naprawy lub wymiany. Gdyby był zwalony komp ABS-upo prostu nie działałby i tyle. Jedyne co mi się wydaje jeszcze w miarę logiczne, to np zwalony korektor hamowania kół tylnych, ale skoro masz ABS, to go nie ma. Na twoim miejscu sprawdziłbym, jaki ciśnienie daje pompa w trakcie odpowietrzania, poza tym, odpowietrzyłbym samą pompę, z doświadczenia wiem, że czasem trudno jest wypchnąć powietrze z przewodów, na ogół są pozałamywane coby je upchnąć w podwoziu i pęcherzyk powietrza może się gdzieś zagnieździć dość skutecznie Powodzenia i nie łam się, Janusz |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-21 12:50:29 Witam Was,
wczorajsza wizyta w ASO była dla mnie dużym zaskoczeniem. Powiedziałem im na czym sprawa polega i jeszcze raz sprawdzono mi ten układ i jednoznacznie powiedzieli, że pompa. Gość mówił "sprawdzałem przy samej pompie, nie ma w ogóle ciśnienia na koła tylne". Co najlepsze - nie skasowali mnie za usługę, a szukali dość długo. Ja się niestety nie znam, ale to co Janusz napisał ma w sobie logikę, a myslałem, że jest coś takiego jak siłownik ABSu, który może ograniczać siłę hamowania. Ale sprawa jest przesądzona - kupuję pompę. Sprawdzę jeszcze jutro adres od raska i mojego jednego mechanika (u mnie ktoś mówił coś o 750) a jak nie będzie to skontakuję się z Tobą - robert_kraków. Wielkie dzięki za okazaną pomoc i wspracie. pozdrawiam, |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-11-25 13:31:16 Robercie, wielkie dzięki za chęć pomocy, udało mi się na szczęście za dokładnie tą samą cenę załatwić u jednego mechanika.
Dam znać po wymianie jak chodzi fura. Sorki za kłopot i pozdrawiam, |
![]() kristod76 Omega'96 Sedan MV6 Zawiercie | 2004-12-22 19:58:11 Witam,
ostatnio mnie nie było, dopiero w ostatnią sobotę pompa została wymieniona i wszystko jest już OK. Podsumowując... jednak to była pompa hamulcowa. pozdrawiam, |
rw12 MV6 lodz | 2004-12-22 22:34:49 lodz:
42 683-04-91 42 684-61-81 |