Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-11-18 22:38:35 Witam.
Kilka dni temu byłem na myjni ręcznej i po myciu auta kazałem umyć szyby od wewnątrz. Gość który to robił zaczepił szmatą o zacisk ogrzewania tylnej szyby i urwał go ![]() Czy ktoś z Was wie co z tym można zrobić i gdzie? Kobar |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-11-19 12:00:40 ...a mi podczas foliowania tylnej szyby tak przerwali niefortunnie którąś nitkę, że całkowicie pozbawili mnie ogrzewania na całości...
byłem u elektryka i powiedział że napięcie na kabelkach jest, czyli prąd do szyby dochodzi, ale sama szyba się nie grzeje wogóle... no i tak już 3 lata jeżdżę... ![]() |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2004-11-19 14:05:26 No to chyba przylepić ten cypileusz do szyby na jakiś dobry klej, który złapie plastik i szkło i samą ścieżkę spróbować połatać lakierem do reperacji ścieżek elektrycznych. Zresztą naprawa ścieżek jest opisana w książce Espero więc tym opisem trzeba się chyba kierować. Lutować raczej sie tam nie da.
Jeżeli napięcie dochodzi do szyby a szyba nie grzeje w całości to albo są przerwane wszystkie scieżki jednocześnie (niezwykły pech - czyba że przy przyciemnianiu szyb klient pojechał po szybie nożykiem do tapet i przerwał wszystkie ścieżki), albo jednak coś nie styka na złączce, albo ścieżka jest przerwana w całości zaraz przy złączce. Trzeba poprostu mierzyć napięcie między jednym ze styków a ścieżką ogrzewania. Wtedy będzie wiadomo czy faktycznie jest napięcie na obwodzie czy tylko na złączkach. U mnie tez cieniutkie jest ogrzewanie tej tylnej szyby. Tak cienkie, że go prawie nie używam bo nie widze sensu a i tak bym się nie doczekał. Zastanawiam się jednak jakie napięcie powinno być na tych zaciskach tylnej szyby. Ja mam około 11 volt. Skoro więc akumulator daje 14 z groszami to nie wiem czy coś jest nie tak z napięciem czy tez jest ono specjalnie obniżone. Podwyższenie napięcia spowodowałoby chyba szybsze nagrzewanie, ale czy i wyższą temperature to już nie wiem. Spadek trzech voltów z kawałkiem jest dziwny. Muszę sprawdzić kiedyś napięcie na włączniku ogrzewania lub tez na bezpiecznikach. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-19 16:29:28 Sprawdzanie na wyłączniku nie ma sensu, gdyż w obwodzie ogrzewania szyby jest przekaźnik.
Podejrzewam, że przyczyna spadku napięcia jest jedna - zbyt cienkie kable instalacji... Tak jak w przypadku wielu kabli w espero |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2004-11-19 16:51:02 Czy komuś dobrze grzeje tylna szyba?(w Espero) i jak to zrobił. ![]() |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-11-19 17:01:28 Mnie grzeje calkiem przyzwoicie, albo jestem malo wymagajacy ![]() ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-11-19 17:29:08 Dla mnie tez dobrze dziala i dzialaja wszystkie nitki ![]() |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2004-11-19 17:50:37 A czy ktoś komu dobrze działa ogrzewanie tylnej szyby mógłby jeżeli ma możliwość sprawdzenia napięcia na tylnej szybie???Chciałbym wykluczyć lub potwierdzić moje podejrzenie zbyt niskiego napięcia na złączkach szyby. Kable wydają się faktycznie zbyt badziewne. |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2004-11-19 21:29:32 Na razie dwie osoby odezwały się którym źle szyby odparowują obie z silnikami 2,0. Czy to norma czy przypadek ? ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-11-19 21:33:09 Mi sie wydaje ze przy duzym silniku szybciej sie nagzrewa samochod czy to niema znaczenia? |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2004-11-19 21:42:40 samochód jak samochód ale tu chodzi o szybę, ogrzewaną elektrycznie ![]() |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2004-11-19 21:42:47 u mnie w 2.0 ogrzeanie tez lypnie dziala ![]() |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-11-20 21:55:20 U mnie do czasu uszkodzenia ogrzewanie szyby działało dobrze.
Takie wady występują w większości aut, a nie tylko w naszych ![]() Kobar |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2004-11-20 22:43:11 Witam.U mnie w 1.8 ogrzewanie tylnej szyby dziala i dzialalo zawsze dobrze (jak jezdzilem jeszcze z poprzednim wlascicielem esperaka) mimo tego,ze jakies 2 lata temu uszkodzily sie 3 nitki ogrzewania (2 u gory i 1 na dole) no i na szczescie przy przyciemnianiu szyb na wakacje nie postarali sie aby ten stan sie pogorszyl (tzn. nie uszkodzili zadnej nitki-chociaz obaw nie mialem bo w tej samej firmie przyciemnialem wczesniej tylna szybe w W 124 i robili to fachowo) |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-11-21 22:27:43 U mnie ogrzewanie działa bez zarzutu. Inna sprawa, że szyby parują szybciej (i odwrotnie - wolniej odparowują), jak jest zapchany filtr kabiny. W moim 1.5 chyba nie ma takowego (czasem liscie mi fruwają z kratek ![]() Pojawiały sie standardowe głosy - ten typ tak ma. Ale jak wyjąłem filtr, to był okrutnie zasyfiony. Wymiana pomogła - jak ręką odjął. Teraz nie paruje. Może w 2.0 (z klimą) jest taki filtr w espero? Pozdr. P. |