MotoNews.pl
1 125-pedał sprzęgła wpadł w podłoge (70970/0)

125-pedał sprzęgła wpadł w podłoge

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Najpierw przy wciskaniu chrupało aż w końcu pedał wpadł w podłoge i nie mam sprzęgła na włączonym biegu pojedzie ale biegu nie zmienie-podejrzewam linke ale nie bardzo miałem czas sprawdzić-czy ma ktoś jakieś inne sugestie?

yyyyy........ a czy 125 nie ma czasem hydraulicznego docisku sprzęgła?

Początkowo owszem, póżniej juz były linki

a chyba, że tak.....

moze lozysko wyciskowe wytarlo juz dziure w sloneczku lub pekla lapa na ktorej jest to lozysko osadzone !!!!!!!

U mnie linka urwała się 6cm od mocowania do łapy...

A u mnie wystarczyło odpowietrzyć. Zjechałem z ronda i ósemeczką sam sobie odpowietrzyłem bez większych problemów . Zgrzytów jednak wcześniej nie było więc to tylko lekki defekt - ~10min roboty .

Lapa dociskowa nie musiała koniecznie peknąc mogła równie dobrze spaśc tak jak mi kiedyś spadła

według mnie to zerwała sie lika, z tych obiawow co przedstawiłes , czyli pisrw zgrztrało potem sie zapadło to mogła byc tylko linka... gdyby chydrauliczne sie zapowieytrzyło, albo wyciekł płyn, nie było by zgrzytania tylko odrazu decha... A co do łozyska łapy albo słoneczka na docisku, to jest bardzo zadko spoytkana zeby sie złamało ,wytarło itp. bo zeby cos takiego sie stało to trzeba bardzo agresywnie jezdzic i bezprzerwy jezdzic na sprzehle...

Witam,

ja dziś miałem identyczny przypadek...tylko że nawet nie wysprzęglało... autko zostało zaholowane do "znachora". O tym że to problem z hydrałliką dowiedziałem się z tego forum, chwilę po tem zadzwoniłem do mojego mechanika-znachora i ten potwierdził że to wyprzegnik...przynajmniej wiem ze nie robi mnie w balona teraz zaczynam poszukiwanie wyprzegnika sprzegła - ciekawe czy to maja jeszcze w sklapach??

pozdrawiam Kamil78

camelkamil@wp.pl

Cytat:
2004-11-20 17:16:55, Race_D pisze:
A u mnie wystarczyło odpowietrzyć. Zjechałem z ronda i ósemeczką sam sobie odpowietrzyłem bez większych problemów . Zgrzytów jednak wcześniej nie było więc to tylko lekki defekt - ~10min roboty .

Hej
Napisz jak je odpowietrzasz ? Tzn. pompujesz i na wcisnietym pedale odkrecasz odpowietrznik czy rurka z odpowietrznika do plynu R3 i machanie sprzeglem (to chyba mozna samemu, latwo bo zakrecamy odpowietrznik na wycisnietym pedale) czy moze jakis inny patent. Ja mam wslanie z tym problem i nie wiem czy zle odpowietrzam czy cos innego ?

Ja tam normalnie odpowietrzałem tak jak hamulce - zakręcałem na wciśniętym. A jak miałem awarie to jechałem sam i nie mialem za bardzo sprzętu wiec popuścilem LEKKO odpowietrznik tak by ledwo przepuszczał, "napompowałem" pedał, zakręciłem odpowietrznik i potem jeszcze kilka dni na tym jeździłem zanim porządnie z kumplem odpowietrzyliśmy . Ostatnio jednak stwierdziłem, że sprzęgło potrzebne mi jest jedynie do ruszania bo zmiana biegów bez niego jest wyjątkowo prosta i lewa noga czasem nawet cierpnie z bezruchu . Skrzynia polonezowa ofcoz, nie wiem czy w Kancie też tak ładnie sie zapinają bez rozłączenia sprzęgła...

Witam!
A można gdzieś jeszcze kupić nowy tłoczek do siłownika sprzęgła?
Bo nowy siłownik mam, ale tłoczka nie.
Wczoraj w 125p padło mi sprzęgło. (jak co roku zwykle
Ostatnio 1 listopada 2004. Teraz już działa bo przed chwilą odpowietrzyłem.
I gdybym już zmieniał stary układ na nowy to wszystko dla św. spokoju.
Pozdro!

Podobno lepiej już zmienić na linke ale hydro to juz klasyk - BMW cały czas na tym jedzie .

zeby zmienic na linke to trzeba kupic cale "pedely" linke i obudowe sprzegla.

hydro jest ok ale jak tylko zaczyna kapac treba zmieniac gumki.

mercedes tez preferuje hydraulike.

odkopuję trupa
w moim kombiaku przestało działać sprzęgło po "zimie" przestanej w garażu, pedał wpada w podłogę i nie można wbić żadnego biegu bez potężnego zgrzytu.
Co może być przyczyną ?
2 pytanie czy do mojego kombi spasuje sprzęgło z poloneza ?

Zobacz, czy masz płyn w układzie. Wnioskuję, że nie, bo padło uszczelnienie wysprzęglika.

co ciekawe w zbiorniczek jest prawie pełny

podepnę się pod temat:

Czy kto kolwiek wyjmował pedał gazu (cały pedał) przy dochcu pod machą??? Mam akcję urwał się pedał

Cytat:
2009-10-14 09:18:14, Furiosus pisze:
podepnę się pod temat: Czy kto kolwiek wyjmował pedał gazu (cały pedał) przy dochcu pod machą??? Mam akcję urwał się pedał

o ile mnie pamięć nie zawodzi to trzeba go było podginać żeby wylazł (teraz mam wspawane ramie ciągnące linke wewnątrz kabiny)