Wyciek plynu chlodniczeg ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam zaobserwowalem ubytek plynu chlodniczego.
Przejrzalem wszystkie weze i sa suche. ale zobaczylem struzke plynu bardzo waska na bloku silnika tak z przodu. po stronie pompy wspomagania. Silnik dziala raczej ok i rowno, chmury nie zostawiam za soba. Czy to uszczelka czy pompa wody cieknie ?? a MOZE COS INNEGO ??

pompa wody jest tak zrobiona że jeśli się kończy - np. uszczelnienie - to przez mały otworek w jej obudowie zaczyna cieknąć płyn. sprawdź skąd dokładnie leci płyn jeśli to pompa to czas najwyższy na wymianę i przy okazji można też zrobić rozrząd. wo września 1992 roku rozrząd jest napinany pompą wodną później napinaczem - rolką

Cytat:
2004-11-18 14:13:02, robert_kraków pisze:
pompa wody jest tak zrobiona że jeśli się kończy - np. uszczelnienie - to przez mały otworek w jej obudowie zaczyna cieknąć płyn. sprawdź skąd dokładnie leci płyn jeśli to pompa to czas najwyższy na wymianę i przy okazji można też zrobić rozrząd. wo września 1992 roku rozrząd jest napinany pompą wodną później napinaczem - rolką

Ja mam omesie 91 wiec napinanie bedzie pompa, Najgoresz jest to ze rozrzad byl niedawno robiony

to nie ma nic do znaczenia a właściwie to odwrotnie ma.

nie ma znaczenia ponieważ rozrząd w żaden sposób nie ucierpi podczas wymiany pompy. poprostu napinasz nią ponownie pasek i po robocie.

ma znaczenie poniewż podczas wymiany rozrządu powinno się zdemontować i ponownie uszczelnić pompę w jej osadzeniu i to właśnie może być przyczyna twojego wycieju. ktoś kto robił rozrząd "naruszył" poprzednie osadzenie pompy podczas napinania paska i tak zostało

Obserwowalem ten wyciek i widac go tylko na zimnym silniku, jak jest cieply to pluyn paruje i nic. Dzis wjade na kanal i po obserwoje...

Na 90% przyczyn wycieku powinieneś szukać w oringu pod pompą którą nacągany jest u Ciebie pasek.. Miałem to samo.. niestety! Podwójna robota no ale jeśli ktoś by wiedział od razu by zrócił uwagę

wlasnei przegladalem ksiazke i pompa wody najduje sie niezej niz wyciek wiec to raczej nie ona. Wyglada to tak jakby cos lecialo z od spodu zamocowania wentylatora. Wyglada to tak ze w pierszym momencie myslalem ze to spod glowicy leci ale strozka jest za bardzo skupiona i waska z reszta sam nie wiem juz wszyssto jest mozliwe. narazie to jest moj 3 samochod i a w kazdym ostatnim robilem uszczelke i glowice wiec sie nie zdziwie jak to to samo ..

juz wiem co to cieklo, poprostu puszcza uszczelka obudowu termostatu w miejscu laczenia sie z glowica... Niestety nie odejdzie sie bez zciagania rozrzadu
pozdrawiam