Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-17 22:38:57
Moze kabel gdzies nie styka... |
![]() dreX POLONEZ 1,5 GLE radom | 2004-11-17 23:42:46 Podaj wiecej szczegolow dotyczacych usterki.
Czy przy rozlonczenu bendiksu rozrusznik sie nadal kreci???? |
![]() dreX POLONEZ 1,5 GLE radom | 2004-11-18 21:32:21 mongothealien ja wiem co to jest bendix. ![]() ![]() |
![]() mongothealien fiat 126 BIS katowice | 2004-11-19 06:57:56 tak jak pisałem wcześniej:
przy pierwszym odpalaniu jest OK - rozrusznik kręci do momentu odpalenia silnika. jeśli jednak silnik zgaśnie zaraz po odpaleniu - bendix odłancza rozrusznik od koła w silniku przy około 200 rpm czasami nawet wcześniej (rozrusznik kręci wtedy nadal ale "na luzie") |
![]() Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2004-11-19 07:50:01 zużyte sprzęgło jednokierunkowe zębnika (błędnie nazywane bendixem).
zębnik do wymiany. jak już pisali koledzy wyżej, przy okazji warto wymienić tulejki i ewentualnie szczotki. nie wiem jaki ma przebieg roboczy twój rozrusznik, więc warto zaopatrzyć sie przed naprawa w te elementy. |
Cyneq Miłośnik FSO Wrocław | 2004-11-19 10:46:16 To i ja się dopisze...
Mój stary problem powrócił. Ale od początku. jakiś czas temu miałem problem taki, że rozrusznik zamiast kręcić porządnie wydwał odgłos który nazwać mozna "terkotaniem". Widać było ze wał się kręci, dość powoli i z przerwami. Wydaje mi się zę to co się działo w takim wypadku to bendix zamiast porządnie zaczepić koło zamachowe zahcaczał je, a mod dawana przez rozrusznik była za mała żeby przekręcić wałem. Więc siła oporu koła zamachowego powodowął ugięcie sprężyny i cofniecie bendixa i tak na przemian. Stąd terkotanie. Co ciekawe po jednej próbie z terkotaniem od czasu do czasu, nastrępna bywała zupełnie udana - kilka prawidłowych obrotów rozrusznikiem i start. Próbowałęm różnych rozwiązań: - zmieniłem szczotki, przeczyściłem i przesmarowąłem rorusznik, - przy odpalaniu podłączanie kabelka od automatu wprost do aku (bo podejrzewałem styki stacyjki) - znieniłem automat na nowy, w końcu okaząło się że akumulator poważnie szwankuje (peknięcie wyciek elektrolitu). Jeździłem jakiś czas na innym aku - problemów brak. Kolejna teoria to był więc zbyt mały prąd rozruchu z mojego aku. Połatałem swój akumulator, dolałem elektrolitu, dołożyłem przekaźnik do automatu. Były 3 miesiące spokoju. W zeszły piątek zaczęło się znowu. Stwierdziłem ze to mój stary aku mimo reanimacji zdechł. Jakież było moje zdziwienie jak wczoraj, po podłączeniu nowiutkiego aku ze sklepu mam to samo: - kręci chwile bardzo powoli jakby z wielkim oporem, a po chwili - znowu terkotanie. No cóż, szlak cżłowieka trafia. Zanim czwarty raz wymontuje rozrusznik, to chciałbym spytac was o rade: 1. Miał ktos tak i wie co jest grane? 2. Co jeszcze przegapiłem, czego jeszcze nie sprawdziłem? Bo mam jeszcze dwie koncepcje: - bendix jest uszkodzony - chociaż go oglądałem dokładnie, porównywałem nawet z nówką w sklepie - pracują ("w rękach") tak samo - no, może nowy ma nieco twardszą spręzyne. Aczkolwiek stopień "wyślizgania" zębatek mojego jest raczej niewielki. - coś mam z masą, i to jest jednak sprawa zbyt małego prądu. Aczkolwiek kawał metalu między minusem a szpilką kolektora wydechowego ostatnio nie pomógł. Z masą coś pokombinuje jeszcze na stałe, z bendixem trudniej (wydanie w ciemno 40 zł to do doopy interes, zwłaszcza że już tak było z automatem). Radzcie, panowie (i panie?) |
![]() Strohs Polonez Caro 1,6 GLI Sandomierz | 2004-11-19 10:57:52 Tulejki sprawdziłeś ???. Jak jest luz pomiędzy nimi lub wałkiem to od razu je wymień. Wystąpienie zbyt dużego luzu powoduje koszenie wirnika = znacznie większe opory uruchamiania a w krańcowym przypadku spalenie rozrusznika. |
Cyneq Miłośnik FSO Wrocław | 2004-11-19 11:11:11 Tulejki mają luz ale dość niewielki. Zresztą bieg luzem (bez automatu - zwarcie czymś plusa rozrusznika z plusem automatu) jest szybki i bez zacięć.
Ale czy luz tulejek dawałby takie objawy? W jaki sposób? Coś nie mogę sobie wyobrazić. Co do tulejek - może je zrobie, tylko jak skutecznie wypirdzielić stare?? |
Cyneq Miłośnik FSO Wrocław | 2006-01-11 16:18:48 He, trup z szafy. Ale sam się wkurzam jak ludziom się udaje rozwiązać problemy i wątek umiera, a nie piszą jakie bło rozwiązanie.
u mnie proste i tanie. Kabelek od masy. Żeby sie nie piescić z włażeniem pod podłużnice, dałem miezy budę a kolektor wydechowy. Tylko trzeba kupić taki dłuższy, od malucha (całe 6 zł). |