MotoNews.pl

Przestroga - pompa hamulcowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem płyn hamulcowy w Omie B '96, 180 kkm przebiegu i niestety po około 1 -2 tygodni pedał hamulca zaczął mocniej wpadać (hamowało przed samym końcem). Pojechałem na odpowietrzenie, jednak okazało się, że nie ma ciśnienia płynu na obydwu tylnych kołach - co oznaczało, że hamowałem tylko przodem.
Wyrok - uszczelka na przewodach do tylnych kół - ponoć "łapie" powietrze. Mechanicy powiedzieli, że to przez nowy, bardziej żrący płyn hamulcowy. Stary płyn nie wiem ile miał - auto mam od 28.09.2004.

Niestety nigdzie nie mogę dostać zestawu naprawczego i co gorsza - pompy zamiennika do wersji z silnikiem X30XE. W ASO powiedzieli: 1080 PLN

Jestem załamany

Dla tych którzy chcą wymienić płyn - może warto go najpierw sprawdzić (są specjalne próbniki), choć zaleca się co 2 lata.

Może zna ktoś z Was jakikolwiek sklep, do którego mógłbym zadzwonić. Byłbym wdzięczny. W grę wchodzi cała Polska.

Z góry dzięki za jakiekolwiek info.

pozdrawiam

adres najlepszego sklepu oplowskiego w krakowie:

Gremar. Autoserwis. Części zamienne do Opla
(0-12) 634 14 60

30-016 Kraków, Władysława Łokietka 39
pow.m. Kraków, woj.małopolskie

- godziny otwarcia:
poniedziałek - piątek: 8:30-18
sobota: 8:30-13

jak nie odbiera nie przejmuj sie tylko próbuj dalej - gość jest sam w sklepie i jak ma kolejkę to nie reaguje na telefon

postaram sie też poszukać we własnym zakresie

[ wiadomość edytowana przez: robert_kraków dnia 2004-11-15 19:53:59 ]

super, każdy kontakt jest dobry, jutro podzwonię.

Jak znajdę coś to napiszę. Szukałem też dużo adresów z internetu. Jest tego trochę. Zobaczymy.

dzięki i pozdrawiam.

Opel - Kruk Wrocław
ul. Łęczycka 22b
071 355 82 18
podobno mają wszystko, po niezłych cenach i jak się dobrze pogada to wysyłają.

Witam,

dziś obdzwoniłem wszystkie adresy polecane na LOB oraz OKP z całej Polski - około 15. Wszyscy (łącznie z podanym Opel Kruk) mówili to samo - brak zamienników, mogą sprowadzić oryginał za... 1000 PLN, czyli prawie tyle samo co w ASO. Jak na razie to u mnie lokalnie gość powiedział 750, chyba nie będę miał wyjścia. Ta sama pompa jest w 2.5 V6 benzyna jak i 2.5 TD.

pozdrawiam,

z tymi zamiennikami to nie do końca tak. dzisiaj byłem w największej hurtowni w krakowie - stachura ta co się spaliła w lecie - i dowiedziałem się że takie pompy robi bosch, delphi, i jeszcze dwaj producenci nie spamiętałem. niestety nikt nigdy nie zamawiał tej części w hurtowni dlatego nie jest znana jej cena. można sprowadzić na zamówienie ale trzeba wtedy kupić. mam tam 30% upustu jednak gdy nie znam ceny nie mogę polecić Ci zakupu. dla siebie bym kupił bo i tak tańszej w krakowie nie znajdę. jest jeszcze jedna deska ratunku - osiedlowy sklepik motoryzacyjny. gość kilka razy uratował mnie załatwiając najdziwniejsze część, podobno nigdzie nie dostępne. wstrzymaj się do jutra, wieczorem powienienem coś dokłądniej wiedzieć.

Sprobuj jeszcze tutaj sie dowiedziec

"Sprzedaz czesci zamiennych marki OPEL"
Boleslaw i Rafal Zywinscy
Bielsko-Biala
ul.Dygasinskiego 8
033 814-31-82

http://www.zywinski.bielsko.com.pl

Witaj! Wnioskuję że posiadasz ABS. Ostatnio dowiedziałem się że technika odpowietrzania układu z ABS-em jest trochę inna niż zwukłych. a mianowicie podczas odpowietrzania należy przekręcić kluczyk w stacyjce celem podania zasilania na układ ABSU a samo odpowietrzanie zaczynamy od koła najbliżej znajdującego się przy pompie a nie tak jak w samochodach bez systemu ABS od kola położonego najdalej od pompy. Jeżeli tak to było robione to ok. A i jeszce jedno. Sprzęgło jest prawdopodobnie też sterowane hydraulicznie i należy zwracać uwagę aby podczas wymiany poziom płynu nie był zbyt niski, aby nie zapowietrzyć. To tyle co mi przychodzi do glowy. Jeżeli popełniłem jakąś gafę to sory ale mam automata.

Odpowiem każdemu z Was osobno:

robert_kraków:
jeśli możesz sprawdzić tą cenę, to bardzo bym prosił, jak mi ją podasz i będzie sensowna, to dolożę od siebie "na flaszkę" (dobrą) za Twoją fatygę i poproszę Cię o zakup jeśli Ci to odpowiada. Jestem w stanie podjechać do KRK jeśli zajdzie taka potrzeba. Czekam z niecierpliwością do jutra.

xamsa:
dzwoniłem do tej firmy oraz do jeszcze jednej w BB. Nie wiem czy to w tej czy w tej drugiej powiedzieli mi, że mają uzywaną za... 300 PLN. To trochę dużo jak na używkę, więc się raczej nie zdecyduje.

KT3:
Tak, mam ABS. Wiem że wymieniano mi ten płyn metodą ciśnieniową, więc nie trzeba było odpowietrzać, ale z tą kolejnością - to zupełnie nie zwróciłem uwagi - bo tego nie wiedziałem. Niestety warsztat w którym to robiłem to taki sobie zwykły warsztacik od oleju. Przez około 500 - 1000 km było dobrze po wymianie.

Dziś zdałem wóz na wymianę końcówki drążka kierowniczego do ASO, poprosiłem ich, żeby rzucili okiem na te hamulce i wydali swój werdykt. Zobaczę jutro...

Wielkie dzięki za wszelkie info - będę na forum LOB jutro około 22.00.

pozdrowienia.

pompa się szuka. mam dostać dokładną cenę w dniu jutrzejszym czyli czwartek. jak będę wiedział to pozwolę sobie zadzwonić.

Witam,

Wczoraj byłem w ASO w innej sprawie i przy okazji poprosiłem ich, aby oni wypowiedzieli się na temat przyczyny braku hamulców na tył. Wczoraj kierownik serwisu w garniturze, powiedział, żebym nie robił sobie nadziei, że obajwy mówią same za siebie - pompa i że jest to jak najbardziej klasyczny przypadek.

Dziś odbierając auto, gość z serwisu poprosił mnie abym sobie usiadł, bo nie ma dobrych wieści (bał się że się przewrócę z wrażenia) i powiedział, że pompa jest dobra, a przyczyną braku hamulców jest coś związane z ABSem (ale nie pamiętam dokładnie co), bo najpierw powiedział mi cenę: około 4000 !!!! Ja totalnie załamany opowiedziałem historię o możliwej partackiej wymianie płynu w zwykłym warsztacie, a oni powiedzieli, że istnieje szansa, żeby zrobić wymianę od nowy płyn zgodnie z procedurą Opla i że może się okazać zapowietrzenie układu.

Zdziwiłem się, ale on mówił, że przy wymianie płynu coś się robi na kompie, przy włączonym silniku.

O zgrozo
Żebym ja o tym wcześniej wiedział, nigdy nie sądziłem, że takie ceregiele są przy wymianie płynu.

W poprzednim aucie (mitsubishi Carisma 1.8 GDI z 2001 roku) też był ABS, też tak samo "partacko" mi wymieniali płyn i było wszystko OK.

Ostateczny wyrok zapadnie w sobotę, więc wtedy będę wiedział na 100% co mam do wymiany.

robert_kraków, jak możesz sprawdź mimo wszystko tą pompę, nigdy nie wiadomo. Ale odpowiem dopiero w sobotę.

Jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc.

pozdrawiam

pompa jest dostępna na drugi dzień po zamówieniu. niestety cena wynosi 790 zł oczywiście z rachunkiem. tańszej nie jestem w stanie załatwić

Witaj,
ja kupuje części jak poniżej, gościu zna się na rzeczy i ma bardzo dobre ceny. Radzę skontaktuj się z nim.

ul.Świebodzińska 19
60-162 Poznań

Telefon: 0501587878 lub 2447800.
www.stachowiak.pl
e-mail: firma@stachowiak.pl

Kristo, nie wiem co oni ci nabredzili, ale to jest dla mnie jakiś piramidalny kwas i ściema.
Ciśnienie w układzie załatwia pompa hamulcowa i koniec. Resztę obsługuje komputer i czujniki ABS, ktore oczywiście połączone są pompą hamulcową.
Jeśli pompa nie podaje ciśnienia to jest jednoznaczne, wymaga naprawy lub wymiany. Gdyby był zwalony komp ABS-upo prostu nie działałby i tyle.
Jedyne co mi się wydaje jeszcze w miarę logiczne, to np zwalony korektor hamowania kół tylnych, ale skoro masz ABS, to go nie ma.
Na twoim miejscu sprawdziłbym, jaki ciśnienie daje pompa w trakcie odpowietrzania, poza tym, odpowietrzyłbym samą pompę, z doświadczenia wiem, że czasem trudno jest wypchnąć powietrze z przewodów, na ogół są pozałamywane coby je upchnąć w podwoziu i pęcherzyk powietrza może się gdzieś zagnieździć dość skutecznie
Powodzenia i nie łam się, Janusz

Witam Was,

wczorajsza wizyta w ASO była dla mnie dużym zaskoczeniem. Powiedziałem im na czym sprawa polega i jeszcze raz sprawdzono mi ten układ i jednoznacznie powiedzieli, że pompa. Gość mówił "sprawdzałem przy samej pompie, nie ma w ogóle ciśnienia na koła tylne". Co najlepsze - nie skasowali mnie za usługę, a szukali dość długo.

Ja się niestety nie znam, ale to co Janusz napisał ma w sobie logikę, a myslałem, że jest coś takiego jak siłownik ABSu, który może ograniczać siłę hamowania. Ale sprawa jest przesądzona - kupuję pompę.

Sprawdzę jeszcze jutro adres od raska i mojego jednego mechanika (u mnie ktoś mówił coś o 750) a jak nie będzie to skontakuję się z Tobą - robert_kraków.

Wielkie dzięki za okazaną pomoc i wspracie.

pozdrawiam,

Robercie, wielkie dzięki za chęć pomocy, udało mi się na szczęście za dokładnie tą samą cenę załatwić u jednego mechanika.

Dam znać po wymianie jak chodzi fura.
Sorki za kłopot i pozdrawiam,

Witam,

ostatnio mnie nie było, dopiero w ostatnią sobotę pompa została wymieniona i wszystko jest już OK.

Podsumowując... jednak to była pompa hamulcowa.

pozdrawiam,

lodz:
42 683-04-91
42 684-61-81

No właśnie, są teraz w sprzedaży bardzo różne płyny DOT-4.
Wczoraj mocno oglądałem w Leclercu płyn hamulcowy Castrol syntetyczny DOT4 za około 44 zł/l
Była tylko jedna uwaga, żeby nie napełniać układów w których producent wprost zaleca użycie płynu mineralnego.
Inne płyny DOT-4 kosztują od 10 poprzez 20 zł za litr
Wiecie może, co wlewają w ASO ?
Wg podręcznika pojemność układu hamulcpwego to 0,4 litra
Dowiadywałem się o ceny usług i wymiana płynu w ASO z materiałem to około 100 zł, to samo w Shell autoserv to około 80 zł.
Mam płyn pomierzony i zakwalifikowany jako do wymiany, ale się zastanawiam, czy na zimę warto, na autostrady ani strome zjazdy chwilowo się nie wybieram, a płyn hamulcowy generalnie najlepiej wymieniać po zimnym sezonie.
JaC

Cytat:
Witam, jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem płyn hamulcowy w Omie B '96, 180 kkm przebiegu i niestety po około 1 -2 tygodni pedał hamulca zaczął mocniej wpadać (hamowało przed samym końcem).
Pojechałem na odpowietrzenie, jednak okazało się, że nie ma ciśnienia płynu na obydwu tylnych kołach - co oznaczało, że hamowałem tylko przodem.
Wyrok - uszczelka na przewodach do tylnych kół - ponoć "łapie" powietrze.
Mechanicy powiedzieli, że to przez nowy, bardziej żrący płyn hamulcowy.
Stary płyn nie wiem ile miał - auto mam od 28.09.2004.
Niestety nigdzie nie mogę dostać zestawu naprawczego i co gorsza - pompy zamiennika do wersji z silnikiem X30XE.
W ASO powiedzieli: 1080 PLN
Jestem załamany
Dla tych którzy chcą wymienić płyn - może warto go najpierw sprawdzić (są specjalne próbniki), choć zaleca się co 2 lata.
Może zna ktoś z Was jakikolwiek sklep, do którego mógłbym zadzwonić.
Byłbym wdzięczny.
W grę wchodzi cała Polska.
Z góry dzięki za jakiekolwiek info.