Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() fryzjer OPEL OMEGA B KOMBI warszawa | 2004-11-19 21:26:50 witam kolejny problem mojej automatycznej skrzyni jest następujący :
dziś dzień pełen śniegu postanowiłem sie pobawić guzikiem który jest przy lewarku zmiany biegów oznaczony krzyżykiem nawet działa wyłączyłem jade sobie jade....... a tu jeb!! moje oczy widzą podświetlone wszystkie położenia skrzyni a zawsze sie świeci odpowiednie do położenia czyli jade na drive do świeci sie drive itp. a tu sie świecą wszystkie czasami znikają i zostaje podświetlone położenie np 3 i mryga na zmioane z D ciekawostka jest taka że skrzynia pracuje bez zażutu i co wy na to drodzu klubowicze?? |
![]() kondek omega B cz-wa | 2004-11-19 23:43:08 witam
do wymiany selekcjioner biegow czy jak to tam sie nazywa takie ustrojstwo po lewej stronie skrzyni do ktorego dochodzi wajcha od skrzyni , ewentualnie cos z kablami od tego selekcjinera |
![]() fryzjer OPEL OMEGA B KOMBI warszawa | 2004-11-19 23:53:35 a znasz koszty? |
![]() kondek omega B cz-wa | 2004-11-20 00:06:15 nowka cos ok 800 zł |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2004-11-20 11:27:17 RES ostatnio przerabial ten temat, selektor można regenerować. Skontaktuj się z RESem na priv, napewno dostaniesz kpl. informacji
pozdro 3 ![]() ![]() |
![]() fryzjer OPEL OMEGA B KOMBI warszawa | 2004-11-20 20:32:26 dyskoteka światełek jakby ucichła wyjełem ten układ z lewej strony dzwigni biegów podmuchałem i narazie ok no chyba że za wcześnie sie ciesze ale za to wyskkoczył mi błąd na kompie "AUTOMATIK GETRIEBE" |
![]() fryzjer OPEL OMEGA B KOMBI warszawa | 2004-11-22 20:15:27 i prosze bardzo skrzynia od dóch dni pracuje jak przedtem cuda sie zdażają? ale trzeba słuchać starszych kolegów i sprawdze co pod spodem sie dzieje dzieki pozdrawiam |
![]() TD Caravan Warszawa | 2005-01-03 20:32:30 Opisz w paru głębszych żołnierskich zdaniach, jak to zrobiłeś, bo najwyraźniej będę Cię naśladował ![]() ![]() Czy jakiś kanał wystarczy, bez podnośnika? Jakie narzędzia wrzucić 'na wynos' ?? JaC
|
![]() fryzjer OPEL OMEGA B KOMBI warszawa | 2005-01-03 22:27:42 cześć
no więc tak następnego dnia po widocznych objawach wyjełem selekcjoner(tak chyba sie to nazywa) z lewej strony dzwigni biegów odłączyłem kable rozebrałem to pudełeczko postukałem w nadzieji że to może jakiś zimny lód czy jakoś tak wyczyściłem założyłem i jak rękją odjął |
![]() TD Caravan Warszawa | 2005-01-03 22:34:37 Nie ma to jak rzeczowy, precyzyjny opis, ja się chyba zachlastam ![]() JaC
|
![]() TD Caravan Warszawa | 2005-01-07 01:18:21 Okazuje się, że mieliśmy z Fryzjerem inne rzeczy na myśli, co okazało się po intensywnej wymianie korespondencji na priv.
Pozwolę sobie ją przytoczyć, może ktoś inny kiedyś skorzysta:
[quoteg Dobra, przyjżę się jeszcze raz, bo żadnych układów scalonych nie widziałem - mam rozebrać ten pasek?? Jeszcze szansa, że to bezpiecznik, też muszę sprawdzić. Olczak w Nadarzynie/Kajetanach za regenerację selektora (ale to chyba tego co myślę, że jest przy skrzyni) chce 150 zł Jeszcze do przełknięcia, jakby co... Pozdrówka - JaC [/quote]
Na dziś wiem tyle, że przepala mi regularnie bezpiecznik 10 A od skrzyni, ale w chwili włączenia biegu wstecznego R. No nie dam rady zaparkować bez wstecznego ![]() Szukam jakiegoś kanału czy najazdu czy podnośnika, żeby zajrzeć pod autko i obejrzeć, co tam mogło się np. zamoczyć, być może zejdzie do soboty do Najazdu Warszawskiego ![]() A jak nie dam rady, to wybiorę się do Nadarzyna, chociaż na Spokojną mam zdecydowanie łatwiej dojechać - co polecacie?? ![]() JaC |
![]() fryzjer OPEL OMEGA B KOMBI warszawa | 2005-03-17 15:50:19 ogrzebałem ten post ku przestrodze dla innych!!
kiedyś mi wariował selekcjoner ale sie uspokoiło poróciło jakieś 2 miesiące temu aż do dziś miałem kłopot z selekcjonerem olałem sprawe pomyślałem wymienie i po sprawie dziś jadąc do warsztatu zaczeło śmierdzieć dziwnie ale tylko przy ruszaniu i szarpało dopóki nie wszedł na wyzsze obroty wiec fachowiec wymienił selekcjoner i było wszystko fajnie dopuki nie sprawdził co tak śmierdzi po zdjęciu miski od skrzyni wylał sie piękny czarny olej smród że zżygać sie można popaliło sie to i owo wina selekcjonera podobno bo wkładał kilka biegów na raz pierdoliło sie jednym słowem w komputerze nie wiedział co wrzucać nawet na sterowaniu ręcznym i teraz dowiem sie ile kosztuje taka zwłoka!! za selektor zapłaciłem 300 zł z montażem pozdrawiam wszystkich |
p123 Warszawa | 2005-03-17 17:14:56 Czołem,
Fryzjer, czy możesz jakoś opisac ten smród. Dlaczego pytam, otóż jakieś 2-3 miesiące temu zakupiłem preparat do odgrzybiania klimy. Zapodałem go w kanały i przez pewien czas w aucie śmierdziało makabrycznie pomarańczami. Zapach może być miły ale jego natężenie było obezwładniające. Pogrzałem więc nieco w aucie i jakoś rozeszło się po kościach i tu niespodzianka. Jak już przestało zionąć pomarańczami to pojawił się jakby smród tranu lub jakby oleju. Uznałem że to skutki uboczne, jakiś osad itp i tak pośmiarduje mi co jakiś czas tymi rybami. Jak wyłączę klimę to przestaje. Mam przejechane 285 kkm i oleju w skrzyni nie wymieniałem - bo to różnie gadają ![]() Pozdrawiam Piotr |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-03-18 10:54:28
|
KrzyX Omega B Bielawa | 2005-03-18 16:58:24 tez polecalbym wymienic, moja miala przejechane tylko 180 tys i ja trafilo ( olej czarny i smierdzacy spalenizna) koszt w moim przypadku wyniosl 3k.
wiec radze go wymienic - choc sugeruja ze moze juz nie wyjechac (ASO w moim przypadku ![]() |
p123 Warszawa | 2005-03-18 17:32:06 Hej,
No to powiem Wam Panowie że dowiedziałem się bodaj u Olczaka w Nadarzynie ( czy to autorytet ? ) że jeśli olej jest czarny czyli przepalony to znak że jest remont już niedługo i - uwaga - zalewa się skrzynię tym syfem z powrotem i jeszcze się jeździ, do padnięcia. Chyba że robimy remont od razu. Pewnie taki zestaw naprawczy + nowy olej i filltr i tak taniej wyjdzie niż remont po poważnym padzie. Jeżeli zaś olej nie jest czarny to wymieniamy filtr i olej i jest OK. Pozdrawiam Piotr |
![]() SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2005-03-18 17:41:39 Z doswiadczenia wiem ze olej powinien byc czerwony lub wpadajacy w braz i smierdzi chemia
Jak jest ciemny,czarny i smierdzi spalenizna to znaczy ze skrzynia sie przegrzewa(w 90% to jest przyczyna popsucia sie automatu) i spalily sie okladziny cierne sprzegiel wielotarczowych Naprawa taniej wyjdzie teraz niz jak sie zatrze w czesciach i oleju troche ponad 1000(licze wszystkie sprzegla) |
![]() taxikrzysiek OMEGA B Caravan 2,5 TD Warszawa | 2005-03-19 20:27:01 Siema!!! ![]() Fryzjer napisz co a tą skrzynką zrobiłeś bo jestem strasznie ciekaw. Moja pracuje w cięższych warunkach i dobrze byłoby wiedzieć cosik więcej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Może jakiś spocik uskutecznimy 26-03 ???co ty na to ![]() ![]() |