| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-01-02 21:57:42 Właśnie dzisiaj dokonała się ta rzecz. Pojechałem do firmy Zerkopol i zamontowałem przód. Ustawienie twardości pozostało fabryczne, przy okazji wymieniłem łożyska McPersonów.
Wrażenia: 1. jest równie komfortowo jak na Sachsach (nie jest bardziej twardo ani bardziej miękko) 2. auto prowadzi się bardzo pewnie na dziurach, nie ma zupełnienie efektu bujania tzn. wpadania w podskoki ..... tłumienie jest takie jak powinno być od początku 3. wyciszyło sie zawieszenie bo amorki nie dobijają na dużych dziurach tylko skutecznie tłumią!!! (działanie progresywne oprócz poduszek gumowych jest tam dodatkowa poduszka gazowa) 4. przy ostrym starcie nie podskakują mi koła tylko po prostu buksują opony!!! 5. zostawiłem w warsztacie 1150zł z montażem.... Przy okazj isprawdzono mi całe zawieszenie oraz wyjęte przednie Sachsy. Amorki są w idealnym stanie ale po prostu nie nadają się do tego typu sprężyn. Pozostaje mi je odsprzedać komuś z seryjnymi sprężynami. Są po przebiegu ok 20 tys. może mniej... (już nie pamiętam) jeszcze na gwarancji chyba ze 4 miesięcznej. Oddam w dobre ręce za 150zł - oba!!!!!!!!!! Pozdrawiam coraz szybszy Maciek [ wiadomość edytowana przez: MaciekGT dnia 2003-01-02 21:58:30 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-01-02 22:46:31 Wiktor
Maciek miał tylko przód na myśli. Bo z tyłu narazie zostawił, zresztą tam planuje wstawić KYB. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-01-03 10:36:17 Mam pytanie do MaćkaGT.
Z ciekawości zadzwoniłem do zakładu (we Wrocławiu) z pytaniem o koszty zmiany amortyzatorów na Bilsteiny w Espero (1.8 '99). Przód: 140zł/szt + 40zł/szt. wymiana, tył: 152zł/szt. + 30zł wymiana a więc komplet z wymianą to 724zł. Skąd ta różnica ? Może wymieniałeś na jakieś "specjalne" ? Przydałoby się dla porównania jakieś oznaczenie kodowe tych amortyzatorów by porównać te same rzeczy. Pozdrawiam wmq@magma-net.pl |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-01-03 15:06:01
Tanio. Z tego co wiem, to Bilstein robi tylko amortyzatory gazowe, ale mogę się mylić. Nie zmienia to faktu, że cena jest kusząca. MaciekGT możliwe, że zamontował specjalne krótsze amory o nazwie "sprint" do swoich krótszych Ventur. Stąd możliwe tak duże różnice cenowe... |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-01-03 17:02:26 Ale dziwna sprawa, ze tylne sa drozsze od przednich. |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-01-03 23:44:04 Co do cen to już mówię, są Bilsteiny serii popularnej (czarne) nierozbieralne robione w tej samej technologi co Sachsy i Kayaby - stąd ich niska cena.
Ja kupiłem serię sport (żółtą) która jest rozbieralna, regulowana i regenrowalna (czyli nieśmiertelna). Wot i cała tajemnica.... Po dwóch dniach jeźdżenia wiem że muszę je usztywnić, jest jak w dobrej serii np. Vectry ale to musi być lepiej.. Ponieważ są tak pieruńsko drobie kupiłem tylko dwa a nie cztery... |