MotoNews.pl

BMW E36 1,6i compact - czy wrato???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jestem na etapie kupna bety 316i comopact. Furka sprowadzona 5 dni temu ze Szwajcarii, ogólnie igiełka, w środku naprawdę zadbana.
Koleżka chce za nią 18.500 gotową do rejestracji.
Wyposażenie: klima, 2xairbag, elektryka, szyber no i nóweczki zimówki.
Nie ma radia, ani alufelg. Normalnie na kołpakach.
Czy wrato ją brać??/
czy ktoś ma już jakieś doświadczenie w użytkowaniu teho modelu.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam i czekam na jakies odpowiedzi.

Nie napisałeś który rocznik tego samochodu a to chyba ważne.Za te pieniądze to 316 z 95 roku powinien kupić, jak sie myle to poprawcie. Powim ci tak jak byłem w niemczech to 316 jest pełno do wyboru i koloru, ja jednakże bym 316 nie kupił ponieważ jest to za słaby śilnik jak dla bmw. Przejdz sie do jakiegoś komisu i przejedz sie choćby 320, zobacz jaka różnica. Z tego co tu czytałem na forum i własnego doświadczenia polecałbym ci jednak zakup 320 lub 325 ze wskazaniem na 325.pozdrawiam

lub ze wskazaniem na M3 tak mozna bez końca przyznam sie ze mam 316 i nie jestem zachwycony osiagami ale co by nie patrzec pali najmniej

No tak. zapomniałem powiedzieć ze rok to 1994r.
Moim zdaniem ten model jest warty tej kasy. Cena benzyny idzie do góry, a liczyc na diesla nie ma co.
Maryo22 - z którego roku masz tą Bejcę 316i i jak ogólnie się sprawuje, po jakim przebiegu???
Cytat:

jfngfjd;j

Witam!

Ja będę miał na sprzedaż 320i (24V, Vanos, 150KM). Rok prod. 1993. Już zarejestrowana.

Pzdr.

No fajnie, tylko że te Twoje 150 koni troszeczkę wychochluje paliwa, zdecydowanie więcej niż 102 konie z 1,6. Ile za nią chcesz i jaki przebieg???
Pzdr.
Narka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Myślę że już w piątek 316i w compactie będzie moja. Jutro wypłacam kaskę i dokonuję transakcji.
Nurtuje mnie tylko dlaczego tak często (po takim małym przebiegu 10, 12tys Km) trzeba wymieniac olej w silniku.
------------------------------------------------------------------------------

Witam
Posiadam takiego compacta wlasnie z silnikiem 1.6 rok 95 przepieg 180 000 jezdze nim co prawda dopiero od 3 miesiecy ale jak na razie nie mam z nim problemow. Moim zdaniem osiagi tego samochodu jak na ten silnik sa zadowalajace zwlaszcza ze compact jest mniejszy i lzejszy od reszty modeli E36 no i przede wszystkim spalanie jest male.

to ze 2.0 ci spali duzo wiecej to nieprawda !!! w 320 nie bedziesz musial tyle gazu wciskac i silnik bedzie chodzic na nizszych obrotach niz w 316 bo jednak zeby w miare dynamiecznie sie poruszac 316 to trzeba trzymac dosc wysokie obroty a za tym idzie wieksze spalanie.

lind ile ci pali twoj oszczedny compact 1,6 m43 bo ja mam taki sam silnik i mi pali 10-12 a to duzo jak na 1,6 mysle ze 2,0 spali podobnie...

Tolo zalezy od stylu jazdy jak jezdze nim normalnie obrotomierz nie skacze po czerwonym polu i w miescie mi spala 9 litrow

ee mowa o spalaniu w mieście to trochę niekonktetna sprawa, można jeździć po mieście głównymi drogami i wówczas wychodzi nieiwele więcej niż w trasie, a można stać 90% czasu w korkach.

Ja mam 320 i w trasie zszedłem do 6.5 l/100km.
Na polskich drogach paliła jakieś 7.5-8 l/100km.
W mieście 10.5 wzwyż.

Temat czy wiekszy silnik oznacza wieksze spalanie był już omawiany na tym forum.

Nawet jeśli 320 pali o ten 1-1.5 l wiecej to i tak to niewielka cena za:
- ciągłą rezerwę mocy
- odgłos 6ciu cylindrów
- dużo wiekszą elastyczność
- mniejsze zużycie silnika

Ale oczywiście 1.6 w e-36 wystarczy, skoro robią np astry z silnikiem 1.2

astra z 1.2 bez sensu chociaz ma to wiecej mocy niz 1,4 8v w astrze 1

ale totalna bzdura to 1.4 (75km) w Octavi 1 !!!! przeciez to spory woz, wiekszy i ciezszy od e36 a montuja tam takie silniczki

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-18 20:27:09 ]

no stary troche sie pomyliłeś octavia waży z tym silnikiem ok 1100kg
a e36 1300kg

octavia 1175-1305 kg z tym silnikiem (rozbieznosc to chyba od wyposazenia zalezy???) a moje 316 wazy dokladnie 1190kg.

przy okazji sie dowiedzialem ze do octavi montowali jeszcze slabszy silnik niz ten 1,4 16v 75km !!! montowali tez 1,4 8v 60km

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-18 23:14:56 ]

Ja swoją BMW 320 E 36 24v Vnos 95 zrobiłem dopiero 1260 km jak wracałem nią z niemiec do domu w niemczech 150-160 jechałem a w Polsce różnie ale średnio 120 jak se spalanie przeliczyłem to sie sam zdziwiłem bo wyszło 8 litrów / 100 km

tolo to ciekawe dlaczego ja ważyłem swoje auto na wadze i wskazało 1392 kg??

tzn jakie wazyles ?? octavie czy e36? jak e36 to z jakim silnikiem??

bo w briefie od mojej 316 jest napisane wyraznie 1190 kg

Witam. Trochę nabawiłem się strachu czytając link o "skur.... ukradli mi furkę w Pruszkowie..."
Czy każdy posiadacz BMW nawet serii 3 musi obawiać się o swoje auto??? Więc, co. Jeśli jestem na zakupach w jednym z hipermarketów w Warszawie, to mam co pięć minut wychodzić i sprawdzać czy auto jest całe????
Jeszcze nie odebrałem samochodu a już zaczyna mi się roić w głowie jakaś chora fobia.
Co wy na to.

ja ważyłem e-36 na wadze na skupie (cyfrowa) a silnik to 1.7 tds

Cytat:
2004-11-20 09:37:48, cjanek pisze:
Witam. Trochę nabawiłem się strachu czytając link o "skur.... ukradli mi furkę w Pruszkowie..." Czy każdy posiadacz BMW nawet serii 3 musi obawiać się o swoje auto??? Więc, co. Jeśli jestem na zakupach w jednym z hipermarketów w Warszawie, to mam co pięć minut wychodzić i sprawdzać czy auto jest całe???? Jeszcze nie odebrałem samochodu a już zaczyna mi się roić w głowie jakaś chora fobia. Co wy na to.

No i po co sie dernerwować nie lepiej kupić se syrenke,albo malucha tego nie kradną,a najlepiej MZK,a co do fobji to bez komentarza

[ wiadomość edytowana przez: BanditenMotorWagen dnia 2004-11-23 22:58:32 ]

Witam klubowiczów.
Już jeżdżę moją 316i w Compakcie. Na pewno wrażenia w BMW serii 5, 7 są w 100% większe ale tutaj w 316i również jest "radość z jazdy".
Pozdrawiam.
Aha. Czy ktoś wie gdzie w 3-ce jest umieszczony filtr przeciwpułkowy??? Strsznie parują mi szyby w środku.
Dzięki, cześć.