Jakie paliwo lejecie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jutro kupuje Esperka...i chciales sie zaptac..jakie paliwo do niego Najlepiej Lać..
Dzieki

Tanie i dobre.

Np. automatyczna stacja Neste

ale mi chodzi jaki rodzaj...98pb...czy co..

Moim zdaniem wystarczy zwykłą najzwyklejszą 95... żadne tam V-Power'y czy inne bzdety... to tylko chwyty reklamowe....
A i tak zapewne będziesz na gazie jeździł, więc do odpalania samochodu niepotrzebne Ci będzie "paliwo lotnicze"...

Według mnie znaczenie ma tylko na jakiej stacji zatankujesz tą najwyklejszą 95-tkę.... bo jeśli zrobisz to na Orlenie... to życzę powodzenia w użytkowaniu silnika... samochód będzie się dławił i gówno z takiej jazdy... jeśli natomiast zatankujesz na Shell'u (gdzie o dziwo 95-tka jest najtańsza) to silnik odwdzięczy Ci się ładną i równą pracą...

Cytat:
bo jeśli zrobisz to na Orlenie... to życzę powodzenia w użytkowaniu silnika... samochód będzie się dławił i gówno z takiej jazdy...

Ja tankuje tylko na Orlenie

Cytat:
Ja tankuje tylko na Orlenie

Biedna Omega !!!

...ja 3 razy na Orlenie w życiu zatankowałem...bo musiałem... bo innej stacji w pobliżu nie było....i za każdym razem silnik dostawał czkawki na tej "wodzie"...NIGDY WIĘCEJ TEGO CPN-U do fury nie wleję....

W moim poprzednim aucie nie miałem gazu - stąd mogę się wypowiedzieć które paliwsko było najlepsze - to na stacjach Aral. Auto najlepiej chodziło i najmniej spalało. Niestety teraz wszystkie te stacje są pod logiem BP, gdzie się zawiodłem.
Wypowiem się natomiast co do gazu. Przestaję lać na prywatnych stacjach i tankuję tylko na Shellu od tej pory... To nie jest jakieś tam subiektywne uczucie - auto śmiga o niebo lepiej - do tego stopnia, że niebawem dygam na hamownię obadać sprawę ( poprzednio było to na ''zwykłym" gazisku. Nie wiem, może ta instalka jest bardziej czuła na jakość gazu.

Jeżdżę co prawda na gazie, więc jakiść cieczy w baku jest dla mnie trudna do stwierdzenia. Ostatnio zalewałem swojego benzynką z stacji Slovnaft (czy jakiś tak). Cena 98 jest taka sama jak 95. Obecnie 3,86 lub 3,85.

OT
Gazik natomiast ostatnio pobieram na Fildorfa (Warszawa), OBOK stacji BP. Na BP jest chyba 2,04, a tam gdzie tankuję 1,91. I naprawdę mają niezły gaz. Między tankowaniami robię ok 185-190km (codziennie), i ciężko jest wyrobić się poniżej 30zl za tankowanie, a ostatnio dwa razy już zdarzyło mi się zejśc poniżej tej kwoty. Średnie spalanie 7,8-8,2l/100km. Stosunek miasto/trasa 1/3-2/3. Prędkośc podróżna 100-120km/h

Lanie do Espero paliwa 98oktanowego ma taki sens, jak zalewanie układu hamulcowego malucha płynem DOT5

Na Orlenie mają dobre paliwo, przynajmniej ja nigdy się nie zawiodłem.

Najtaniej firmowe paliwo można kupić na bezobsługowych stacjach NESTE (jak mówił Zoltar).

Co do gazu Shella, to nie zauważyłem różnicy pomiedzy Powergasem, a dobrym prywaciarskim LPG, więc wnioski mam takie jak w reklamie DOSI

W moim przypadku nie sprawdziły się też pogłoski o fatalnym paliwie na stacjach Auchaun i Geant.

Lałem tam do Poldka paliwo przez dwa lata (wtrysk BOSCH'a) i BEZ problemów.

Ja równierz tankuję wszedzie paliwo oprocz benzyniarskich prywatnych stacji , tylko i wyłącznie 95Pb. Najczęściej i to ze względu na wygodę tankuję na NESTE24 bezobsługowe. Gaz tankuje na znanych mi stacjach prywatnych ponieważ uważam że na BP, ORLEN i innych patronackich stacjiach gaz wcale nie jest lepszy a napewno jest droższy

Witam.
Jeżdżę wyłacznie na benzynie(brak instalacji gazowej) i to na 98Pb.
Dlaczego? A dlatego, że silnik znacznie ciszej pracuje i trochę mniej pali. Najczęściej tankuję na Neste ale ostatnio dwa razy zatankowałem straszny szajs. Myślę, że nie ma reguły - na tej stacji benzyna dobra a na tej zła. Zależy to wyłącznie od dostawy, a raczej od dostawcy. Jak słyszę o tych przewałach z Orlenem(Dobrzyń) to właściwie nie wiem na czym my jeździmy
Kobar

Tylko i wylacznie PB 98 albo V-power reacing 99. Esperak na byle czym jezdzil niebedzie. Jest odczowalan roznica miedzy 98 a 95 i nikt mi niepowie. Tankuje na bezobslugowych Neste u siebie na stacji JET albo na shelu. Orlen to syfff

Ja to leje w siebie jak tylko mam za co, zazwyczaj jakiś browarek MADE IN POLAND

Tylko nie Kipera za 1.69 gr :d

Cześć.

Skoro temat ma charakter statystyczny, to i ja pozwolę sobie dołączyć do badanej próbki
Otóż najczęściej tankuję na Nestle a to tylko dlatego że tam paliwo jest najtańsze. Jakoś nie pociągaję mnie breloczki i długopisy w zamian za to, że kupię paliwo za 2000 PLN
A co do Orlenu ... nigdy sie nie zawiodłem. Unikam za to jednoznacznie nieciekawie wygladajacych, niezrzeszonych stacji gdzieś na trasie. Jak ewentualnie jestem postawiony pod ścianą tankuję tam za 10 zł i jadę szukać czegoś dalej

Pozdrawiam.
Paweł.