| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2004-11-20 00:47:20 Na tym to polega. Silnik ma taką charakterystyke a nie inną, no i cała sztuka polega na dobraniu do niego takich przełozeń zeby samochód uzyskiwał prędkość maksymalną na ostatnim (względnie przedostatnim) biegu przy takich obrotach silnika przy których uzyskuje on pełną moc. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-20 01:34:55 sztuka polega na tym zeby dobrac skrzynie tak zeby byla jak najbardziej dopasowana do charakterystyki silnika..a jesli chodzi o najwyzszy bieg to jest to kompromis miedzy mozliwosciami silnika na niskich obrotach a V max..jesli silnik jest elastyczny i ciagnie juz od samego dolu to skrzynia moze byc dluga..a jesli jest tak jak u nas..ze ponizej 3000obr samochod prawie nie jedzie to nie ma sensu robic dlugiej piatki bo moze i da to v max 200 ale za to wyprzedzanie przy 120 na 5 bedzie prawie niemozliwe |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2004-11-20 02:23:25
Zgadzam sie z Tobą, ale z drugiej strony piątka moze być typowym nadbiegiem, na którym nie da sie sensownie przyśpieszać, ale powoduje zmiejszenie prędkości obrotowej silnika, a tym samym zmiejszenie zużycia paliwa. Kazde rozwiązanie będzie miało swoich zwolenników jak i przeciwników. W moim poprzednim poście chodziło mi o to dlaczego prędkość maksymalna jest przy takich obrotach silnika. |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2004-11-20 11:08:15 Odpisuej dopiero teraz bo wczaraj w nocy padl mi net
niezrozumieliscoe mnie hodzi mi oto ze wykres momentu espero zaczyna spadac dopiero przy ok 5,6 tys a spadek jest lagodny a noie skokowy pozatym pomiar na 4 biegu był poprawny a na 5 wykres prowadzilem do 6,2 i wszystko ok dopiero po wyzej tej wartosci sił bezwladnosc wału i tłokow jest tak duza ze spadadek jest gwałtowny |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2004-11-20 11:12:02 A tak pozaty to espero ma stasznie długa piatke 220 da sie osagnac nieprzekraczaja znacznie dozwolonych obraotó na obrotomierzu(na hamowni rzecz jasna) |